Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jíte-li grapefruit, oznamte to svému lékaři
Role, jakou bílý, růžový i červený grep může hrát v hubnutí a nápravě hladin cholesterolu, ale i v potlačování činnosti enzymů vylučující léky z těla.
Jestliže někdo jí půlku grapefruitu třikrát denně, a to před každým jídlem po dobu několika měsíců, může zhubnout asi 1 kilogram, což není víc, než kdyby denně snědl tři jablka nebo hrušky. V této studii se těm, kteří grapefruity konzumovali, snížila hmotnost, ale zmenšil se i obvod jejich pasu a množství tělesného tuku. Pokud však tento experiment zopakujete a místo grapefruitu podáte lidem půl sklenice vody před každým jídlem, dosáhnete stejných výsledků. Z toho vyplývá, že domněnka ohledně schopnosti grapefruitu spalovat tuky je zřejmě jen přetrvávající mýtus.
Zde máme nejnovější sdělení, které ukazuje, že u konzumentů grapefruitu byl patrný pokles hmotnosti, významné snížení cholesterolu i významný pokles krevního tlaku. Závěr studie však je, že denní konzumace grapefruitu během 6 týdnů nesnižuje významně tělesnou hmotnost, cholesterol ani krevní tlak. Jak to?! Musel jsem se na to důkladněji podívat a zjistil jsem, že grapefruit zkrátka nevycházel lépe než placebo.
Další studie ukázaly patrné snížení hladiny cholesterolu zejména při konzumaci červených grapefruitů ve srovnání s bílými, dokonce i mírný pokles hladiny triglyceridů. Týkalo se to jednoho grapefruitu denně po dobu 30 dnů, ale jak je zde patrno, jednalo se o přechod z život ohrožující hladiny cholesterolu na jinou život ohrožující hladinu cholesterolu. Abychom zabránili vzniku srdečních onemocnění, je nutné snížit celkový cholesterol na hodnoty okolo 3,9 mmol/l. To je průměrná hodnota u těch, kteří konzumují výhradně rostlinnou stravu, nikoli pouze grapefruity.
I když grapefruity samy o sobě velký vliv nemají, výzkumy naznačují, že lidé je konzumují spíše než léčiva snižující cholesterol, a většina lidí se srdečním onemocněním přestává užívat léky ze skupiny statinů během několika let z důvodu výskytu nežádoucích účinků. Zatímco grapefruit samotný nemá žádné vedlejší účinky, kombinace grapefruitů a léčiv může vedlejší účinky ještě zhoršit.
Pokud jíte hodně ovoce a zeleniny, nebudete potřebovat mnoho léků, ale některé fytochemikálie obsažené v rostlinách mohou ovlivnit metabolismus léčiv v těle, a grapefruit je naprosto typický příklad látky, která patří mezi noční můry farmakologa. Přírodní fytochemikálie v grapefruitech blokují enzymy, které pomáhají odbourávat více než polovinu léčiv, která se běžně předepisují, a nižší odstranění daného léčiva znamená nárůst jeho hladin v těle. To se hodí, pouze pokud si chcete zvýšit hladinu kofeinu po ranní kávě, nebo když by vám chtěl lékař ušetřit tisíce dolarů tím, že vám touto cestou zvýší hladinu drahých léčiv v těle, které se pak nevylučují takovou rychlostí.
Vyšší hladiny léků však znamenají vyšší riziko nežádoucích účinků. Ženy užívající antikoncepci mají vyšší riziko tvorby krevních sraženin, obzvláště pokud současně konzumují grapefruit ve vyšším množství. Současné užití hormonální antikoncepce s grapefruitem zvýší koncentraci hormonů v krvi o 137 %.
Pokud dojde k inhibici enzymů grapefruitovou šťávou, zvýší se hladina vstřebaného estrogenu. Jaký to má vliv na hladinu našeho vlastního endogenního estrogenu? Tato studie ukazující na souvislost konzumace grapefruitů a rakoviny prsu vyděsila lékařskou komunitu. Nicméně následné studie provedené u ještě většího počtu žen neprokázaly v tomto směru žádnou souvislost, respektive údaje ze studie Harvard Nurse‘s Study poukázaly na snížené riziko vzniku nejagresivnějšího typu rakoviny prsu.
Nezdá se tedy, že by se člověk musel bát negativního vlivu grapefruitů na naši „přírodní chemii“, ale užíváme-li tu nepřirozenou, lékaři předepsanou chemii, je lepší konzumaci grapefruitu vynechat 72 hodin před užitím léku, s nímž má prokázanou interakci. Pokud se nechcete grapefruitu vzdát, můžete požádat svého lékaře o změnu medikace, abyste užívali taková léčiva, která tento typ interakce nevykazují.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- K. R. Monroe, S. P. Murphy, L. N. Kolonel, M. C. Pike. Prospective study of grapefruit intake and risk of breast cancer in postmenopausal women: The Multiethnic Cohort Study. Br. J. Cancer. 2007 97(3):440 - 445.
