Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je pro vás stévie prospěšná?
Jaké množství tohoto přírodního sladidla lze ještě považovat za bezpečné?
Na pořad dne se konečně dostala stévie. Důvodem, proč to tak trvalo, je to, že japonský výzkum z 90. let zjistil, že steviosidy, tedy aktivní látky ve stévii, jsou zcela neškodné. Při výzkumu na potkanech se však zjistilo, že jejich střevní bakterie přeměňovaly steviosidy na látku zvanou steviol. Ten je ale toxický. Přítomnost steviolu vedla k prudkému nárůstu mutagenního poškození DNA.
Otázkou tedy bylo, jestli máme ve střevech ty stejné bakterie jako potkani. Ukázalo se, že ano. Nyní tedy víme, že při konzumaci stévie nám ve střevě vznikají mutagenní látky, které se poté vstřebávají do našeho krevního řečiště. Jedinou zbývající otázkou bylo, jak velké množství už je problém.
Světová zdravotnická organizace právě vydala své nejnovější hodnocení potravinářských přídatných látek. Za bezpečný příjem považují až 4 miligramy na 1 kg tělesné hmotnosti. To vychází na 1,8 miligramu na libru. Pokud vynásobíte svou váhu v librách číslem 1,8 (nebo v kg číslem 4), dostanete počet miligramů účinné látky stévie, nad který byste se neměli dostat.
Problémem je, že Američané zbožňují sladké. Máme se držet pod 4 miligramy na 1 kg váhy, ale pokud bychom vše sladili stévií, tento bezpečností limit bychom mohli překročit, přinejmenším tedy my ve Spojených státech amerických. Pokud však pijete denně jen něco jako dva nápoje slazené stévií, lze to považovat za neškodné.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Int J Food Sci Nutr. 2010 Feb;61(1):1-10. Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review. Goyal SK, Samsher, Goyal RK.
- Mutagenesis. 1996 Nov;11(6):573-9. Evaluation of the genotoxicity of stevioside and steviol using six in vitro and one in vivo mutagenicity assays. Matsui M, Matsui K, Kawasaki Y, Oda Y, Noguchi T, Kitagawa Y, Sawada M, Hayashi M, Nohmi T, Yoshihira K, Ishidate M Jr, Sofuni T.
- World Health Organ Tech Rep Ser. 2009;(952):1-208, 1 p following 208.Evaluation of certain food additives.Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives.
Image thanks to carlo_mastrogiacomo via flickr