Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kolik olova je v kuřecím vývaru?
Vědci zhodnotili vystavení olovu v zaměstnání, na střelnicích, z vajec a z kostního vývaru.
„Ve Spojených státech stále dochází k otravě olovem, a to navzdory rozsáhlé prevenci a přísným předpisům.“ Například doplňky ajurvédské medicíny, doporučované těhotným ženám, překročily povolenou bezpečnostní normu až o čtyři miliony procent. Tím se používání ajurvédské medicíny a otravy olovem staly ve Spojených státech předmětem stálých obav. Těžké kovy jsou záměrně přidávány do potravinových doplňků. „Ale nemějte obavy“, ujišťují ajurvédští lékaři, „olovo bylo zbaveno jedu použitím kravské moči“.
Potravinové doplňky s obsahem vápníku mohou být dalším zdrojem kontaminace olovem. To je něco, o čem víme již asi půl století. Doplňky s obsahem vápníku vyráběné z kostí mohou mít nejvyšší obsah olova. Ale běžné doplňky s vápníkem také obsahují olovo, a to i od celé řady velkých a známých výrobců.
Potravinami s největším obsahem olova v jídelníčku dětí i jejich rodičů mohou být mléčné výrobky. Avšak nejvyšší obsah olova se nachází v ulovené zvěři, která je kontaminována zbytky ze střeliva. Na problém upozornili samotní lovci. Střely, které neobsahují olovo, by údajně neměly mít na zvíře tak zraňující účinek; přesto CT vyšetření zabitých zvířat ukazují, že tyto střely jsou stejně účinné. To dokazuje, že střely bez olova mají při lovu zvěře stejnou účinnost. A to dokonce i při použití balistické želatiny, která má zřejmě podobnou hustotu jako životně důležité orgány.
Pracovníci v továrnách na baterie mohou být vystaveni velkému množství olova, ale mimo zaměstnání se s olovem můžeme v největším množství setkat právě při používání střelných zbraní. Střelci nemusejí konzumovat maso obsahující olovo. Stačí, když střílí na terče na krytých střelnicích. 75 % střelců na cíle má v krvi zvýšenou hladinu olova. Dokonce i venku, olovo obsažené ve vzduchu uvolněné třením střely v hlavni zbraně nebo také zápalník, obsahující olovo, mohou znamenat velké vystavení se působení olova, a to jak pro lidi, tak pro volně žijící zvířata. Vyšší hladiny olova je možné najít také obecně v půdě, kdy mohou být tyto hladiny vyšší než v blízkosti továrny na výrobu olova. Většina olova v městské půdě ale pochází z olovnatého laku, používaného po desetiletí, a z olovnatého benzínu. To vyvolává otázky ohledně městských zahrad. Většina olova z půdy se do rostlin přímo nedostává, ačkoli se může vázat na listy nebo kořeny. To je špatná zpráva, protože i úroda pěstovaná na záhonech v čisté půdě může být ve městech kontaminována. Dobrou zprávou nicméně je, že se olovo pravděpodobně prostě smyje vodou. Zdravotní přínosy zahradničení a pěstování čerstvých produktů patrně na většině míst převáží nad rizikem spojeným s výskytem olova.
Vejce od slepic chovaných na dvorku by však měly být testovány na olovo, protože to se dostává dovnitř vajec; a tak ho nelze smýt. Většina olova se však dostává do kostry ptáků, což vyvolává otázku: Co se stane, když si chcete připravit kuřecí vývar? Možná to trochu znejistí ty, kteří vaří kosti, a to z toho důvodu, že je k tomu povzbuzují zastánci paleo stravy. Problém je, že olovo je neurotoxin. A nejen neurotoxin. Působí nepříznivě i na kostní dřeň, na trávicí trakt a ledviny, na oběhový systém, na hormony a na reprodukci. Příznaky příliš velkého množství olova zahrnují poruchu kognitivních funkcí, anémii, bolesti břicha, problémy s ledvinami, vysoký krevní tlak, potraty, problémy s pamětí, zácpu, impotenci, depresi, špatnou koncentraci atd.
A ze studií na lidech víme, že olovo se ukládá v kostech. Když dochází k velkým změnám obratu olova v kostech, jako třeba při menopauze nebo během těhotenství, hladina olova v krvi může vzrůstat. Tento nárůst lze během těhotenství minimalizovat tím, že žena přijímá dostatek vápníku a sníží příjem sodíku. Když kosmonauté ztrácejí ve vesmíru kostní hmotu, uvolňuje se olovo do jejich krevního oběhu. Protože však už nejsou vystaveni olovu přítomnému na Zemi, může u nich paradoxně celkové množství olova dokonce klesnout. Kosti tak snadno vstřebávají olovo, že kdyby byly rozsypány po střelnicích, mohlo by se tak zabránit pronikání olova do životního prostředí.
