Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kolik případů rakoviny bylo způsobeno kuřecím masem obsahujícím arzen?
Léky obsahující arzén a záměrně přidávané do krmiva pro drůbež za účelem snížení parazitické zátěže a obarvení masa do růžova jsou zřejmě tepelnou úpravou proměňovány na karcinogenní anorganické sloučeniny s arzénem.
V roce 2013 se Maryland stal prvním státem, který zakázal krmení kuřat lékem obsahujícím arzen. Tento lék se používá proti všem parazitům a dává masu atraktivní růžovou barvu. V roce 2011 zjistila FDA, že játra kuřat krmených tímto lékem mají zvýšenou hladinu anorganického arzenu, což je známý lidský karcinogen. V reakci na to výrobce léků, společnost Pfizer, dobrovolně tento lék stáhla z amerického trhu. Je však stále prodáván v jiných zemích, včetně míst, která nadále vyváží kuřata zpět do USA, a podobný lék obsahující arzen pro použití u drůbeže je ve Spojených státech stále v prodeji. Přinejmenším onen zákaz zabránil farmářům v Marylandu využívat zásoby toho léku.
Kolik arzenu se skutečně dostane do masa, nejen do vnitřních orgánů? Až donedávna jsme to nevěděli. Výzkumní pracovníci na Johns Hopkins School of Public Health sledovali nákup kuřecích prsíček v obchodech s potravinami v deseti městech po celé zemi, a zjistili, že 70 % vzorků kuřecího masa od producentů drůbeže kteří nezakázali arzenové léky, bylo kontaminováno formou arzenu způsobující rakovinu v množství, které překročilo prahové bezpečnostní hodnoty původně stanovené FDA, to znamená předtím, než změnili postoj a připustili, že neexistuje žádná bezpečná úroveň tohoto druhu arzenu.
Když byl ten lék původně schválen, vědci věřili, že arzen v organické formě bude z těla vylučován beze změny, a organický arzen je mnohem méně nebezpečný než anorganický arzen. Ale zkuste uhodnout, co ho převede na karcinogenní formu? Vaření! Když se kuřecí maso vaří, hladina léku obsahujícího arzen se snižuje a hladina karcinogenního arzenu se zvyšuje, což naznačuje, že léčivo může během vaření degradovat na rakovinotvorný typ anorganického arzenu.
Ale o kolika případech rakoviny mluvíme? Řekneme-li, že asi tři čtvrtiny Američanů jedí kuřata, pak arzen v kuřecím mase může být příčinou více než 100 případů rakoviny každý rok. Vědci dospěli k závěru, že ukončení používání léků obsahujících arzen při produkci kuřat a prasat by mohlo snížit zátěž populace USA onemocněními souvisejícími s arzenem.
Toto je jeden ze způsobů, jak se arzen se dostává do rýže. Když krmíme arzenem kuřata, aby se jejich maso zbarvilo pěkně růžově, výsledný drůbeží hnůj obsahující arzen se pak dostává do životního prostředí, půdy, vody a rýže ho pak může z kontaminované půdy vysát a tak se dostane do těl lidí, kteří třeba ani kuřata nejedí. Hovoříme o masivní kontaminaci životního prostředí z drůbežářského průmyslu; téměř milion kil arzenu bylo každý rok „nalito“ do životního prostředí pouze drůbežářským průmyslem ve Spojených státech.
A teď už dokonce nacházíme arzen v potravinách slazených bio sirupem z rýže natural, takže vidíme dominový efekt. Připomíná mi to příběh o arzenu v jablečném moštu. Přestože pesticidy na bázi olova a arzenu jsou v USA už dávno nelegální, stále přetrvávají v půdě, takže ani ekologické produkty nejsou imunní.
Ano, v zemské kůře se přirozeně vyskytují arzenová ložiska a existuje další průmyslová kontaminace a používání pesticidů, ale drůbeží léky obsahující arzen byly po 70 let záměrně podávány zvířatům určeným k lidské spotřebě. Následkem toho je expozice vyplývající z použití těchto léků mnohem kontrolovatelnější, než je expozice z environmentálních zdrojů.
A dobrou zprávou je, že díky soudnímu procesu Centra pro bezpečnost potravin a dalších spotřebitelských skupin 3 ze 4 léčiv obsahujících arzen podávaných drůbeži byly oficiálně staženy z trhu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- K E Nachman, P A Baron, G Raber, K A Francesconi, A Navas-Acien, D C Love. Roxarsone, inorganic arsenic, and other arsenic species in chicken: A U.S.-Based market basket sample. Environ Health Perspect. 2013 121(7):818 – 824.
- F Wang, Z Chen, L Zhang, Y Gao, Y Sun. Arsenic uptake and accumulation in rice (Oryza sativa L.) at different growth stages following soil incorporation of roxarsone and arsanilic acid. Plant Soil. 2006 285:359–367.
- D Wilson, C Hooper, X Shi. Arsenic and lead in juice: Apple, citrus, and apple-base. J Environ Health. 2012 75(5):14 - 20 - quiz – 44.
- B P Jackson, V F Taylor, M R Karagas, T Punshon, K L Cottingham. Arsenic, organic foods, and brown rice syrup. Environ Health Perspect. 2012 120(5):623 – 626.
- C W Schmidt. Maryland bans arsenical drug in chicken feed. Environ. Health Perspect. 2012 120(7):a269.
Images thanks to michelle@TNS via flickr