Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je černý pepř prospěšný?
Běžné denní dávky černého pepře mohou ovlivnit metabolismus některých léků, proto se ujistěte, že jste o své konzumaci černého pepře informovali svého ošetřujícího lékaře.
Černý pepř, někdy nazýván „králem koření,“ je nejpoužívanějším kořením na světě. Sloučenina piperin propůjčuje černému pepři jeho jedinečnou štiplavost a také některé prospěšné vlastnosti, slouží například jako zesilovač biologické dostupnosti zlepšující vstřebávání jiných látek.
Dr. Greger vám už vysvětloval, jak malá špetka černého pepře, 1/20 čajové lžičky, dokáže zvýšit biologickou dostupnost kurkuminu pro vstřebávání do krve. Kurkumin je žlutý pigment koření kurkumy. Když do stravy přidáte kurkumu společně se špetkou pepře, může to být účinnější pro redukci oxidativního stresu a zánětu než samotná kurkuma.
Nasypte si čtvrt lžičky černého pepře na svou zeleninu a získáte významně více karotenových fytoživin vstřebaných až do krve, než kdybyste snědli stejnou zeleninu bez přidaného pepře.
Jenže jedním ze způsobů, jak piperin zvyšuje biologickou dostupnost, je potlačení detoxikačních enzymů v našich játrech a střevech. Potlačuje tedy schopnost těla zbavovat se cizorodých látek, včetně těch dobrých jako kurkumin a betakaroten. Mohlo by to být na škodu u lidí užívajících určité léky?
Systematický posudek a metaanalýza sledovaly účinky typických denních dávek černého pepře na konvenční léky. A skutečně, pepř zvyšoval biologickou dostupnost celé řady běžných léků, včetně přípravků Dilantin, Inderal a léku na astma zvaného theophyllin. Na jednu stranu nám to možná umožní podávat menší dávky léků, ale na druhou stranu potlačení přírodních enzymů detoxikujících léky může mít vážné dopady, pokud by to vedlo k příliš vysokým hladinám léčiva.
Grep a grepová šťáva mají podobné účinky, jsou považovány za „noční můru farmakologa“, což může pomoci vysvětlit, proč lidé, kteří zvýší jejich spotřebu už o půl porce za den mohou žít kratší životy. Nenašla jsem žádnou studii sledující konzumaci černého pepře a úmrtnost, ale pokud užíváte léky na předpis a používáte více než špetku černého pepře denně, poraďte se prosím s lékařem, který vám léčivo předepsal.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Nejnovější videa
Vede degradace půdy k úbytku živin v ovoci a zelenině?
Rezidua léčiv v mase a jejich vliv na antibiotickou rezistenci
Jaké množství kofeinu konzumovaného v těhotenství je bezpečné?