To je důvod, proč byli tito vědci znepokojeni možností, že vařením kostí hospodářských zvířat se olovo může vylučovat do vývaru. Výzkumní pracovníci tedy připravili tři druhy kuřecích vývarů – jeden s kostmi, druhý obsahoval pouze maso, a třetí byl vývar z kůží a chrupavek. Všechny druhy vývarů překročily maximální povolené množství olova. Dokonce i vývary bez kostí. Vývar z kůží a chrupavek měl překvapivě nejvyšší obsah olova – překonal povolenou úroveň téměř o 475 % na jednu porci.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Moon DH, Cheong KH, Khim J, et al. Stabilization of Pb²⁺ and Cu²⁺ contaminated firing range soil using calcined oyster shells and waste cow bones. Chemosphere. 2013;91(9):1349-1354.
- Clark HF, Hausladen DM, Brabander DJ. Urban gardens: lead exposure, recontamination mechanisms, and implications for remediation design. Environ Res. 2008;107(3):312-319.
- McBride MB, Shayler HA, Spliethoff HM, et al. Concentrations of lead, cadmium and barium in urban garden-grown vegetables: the impact of soil variables. Environ Pollut. 2014;194:254-261.
- Leake JR, Adam-bradford A, Rigby JE. Health benefits of 'grow your own' food in urban areas: implications for contaminated land risk assessment and risk management?. Environ Health. 2009;8 Suppl 1:S6.
- Breeher L, Mikulski MA, Czeczok T, Leinenkugel K, Fuortes LJ. A cluster of lead poisoning among consumers of Ayurvedic medicine. Int J Occup Environ Health. 2015;21(4):303-307.
- Trinogga A, Fritsch G, Hofer H, Krone O. Are lead-free hunting rifle bullets as effective at killing wildlife as conventional lead bullets? A comparison based on wound size and morphology. Sci Total Environ. 2013;443:226-232.
- Rehman S, Adnan M, Khalid N, Shaheen L. Calcium supplements: an additional source of lead contamination. Biol Trace Elem Res. 2011;143(1):178-187.
- Bautista AC, Puschner B, Poppenga RH. Lead exposure from backyard chicken eggs: a public health risk?. J Med Toxicol. 2014;10(3):311-315.
- Datta-Mitra A, Ahmed O. Ayurvedic medicine use and lead poisoning in a child: a continued concern in the United States. Clin Pediatr (Phila). 2015;54(7):690-692.
- Kim M, Kim C, Song I. Analysis of lead in 55 brands of dietary calcium supplements by graphite furnace atomic absorption spectrometry after microwave digestion. Food Addit Contam. 2003;20(2):149-153.
- Jackson LW, Cromer BA, Panneerselvamm A. Association between bone turnover, micronutrient intake, and blood lead levels in pre- and postmenopausal women, NHANES 1999-2002. Environ Health Perspect. 2010;118(11):1590-1596.
- Gremse F, Krone O, Thamm M, et al. Performance of lead-free versus lead-based hunting ammunition in ballistic soap. PLoS ONE. 2014;9(7):e102015.
- Ross EA, Szabo NJ, Tebbett IR. Lead content of calcium supplements. JAMA. 2000;284(11):1425-1429.
- Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Lead poisoning in pregnant women who used Ayurvedic medications from India--New York City, 2011-2012. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2012;61(33):641-646.
- Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Adult blood lead epidemiology and surveillance--United States, 2008-2009. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2011;60(25):841-845.
- Beaucham C, Page E, Alarcon WA, et al. Indoor firing ranges and elevated blood lead levels - United States, 2002-2013. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2014;63(16):347-351.
- Garcia HD, Hays SM, Tsuji JS. Modeling of blood lead levels in astronauts exposed to lead from microgravity-accelerated bone loss. Aviat Space Environ Med. 2013;84(12):1229-1234.
- Lee YA, Hwang JY, Kim H, et al. Relationship between maternal sodium intake and blood lead concentration during pregnancy. Br J Nutr. 2013;109(5):853-858.
- Monro JA, Leon R, Puri BK. The risk of lead contamination in bone broth diets. Med Hypotheses. 2013;80(4):389-390.
- Goldberg RL, Hicks AM, O'Leary LM, London S. Lead exposure at uncovered outdoor firing ranges. J Occup Med. 1991;33(6):718-719.
- Landsberger S, Iskander F, Basunia S, Barnes D, Kaminski M. Lead and copper contamination of soil from industrial activities and firing ranges. Biol Trace Elem Res. 1999;71-72:387-396.
- Bennett JR, Kaufman CA, Koch I, Sova J, Reimer KJ. Ecological risk assessment of lead contamination at rifle and pistol ranges using techniques to account for site characteristics. Sci Total Environ. 2007;374(1):91-101.
- Vogt R, Bennett D, Cassady D, Frost J, Ritz B, Hertz-Picciotto I. Cancer and non-cancer health effects from food contaminant exposures for children and adults in California: A risk assessment. Environ Health. 2012 11:83.
- Hunt WG, Watson RT, Oaks JL, Parish CN, Burnham KK, Tucker RL, Belthoff JR, Hart G. Lead Bullet Fragments in Venison from Rifle-Killed Deer: Potential for Human Dietary Exposure. PLoS ONE. 2009;4(4):e5330.
Image credit: Mariuszjbie via Wikimedia. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.