Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je pro vás ocet dobrý?
Role octu v úpravě hladin krevních cukrů a míry sytosti po jídle.
Ocet je užitečný. Podle výzkumu mu lze od letoška přiřadit antiglykemické vlastnosti. Ocet pomáhá otupit nárůst krevního cukru, ke kterému dochází po jídle. Pokud si dáte krajíc bílého chleba, s vaším krevním cukrem se během následujících třech hodin stane toto. Pokud si dáte ten stejný kousek chleba namočený v balzamikovém octu, křivka bude vypadat takto.
Ocet snižuje postprandiální glykémii ve srovnání s placebem přibližně o 20 %. Jak to dělá? Domníváme se, že je to schopností octu zpomalovat tempo, s jakým jídlo opouští žaludek. To je žádoucí, jelikož nám to pomůže cítit se déle syti. Kolik octu je potřeba? S jídlem stačí užít 2 čajové lžičky. Na trhu je celá řada zajímavých druhů octů, ocet z granátového jablka, ocet z červeného pomeranče, ocet z fíků. Nejen, že neobsahují kalorie, navíc jsou pro nás i prospěšné.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Johnston CS, Steplewska I, Long CA, Harris LN, Ryals RH. Examination of the antiglycemic properties of vinegar in healthy adults. Ann Nutr Metab. 2010;56(1):74-9.
- Liljeberg H, Björck I. Delayed gastric emptying rate may explain improved glycaemia in healthy subjects to a starchy meal with added vinegar. Eur J Clin Nutr. 1998 May;52(5):368-71.
- Ostman E, Granfeldt Y, Persson L, Björck I. Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2005 Sep;59(9):983-8.