Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Káva a funkce tepen
Nové výživové pokyny pro výběr nápojů s ohledem na zdraví doporučují pití čaje a kávy hned na dalším místě po čisté vodě. Jenže jak je to s podezřením, že by tyto nápoje mohly narušovat správnou funkci endotelu?
Existují výživová doporučení pro jídlo, ale jak je to s nápoji? Právě kvůli tomu vznikl v USA panel odborníků – Beverage Guidance Panel, který poskytuje doporučení týkající se nápojů a jejich zdravotních přínosů nebo škodlivosti. Nápoje roztřídili do šesti kategorií. První kategorie obsahuje ty nejzdravější a je v ní čistá voda.
Slazené limonády byly zařazeny do šesté, nejhorší kategorie. Plnotučné mléko bylo umístěno do stejné kategorie jako pivo a doporučený příjem byl stanoven na 0 ml. Zčásti z důvodu obav ohledně spojitosti mezi mlékem a rakovinou prostaty, podobně jako agresivní rakovinou vaječníků – kvůli obsahu IGF-1. V druhé kategorii skončily čaj a káva. Ideálně je máme konzumovat bez přidání smetany a sladidel.
I černá, nefiltrovaná káva, však ve velkém množství dokáže zvýšit hladinu cholesterolu. Kávové sloučeniny, které za tím stojí, můžeme zachytit papírovým kávovým filtrem. Filtrovaná káva je tedy pravděpodobně lepší.
Asi před 10 lety byla zveřejněna studie o účincích kávy na endoteliální funkci – funkci našich tepen. Během 30 minut po vypití šálku kávy dochází k významnému poklesu schopnosti tepen roztahovat se. Káva bez kofeinu neměla významný vliv. Byla to první studie, která prokázala okamžitý nepříznivý účinek kávy s kofeinem na funkci našich tepen. Jeden šálek kávy bez kofeinu však zjevně funkci neovlivnil. Dva šálky kávy bez kofeinu se dokonce jevily jako prospěšné. Možná jde o souboj mezi antioxidanty a kofeinem. Zdá se, že nějaká složka v kávě s kofeinem poškozuje funkci tepen, zatímco něco v bezkofeinové kávě nám zřejmě prospívá – možná antioxidanty.
Připomíná to případ červeného vína. Nealkoholické víno významně zlepšuje funkci tepen, takže hroznové víno obsahuje nějaké složky, které se nám snaží pomoci. Přítomnost alkoholu však působí opačně a příznivé účinky přebije.
Když si kávu připravíte tak, že má vysoký počet antioxidantů, například v řeckém stylu, který je typický tím, že vypijete s tekutinou i část mletých zrn, může vám to ve skutečnosti prospět.
Ta sloučenina přítomná v kávě s kofeinem, která se jeví jako škodlivá, nemusí být kofein. V randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované křížové studii výzkumníci zjistili, že kofein sám – v množství odpovídající 2 a půl šálkům kávy – výrazně zlepšil funkci tepen u zdravých lidí i u lidí se srdečním onemocněním.
Káva kromě kofeinu obsahuje dalších více než tisíc rozličných sloučenin, z nichž mnohé jsou při procesu odstraňování kofeinu rovněž odstraněny. V kávových bobech tedy musí být něco jiného, co stojí za tímto problémem. Ve skutečnosti může kofein dokonce zlepšit opravu křehké vnitřní výstelky tepen posílením přemísťování progenitorových endotelových buněk, kmenových buněk, které, dá se říci, opravují trhliny ve stěnách tepen.
Mohli bychom nějak získat teoretický příznivý účinek kofeinu bez rizikových sloučenin obsažených v kávě s kofeinem? Mohli. Z čaje. Konzumace čaje posiluje správnou funkci tepen. Významné přínosy prokázal zelený i černý čaj. Místo dalších složek, které by podkopávaly příznivé účinky kofeinu, jsou v čaji ostatní složky schopny příznivé účinky naopak zesílit – u zdravých pacientů, i u těch se srdečním onemocněním. Čaj dokáže zvrátit poškození funkce našich tepen jak okamžitě, tak i dlouhodobě.
