Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kokosový tuk a zvýšení HDL (dobrého) cholesterolu
Vědci porovnali účinky kokosového oleje, másla a loje. I kdyby panenský kokosový olej a další nasycené tuky zvyšovaly „špatný“ (LDL) cholesterol, nebylo by to kompenzováno zvýšením „dobrého“ (HDL) cholesterolu?
Tato informace je známá již téměř půl století. Podle 200 předních odborníků v oblasti kardiovaskulárních onemocnění ve zprávě zastupující 29 národních zdravotnických organizací, včetně Americké kardiologické asociace a Americké vysoká školy kardiologie, je „kokosový olej jedním z nejsilnějších činitelů“ zvyšujících hladinu cholesterolu v krvi. Studie prokazující schopnost kokosového oleje zvyšovat cholesterol se datují již od roku 1955, kdy bylo poprvé experimentálně předvedeno, jak přechod od kokosového tuku třeba na sójový olej může snížit cholesterol z +- 5,2 na 3,8 mmol/l.
Kokosový olej dokáže výrazně zvýšit hladinu cholesterolu během několika hodin od konzumace. Významně zvýšený cholesterol v krvi během několika hodin po snědení kousku koláče s kokosovým tukem – nebo s olejem z tresčích jater – „mňam“. Se stejným koláčem, který však obsahoval lněný olej, se to nestalo.
Kokosový olej může být dokonce horší než lůj nebo hovězí tuk, ale zase ne tak špatný jako máslo. Nejnovější intervenční studie byla zveřejněna v březnu 2017. Měsíční randomizovaná, kontrolovaná, zkřížená studie mapující vliv dvou polévkových lžic panenského kokosového oleje denně. Olej zvýšil hladinu cholesterolu o 14 % – ve srovnání s kontrolní skupinou. Takové výsledky jsou v souladu s dalšími sedmi intervenčními pokusy, které byly dosud zveřejněny, a najdeme je v tomto posudku z roku 2016. Ale počkat, nasycené tuky mohou zvyšovat tzv. „dobrý“ cholesterol, HDL. Tak v čem je problém? Problém je, že to asi ničemu nepomáhá. Vysoká hladina HDL v krvi již není považována za ochrannou.
Cože? Počkejte chvíli. Vždyť vyšší HDL je jasně spojeno s nižším rizikem srdečních onemocnění. Ve skutečnosti jsou hladiny HDL jedním z nejkonzistentnějších a nejsilnějších prediktorů rizika kardiovaskulárních onemocnění. Ach. Jenže my známe dva typy rizikových faktorů, příčinné a nepříčinné. Asociace neznamená nutně příčinnou souvislost. Jen to, že jsou dvě věci pevně spojené, neznamená, že jedna způsobuje druhou.
Dovolte, abych uvedl příklad. Vsadím se, že počet popelníků, které někdo vlastní je vynikajícím prediktorem rizika rakoviny plic. Vsadím se, že studie za studií by poukazovala na toto pojítko. To však neznamená, že pokud zasáhnete a odstraníte část popelníků, tak klesne dotyčným riziko rakoviny plic. Nejsou to totiž popelníky, co způsobuje rakovinu. Viníkem je kouření. Popelníky byly jen ukazatelem kouření, indikátorem kouření. Nehrály žádnou příčinnou roli v onemocnění rakovinou. Stejné je to např. s vysokým počtem běžeckých bot a cvičebních šortek. Dalo by se dle nich předvídat nižší riziko infarktu. Vysoký HDL předpovídá nižší riziko srdečního infarktu, ale zvýšení HDL, stejně jako zvyšování počtu sportovních šortek nemusí nutně ovlivnit riziko onemocnění.
Jak rozlišíte mezi příčinnými a nepříčinnými rizikovými faktory? Otestujete je. Víme, že LDL cholesterol je opravdu špatný z toho důvodu, že lidé, kteří se již narodili s geneticky daným nízkým LDL, mají v průběhu života nízké riziko rozvoje srdečního onemocnění. Navíc pokud zasáhneme, a snižujeme lidem hladinu LDL pomocí stravy nebo léků, jejich riziko srdečních onemocnění klesá. Jejich HDL však ne.
