
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Je jedno vejce denně příliš mnoho?
Metaanalýzy studií zahrnující více než deset milionů účastníků potvrzují, že vyšší konzumace vajec představuje vyšší riziko předčasného úmrtí ze všech příčin.
Studie NIH-AARP financovaná National Institutes of Health a American Association of Retired Persons je největší v čase sledující hloubková studie stravování a zdraví v historii. Na základě vzniklých šesti milionů osoboroků pozorování vychází, že nahrazení už tří procent denního kalorického příjmu živočišných bílkovin rostlinnými bílkovinami bylo spojeno se snížením rizika předčasného úmrtí o 10 procent. Nahrazení pouhých tří procent!
Ze všech živočišných zdrojů vychází nejhůře vejce. Výměnou tří procent vaječných bílkovin za rostlinné dosáhli dvojnásobného přínosu, tedy o 20 procent nižší úmrtnosti, stačilo si udělat míchaná „tofíčka“ místo vajíček. Každá polovina vejce za den byla spojena se sedmiprocentním nárůstem úmrtnosti na všechny příčiny. Pouhá polovina vejce? Je to v souladu s šesti dalšími americkými kohortovými studiemi, které kolektivně zjistily, že každá další zkonzumovaná polovina vejce za den byla významně spojena s vyšším rizikem výskytu kardiovaskulárního onemocnění a předčasného úmrtí na všechny příčiny dohromady. A toto zvýšené riziko úmrtí přetrvalo dokonce i po zohlednění vlivu dalších aspektů životosprávy včetně celkové kvality stravy. Jinými slovy, zřejmě nejde o případ, kdy by za to mohla například větší konzumace slaniny přidružená ke konzumaci vajec.
Metaanalýza všech takových studií potvrdila, že větší spotřeba vajec představuje vyšší rizika úmrtí na všechny příčiny. Další metaanalýza zahrnující jiné typy studií zahrnující téměř 12 milionů účastníků podobně varovala, že by mohlo být moudré vyvarovat se vysoké spotřebě. Jenže jaká spotřeba je „vysoká“? Jaké množství je bezpečné? To není zcela jasné.
Jedna metaanalýza naznačuje, že máme málo důkazů pro zvýšená rizika spotřeby menší než polovina vejce denně. Jenže jiná zjistila, že přidání pouhého jednoho vejce do týdenního jídelníčku může zvýšit vaše riziko úmrtí na rakovinu.
Pokud jsou důkazy o škodlivosti tak jasné, stojící na studiích zahrnujících miliony lidí, tak proč stále existuje kontroverze? Protože vaječný průmysl si tu kontroverzi vytváří. Stejně jako to dělá cukrovarnický průmysl s cukrem. Dr. Barnard o tom psal. Já jsem o tom psal.
Jak poznamenal ředitel výzkumného centra Stroke Prevention and Atherosclerosis Research Centre: „Po odsouzení za klamavou reklamu naznačující, že jsou vejce bezpečná vaječný průmysl utratil stovky milionů dolarů ve snaze přesvědčit veřejnost, lékaře a zákonodárce, že cholesterol ze stravy obsažený ve vejcích je neškodný.“ Přitom metaanalýza více než 50 randomizovaných kontrolovaných studií zjistila, že konzumace vajec významně zvyšuje LDL cholesterol.
Na internetu někteří bloggeři papouškují argumenty vaječného průmyslu, že americká výživová doporučení z roku 2015 odstranila limit pro příjem cholesterolu ze stravy, který říkal, ať nejíme více než 300 miligramů cholesterolu denně. Jenže pokud by si někdo dal tu práci a skutečně přečetl ta doporučení, tak by zjistil, že v nich bylo naopak posíleno doporučení a Američanům se radí „jíst tak málo cholesterolu, jak je to jen možné“. Doporučení pochází od Institute of Medicine, nejprestižnější lékařské instituce ve Spojených státech amerických. Tuto radu převzala i nejnovější výživová doporučení: „The National Academies doporučuje, aby byla konzumace cholesterolu tak nízká, jak je jen možné.“ Zdůvodňují to tím, že jakýkoliv jiný příjem než nulový zvyšuje koncentraci LDL cholesterolu v krvi, a proto zvyšuje i riziko největšího zabijáka mužů a žen.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Zhuang P, Wu F, Mao L, et al. Egg and cholesterol consumption and mortality from cardiovascular and different causes in the United States: a population-based cohort study. PLoS Med. 2021;18(2):e1003508.
- Huang J, Liao LM, Weinstein SJ, Sinha R, Graubard BI, Albanes D. Association between plant and animal protein intake and overall and cause-specific mortality. JAMA Intern Med. 2020;180(9):1173-1184.
- Zhong VW, Van Horn L, Cornelis MC, et al. Associations of dietary cholesterol or egg consumption with incident cardiovascular disease and mortality. JAMA. 2019;321(11):1081-1095.
- Yang PF, Wang CR, Hao FB, et al. Egg consumption and risks of all-cause and cause-specific mortality: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Nutr Rev. 2022;80(7):1739-1754.
- Ma W, Zhang Y, Pan L, et al. Association of egg consumption with risk of all-cause and cardiovascular disease mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of observational studies. J Nutr. 2022;152(10):2227-2237.
- Darooghegi Mofrad M, Naghshi S, Lotfi K, et al. Egg and dietary cholesterol intake and risk of all-cause, cardiovascular, and cancer mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Front Nutr. 2022;9:878979.
- Mousavi SM, Zargarzadeh N, Rigi S, et al. Egg consumption and risk of all-cause and cause-specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Adv Nutr. 2022;13(5):1762-1773.
- Spence JD, Srichaikul KK, Jenkins DJA. Cardiovascular harm from egg yolk and meat: more than just cholesterol and saturated fat. J Am Heart Assoc. 2021;10(7):e017066.
- Spence JD, Dietary cholesterol and egg yolk should be avoided by patients at risk of vascular disease. J Transl Int Med. 2016;4(1):20-24.
- Khalighi Sikaroudi M, Soltani S, Kolahdouz-Mohammadi R, et al. The responses of different dosages of egg consumption on blood lipid profile: an updated systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. J Food Biochem. 2020;44(8):e13263.
- U.S. Department of Health and Human Services, U.S. Department of Agriculture. 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th ed. U.S. Government Printing Office; 2015.
- U.S. Department of Health and Human Services, U.S. Department of Agriculture. Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025. 9th ed. U.S. Government Printing Office; 2020.
- Trumbo PR, Shimakawa T. Tolerable upper intake levels for trans fat, saturated fat, and cholesterol. Nutr Rev. 2011;69(5):270-278.
Nejnovější videa

Zlaté vs. hnědé lněné semínko: které má více prospěšných účinků?

Dieta při divertikulóze: měli bychom se vyhýbat ořechům, semínkům a popcornu?

Které jablko, fazole, bobule, čočka a ořech má nejvíce antioxidantů?