Všechna měření v této studii i v těch ostatních byla provedena na brachiální tepně, hlavní tepně v paži. Důvodem je to, že je k ní snadnější přístup. Nás však zajímá tok krve do srdce. Naneštěstí to vypadá, že kofein zhoršuje průtok krve do srdečního svalu během fyzické aktivity. Dělá to i u zdravých jedinců, ale především u těch se srdečním onemocněním. Naštěstí má kofein z čaje přesně opačný účinek a významně zlepšuje průtok věnčitými tepnami. To nám naznačuje, že konzumace čaje má na proudění krve ve věnčitých tepnách příznivý účinek. Pokud si však čaj dáte s mlékem, o tyto přínosy můžete přijít.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- B M Popkin, L E Armstrong, G M Bray, B Caballero, B Frei, W C Willett. A new proposed guidance system for beverage consumption in the United States. Am J Clin Nutr. 2006 Mar;83(3):529-42.
- S H Jee, J He, L J Appel, P K Whelton, I Suh, M J Klag. Coffee consumption and serum lipids: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Am J Epidemiol. 2001 Feb 15;153(4):353-62.
- S J Duffy, J F Jr, Keaney, M Holbrook, N Gokce, P L Swedloff, B Frei, J A Vita. Short- and long-term black tea consumption reverses endothelial dysfunction in patients with coronary artery disease. Circulation. 2001 Jul 10;104(2):151-6.
- K Hirata, K Shimada, H Watanabe, R Otsuka, K Tokai, M Yoshiyama, S Homma, J Yoshikawa. Black tea increases coronary flow velocity reserve in healthy male subjects. Am J Cardiol. 2004 Jun 1;93(11):1384-8, A6.
- C M Papamichael, K A Aznaouridis, E N Karatzis, K N Karatzi, K S Stamatelopoulos, G Vamvakou, J P Lekakis, M E Mavrikakis. Effect of coffee on endothelial function in healthy subjects: the role of caffeine. Clin Sci (Lond). 2005 Jul;109(1):55-60.
- N D Freedman, Y Park, C C Abnet, A R Hollenbeck, R Sinha. Association of Coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality. N Engl J Med. 2012 May 17;366(20):1891-904.
- I Spyridopoulous, S Fichtlscherer, R Popp, S W Toennes, B Fissithaler, T Trepels, A Zernecke, E A Liehn, C Weber, A M Zeiher, S Dimmeler, J Haendeler. Caffeine enhances endothelial repair by an AMPK-dependent mechanism. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2008 Nov;28(11):1967-74.
- S Buscemi, S Verga, J A Batsis, M R Tranchina, S Belmonte, A Mattina, A Re, R Rizzo, G Cerasola. Dose-dependent effects of decaffeinated coffee on endothelial function in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2009 Oct;63(10):1200-5.
- S Buscemi, J A Batsis, G Arcoleo, S Verga. Coffee and endothelial function: a battle between caffeine and antioxidants? Eur J Clin Nutr. 2010 Oct;64(10):1242-3.
- M Schechter, G Shalmon, M Scheinowitz, N Koren-Morag, M S Feinberg, D Harats, B A Sela, Y Sharabi, P Chouraqui. Impact of acute caffeine ingestion on endothelial function in subjects with and without coronary artery disease. Am J Cardiol. 2011 May 1;107(9):1255-61.
- G Siasos, E Oikonomou, C Chrysohoou, D Tousoulis, D Panagiotakos, M Zaromitidou, K Zisimos, E Kokkou, G Marinos, A G Papavassiliou, C Pitsavos, C Stefanadis. Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: the Ikaria study. Vasc Med. 2013 Apr;18(2):55-62.
- S Agewall, S Wright, R N Doughty, G A Whalley, M Duxbury, N Sharpe. Does a glass of red wine improve endothelial function? Eur Heart J. 2000 Jan;21(1):74-8.
- M Namdar, T Schepis, P Koepfli, O Gaemperli, P T Siegrist, R Grathwohi, I Valenta, R Delaloye, M Klainguti, C A Wyss, T F Luscher, P A Kaufmann. Caffeine impairs myocardial blood flow response to physical exercise in patients with coronary artery disease as well as in age-matched controls. PLoS One. 2009 May 22;4(5):e5665.
- N Alexopoulos, C Vlachopoulos, K Aznaouridis, K Baou, C Vasiliadou, P Pietri, P Xaplanteris, E Stefanadi, C Stefanadis. The acute effect of green tea consumption on endothelial function in healthy individuals. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. 2008 Jun;15(3):300-5.
- R T Ras, P L Zock, R Draijer. Tea consumption enhances endothelial-dependent vasodilation; a meta-analysis. PLoS One. 2011 Mar 4;6(3):e16974.
- CVD data to be standardized across Europe. Eur Heart J. 2013 Jun;34(21):1530.
Images thanks to GoToVan via Flickr.