Lidé, kteří žijí celý svůj život s vysokou hladinou HDL, nemívají nižší riziko srdečního infarktu. Ani podání léků zvyšujících HDL cholesterol nefunguje. Dokud jsme si to mysleli, podávali jsme lidem vysoké dávky niacinu ke zvýšení HDL, je však čas čelit skutečnostem. Absence benefitu ze zvyšování HDL vážně podkopává celou koncepci toho, že by byl HDL příčinným rizikovým faktorem. Jednoduše řečeno, vysoký HDL nemusí srdce chránit. Měli bychom se soustředit na snižování LDL. Pokud je tedy řeč specificky o kokosovém oleji, jeho zvyšování HDL má nejistý klinický význam, ale zvyšování LDL cholesterolu, jež kokosový olej také způsobuje, bude mít nepříznivý účinek na riziko aterosklerotického kardiovaskulárního onemocnění.
Co pak MCT (středně dlouhé řetězce triglyceridů)? Zastánci kokosového tuku, kteří naříkají, že celá ta věc o tom, jak „kokosový tuk způsobuje onemocnění srdce“ vytváří špatný obraz pro jejich národní vývoz, tvrdí, že triglyceridy se středním řetězcem – kratší nasycené tuky nalezené v kokosovém oleji – nejsou tak špatné jako nasycené tuky s delším řetězcem v masných a mléčných výrobcích. A co ta studie, která údajně nalezla nižší výskyt onemocnění srdce mezi obyvateli ostrovů v Pacifiku, kteří jedli tuny kokosových ořechů? Obě tato témata pokryji příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Jacobson TA, Maki KC, Orringer CE, Jones PH, Kris-Etherton P, Sikand G, La Forge R, Daniels SR, Wilson DP, Morris PB, Wild RA, Grundy SM, Daviglus M, Ferdinand KC, Vijayaraghavan K, Deedwania PC, Aberg JA, Liao KP, McKenney JM, Ross JL, Braun LT, Ito MK, Bays HE, Brown WV, Underberg JA; NLA Expert Panel. National Lipid Association Recommendations for Patient-Centered Management of Dyslipidemia: Part 2. J Clin Lipidol. 2015 Nov-Dec;9(6 Suppl):S1-122.e1.
- Harris M, Hutchins A, Fryda L. The Impact of Virgin Coconut Oil and High-Oleic Safflower Oil on Body Composition, Lipids, and Inflammatory Markers in Postmenopausal Women. J Med Food. 2017 Apr;20(4):345-351.
- Eyres L, Eyres MF, Chisholm A, Brown RC. Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev. 2016 Apr;74(4):267-80.
- Wright IS. Editorial: Cardiovascular diseases-guidelines for prevention and care resources. Circulation. 1974 Mar;49(3):387-9.
- Myhrstad MC, Narverud I, Telle-Hansen VH, Karhu T, Lund DB, Herzig KH, Makinen M, Halvorsen B, Retterstøl K, Kirkhus B, Granlund L, Holven KB, Ulven SM. Effect of the fat composition of a single high-fat meal on inflammatory markers in healthy young women. Br J Nutr. 2011 Dec;106(12):1826-35.
- Cox C, Sutherland W, Mann J, de Jong S, Chisholm A, Skeaff M. Effects of dietary coconut oil, butter and safflower oil on plasma lipids, lipoproteins and lathosterol levels. Eur J Clin Nutr. 1998 Sep;52(9):650-4.
- Reiser R, Probstfield JL, Silvers A, Scott LW, Shorney ML, Wood RD, O'Brien BC, Gotto AM Jr, Insull W Jr. Plasma lipid and lipoprotein response of humans to beef fat, coconut oil and safflower oil. Am J Clin Nutr. 1985 Aug;42(2):190-7.
