Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je MSG škodlivý nebo prospěšný?
Představují reakce připisované glutamátu sodnému (MSG) hrozbu, mýtus nebo zázrak?
Snížení příjmu soli o 30 % může zachránit životy více než 40 milionů lidí. A hádejte, co dokáže snížit příjem sodíku o více než 30 % ve standardních receptech? Nahrazení tradiční soli glutamanem sodným, známým zkráceně jako MSG. Ale co „syndrom čínské restaurace“ popsaný v roce 1968 v dopise pro New England Journal of Medicine, pro který byly typické příznaky jako ztráta citlivosti vzadu na krku, celková slabost a bušení srdce? Jednou z navrhovaných příčin byl MSG, což je ochucovadlo běžně používané v čínské kuchyni. Od té doby byl MSG obviněn z vyvolání řady nežádoucích reakcí včetně astma, bolestí hlavy a neuropsychiatrických poruch. Ale je tato údajná „alergie“ na glutaman sodný vážně hrozbou, nebo jen mýtem?
To se dozvíme jedině podrobením testu, v tomto případě mnoha testům. Multicentrální dvojitě zaslepené a placebem kontrolované studie vícenásobného vystavení MSG se účastnilo 130 dobrovolníků podle svého názoru reagujících na MSG. Nejprve dostávali buď nápoje obsahující pět gramů MSG, nebo nápoje s placebem. A ti, kteří hlásili dvě a více z deseti různých potíží, například zrudnutí a bolesti hlavy, byli podrobeni dalšímu vystavení ve studii závislosti na dávce. 19 lidí, kteří konzistentně reagovali na pět gramů MSG v nápoji pak dostávalo MSG v kapsli. (Tím vědci zajistili, že lidé nepoznají MSG v chuti, což v případě nápoje bylo možné.) A poté už měli reakce jen dva lidé. Výzkumníci si všimli, že velké dávky MSG bez jídla mohou vyvolat více potíží, ale nebyly pozorovány žádné přetrvávající nebo vážné účinky. Jen pro kontext, odhadovaný příjem MSG ve Velké Británii činí asi 0,58 gramů denně, zatímco v asijských zemích jako Čína, Korea a Vietnam, kde je jako ochucovadlo běžnější, se pohybuje od 0,33 gramů po 3,8 gramů za den. To je celkově mnohem méně než masivních pět a více gramů v jedné dávce podávaných ve studiích. Přesto pouze dva ze 130 lidí tvrdících, že jsou citliví na MSG, měli více potíží, než když užili placebo.
Vzhledem ke kontroverzi byly svolány konsenzuální porady s vědeckými odborníky v roce 1997 a znovu v roce 2007. Na poradách se dospělo k závěru, že je MSG neškodný a není potřeba stanovovat žádné limity pro příjem ze stravy. Jenže v roce 2017 Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) znovu hodnotil bezpečnost glutamátu jako přídatné látky v potravinách a rozhodl se pro limit 30 mg na kilogram tělesné hmotnosti za den. To většina lidí překračuje každý den. Tento limit byl odvozen ze studie na potkanech z roku 1979 a EFSA citoval potenciální obavy z neurovývojové toxicity. Jenže i autor původní studie říká, že se jim nepovedlo přesvědčivě takový účinek prokázat.
Vzhledem k přínosnosti MSG v redukci příjmu soli by možná mohl být v pořádku jakožto velmi potřebný nástroj k redukci sodíku ve stravě? MSG stále obsahuje sodík, je to konec konců glutaman sodný, obsahuje asi třetinu sodíku oproti běžné stolní soli. Lepší náhražkou soli by byla draselná sůl, chlorid draselný, ten má potenciál zachránit ještě více životů.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Nejnovější videa
Rtuť v kukuřičném sirupu s vysokým obsahem fruktózy
Kolik toho lékaři vědí o výživě?
Eliminace srdečního onemocnění, nejčastější příčiny úmrtí