- E. A. Spencer, T. J. Key, P. N. Appleby, C. H. van Gils, A. Olsen, A. Tjonneland, F. Clavel-Chapelon, M.-C. Boutron-Ruault, M. Touillaud, M.-J. Sánchez, S. Bingham, K. T. Khaw, N. Slimani, R. Kaaks, E. Riboli. Prospective study of the association between grapefruit intake and risk of breast cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Cancer Causes Control 2009 20(6):803 - 809.
- E. H. Kim, S. E. Hankinson, A. H. Eliassen, W. C. Willett. A prospective study of grapefruit and grapefruit juice intake and breast cancer risk. Br. J. Cancer 2008 98(1):240 - 241.
- M. C. de Oliveira, R. Sichieri, R. V. Mozzer. A low-energy-dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women. Appetite 2008 51(2):291 - 295.
- C. A. Dow, S. B. Going, H.-H. S. Chow, B. S. Patil, C. A. Thomson. The effects of daily consumption of grapefruit on body weight, lipids, and blood pressure in healthy, overweight adults. Metab. Clin. Exp. 2012 61(7):1026 - 1035.
- S. Gorinstein, A. Caspi, I. Libman, H. T. Lerner, D. Huang, H. Leontowicz, M. Leontowicz, Z. Tashma, E. Katrich, S. Feng, S. Trakhtenberg. Red grapefruit positively influences serum triglyceride level in patients suffering from coronary atherosclerosis: Studies in vitro and in humans. J. Agric. Food. Chem. 2006 54(5):1887 - 1892.
- L. Rodríguez-Fragoso, J. L. Martínez-Arismendi, D. Orozco-Bustos, J. Reyes-Esparza, E. Torres, S. W. Burchiel. Potential risks resulting from fruit/vegetable-drug interactions: Effects on drug-metabolizing enzymes and drug transporters. J. Food Sci. 2011 76(4):R112 - R124.
- M. J. Ratain, E. E. Cohen. The value meal: How to save $1,700 per month or more on lapatinib. J. Clin. Oncol. 2007 25(23):3397 - 3398.
- K. Fujioka, F. Greenway, J. Sheard, Y. Ying. The effects of grapefruit on weight and insulin resistance: Relationship to the metabolic syndrome. J Med Food 2006 9(1):49 - 54.
- M. J. Ratain. Flushing oral oncology drugs down the toilet. J. Clin. Oncol. 2011 29(30):3958 - 3959.
- A. M. Karch. The grapefruit challenge: The juice inhibits a crucial enzyme, with possibly fatal consequences. Am J Nurs. 2004 104(12):33 - 35.
- L. A. Grande, R. D. Mendez, R. T. Krug, E.-J. Verschuyl. Attention--grapefruit!. Lancet 2009 373(9670):1222.
- A. Weber, R. Jäger, A. Börner, G. Klinger, R. Vollanth, K. Matthey, A. Balogh. Can grapefruit juice influence ethinylestradiol bioavailability? Contraception 1996 53(1):41 - 47.
- A. L. Stump, T. Mayo, A. Blum. Management of grapefruit-drug interactions. Am Fam Physician 2006 74(4):605 - 608.
- H. J. Silver, M. S. Dietrich, K. D. Niswender. Effects of grapefruit, grapefruit juice and water preloads on energy balance, weight loss, body composition, and cardiometabolic risk in free-living obese adults. Nutr Metab (Lond) 2011 8(1):8.
- U. Fuhr, K. Klittich, A. H. Staib. Inhibitory effect of grapefruit juice and its bitter principal, naringenin, on CYP1A2 dependent metabolism of caffeine in man. Br J Clin Pharmacol 1993 35(4):431 - 436.
- P. M. Owira, J. A. Ojewole. The grapefruit: An old wine in a new glass? Metabolic and cardiovascular perspectives. Cardiovasc J Afr. 2010 21(5):280-285.
- E. Cunningham, W. Marcason. Is it possible to burn calories by eating grapefruit or vinegar? J Am Diet Assoc. 2001 101(10):1198.
- J. E. Flood-Obbagy, B. J. Rolls. The effect of fruit in different forms on energy intake and satiety at a meal. Appetite. 2009 52(2):416-422.
Images thanks to Dan Zen, Mtsofan, gálibo and sewm via flickr and Lokal_Profil via Wikimedia