- März W, Kleber ME, Scharnagl H, Speer T, Zewinger S, Ritsch A, Parhofer K, von Eckardstein A, Landmesser U, Laufs U. HDL cholesterol: reappraisal of its clinical relevance. Clin Res Cardiol. 2017 Mar 24.
- Voight BF, Peloso GM, Orho-Melander M, Frikke-Schmidt R, Barbalic M, Jensen MK, Hindy G, Hólm H, Ding EL, Johnson T, Schunkert H, Samani NJ, Clarke R, Hopewell JC, Thompson JF, Li M, Thorleifsson G, Newton-Cheh C, Musunuru K, Pirruccello JP, Saleheen D, Chen L, Stewart A, Schillert A, Thorsteinsdottir U, Thorgeirsson G, Anand S, Engert JC, Morgan T, Spertus J, Stoll M, Berger K, Martinelli N, Girelli D, McKeown PP, Patterson CC, Epstein SE, Devaney J, Burnett MS, Mooser V, Ripatti S, Surakka I, Nieminen MS, Sinisalo J, Lokki ML, Perola M, Havulinna A, de Faire U, Gigante B, Ingelsson E, Zeller T, Wild P, de Bakker PI, Klungel OH, Maitland-van der Zee AH, Peters BJ, de Boer A, Grobbee DE, Kamphuisen PW, Deneer VH, Elbers CC, Onland-Moret NC, Hofker MH, Wijmenga C, Verschuren WM, Boer JM, van der Schouw YT, Rasheed A, Frossard P, Demissie S, Willer C, Do R, Ordovas JM, Abecasis GR, Boehnke M, Mohlke KL, Daly MJ, Guiducci C, Burtt NP, Surti A, Gonzalez E, Purcell S, Gabriel S, Marrugat J, Peden J, Erdmann J, Diemert P, Willenborg C, König IR, Fischer M, Hengstenberg C, Ziegler A, Buysschaert I, Lambrechts D, Van de Werf F, Fox KA, El Mokhtari NE, Rubin D, Schrezenmeir J, Schreiber S, Schäfer A, Danesh J, Blankenberg S, Roberts R, McPherson R, Watkins H, Hall AS, Overvad K, Rimm E, Boerwinkle E, Tybjaerg-Hansen A, Cupples LA, Reilly MP, Melander O, Mannucci PM, Ardissino D, Siscovick D, Elosua R, Stefansson K, O'Donnell CJ, Salomaa V, Rader DJ, Peltonen L, Schwartz SM, Altshuler D, Kathiresan S. Plasma HDL cholesterol and risk of myocardial infarction: a mendelian randomisation study. Lancet. 2012 Aug 11;380(9841):572-80.
- Barter PJ, Caulfield M, Eriksson M, Grundy SM, Kastelein JJ, Komajda M, Lopez-Sendon J, Mosca L, Tardif JC, Waters DD, Shear CL, Revkin JH, Buhr KA, Fisher MR, Tall AR, Brewer B; ILLUMINATE Investigators. Effects of torcetrapib in patients at high risk for coronary events. N Engl J Med. 2007 Nov 22;357(21):2109-22.
- Lloyd-Jones DM. Niacin and HDL cholesterol--time to face facts. N Engl J Med. 2014 Jul 17;371(3):271-3.
- Dayrit CS. COCONUT OIL: Atherogenic or Not? (What therefore causes Atherosclerosis?) Philippine Journal of Cardiology July-September 2003, Volume 31 Number 3:97-104.
- Hovingh GK, Rader DJ, Hegele RA. HDL re-examined. Curr Opin Lipidol. 2015;26(2):127-32.
- Amarasiri WA, Dissanayake AS. Coconut fats. Ceylon Med J. 2006 Jun;51(2):47-51.
- High HDL may not protect the heart. Concentrate on lowering LDL for now, experts advise. Harv Heart Lett. 2012;23(1):6.
Icons created by Tom Glass, Jr., Luis Prado, Catherine Please, Martin Chapman Fromm, Iconic, Hopkins, and Px icon from The Noun Project. Image credit: Kristina DeMuth. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.