Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kolik sladidla erytritolu je příliš moc?
Jaké jsou maximální akutní a denní dávky pro dospělé a děti, aby se předešlo účinkům na zažívací trakt?
Erytritol je cukerný alkohol, jenž se v malém množství přirozeně nachází v některém ovoci a zelenině. Dnes je ve velkém komerčně vyráběn jako sladidlo. Má 70 % sladivosti stolního cukru. Dříve jsem mluvil o jeho aktivní roli v prevenci zubního kazu. Je udáváno, že je „zcela bezpečný“, neobsahuje skoro žádné kalorie a jako bonus je méně projímavý. A to vždy prodává.
Erytritol má nejvyšší zažívací toleranci ze všech cukerných alkoholů, ale stačí to? Už jsem vám říkal o případové zprávě s letuškou, kterou potrápil záhadný průjem. Ten nakonec nebyl tak záhadný, jelikož žena žvýkala velké množství žvýkaček bez cukru se sorbitolem. Sorbitol je také zapletený do „Halloweenského průjmu,“ při kterém lidé snědli příliš sladkostí bez cukru.
Erytritol by však měl být dobře tolerován až do množství 80 gramů zkonzumovaných během dne. To je asi 19 čajových lžiček, ekvivalent množství cukru v 600ml láhvi Mountain Dew. Co se týče jedné porce, tak průměrnému americkému muži projde najednou 14 čajových lžiček erytritolu, průměrné ženě 15 čajových lžiček.
Děti nejsou citlivější, co se týče tolerance na svou váhu, ale jsou o tolik lehčí, že pro ně maximální dávka vychází na tři až čtyři lžičky najednou. Od vyšších dávek se začíná dostavovat průjem a/nebo vážné zažívací potíže. Ačkoliv dospělým může projít čtvrt šálku najednou, je to počítáno do počátku průjmu. Pokud nechcete mít žádné potíže, měli byste se držet pod třemi polévkovými lžícemi najednou. Od čtvrté lžíce se může začít dostavovat nevolnost a "borborygmi", což je ušlechtilý název pro kručení v žaludku.
Erytritol by také údajně měl mít antioxidační vlastnosti. Už jsem udělal video o výzkumu, který s tím poprvé přišel. Jenže to byla jen demonstrace ve zkumavce. Projeví se to nějak? Erytritol zřejmě má ochranné účinky na endotel, tedy chrání buňky vystýlající naše tepny. Při normálním stavu krevního cukru jen drobný efekt, ale když je v Petriho misce vystresujete vysokým cukrem, tak erytritol dokáže ochránit lidské buňky endotelu. Při normálních krevních cukrech odumírá jen pár buněk endotelu, ale při vysokých hladinách cukru odumírání buněk vystřelí. Přidejte trochu erytritolu při té stejné krevní hladině cukru a odumírání zase poklesne. Erytritol tlumí buněčnou smrt vyvolanou diabetickými stresory. Výzkumníci dospěli k závěru, že erytritol může mít terapeuticky důležitý ochranný účinek na buňky endotelu. Ale jistotu získáme jedině otestováním.
„Účinky erytritolu na funkci endotelu u pacientů s cukrovkou 2. typu.“ A? Konzumace erytritolu akutně zlepšila funkci endotelu menších cév a chronicky snížila zatuhlost hlavních tepen. Výzkumníci dospěli k závěru, že příznivé účinky erytritolu mohou být klinicky relevantní, pokud se potvrdí v kontrolované studii. Počkat, ona nebyla kontrolovaná? Ne. Takže nevíme, jestli by k tomu nedošlo i samovolně. Ujištění o pravosti závěrů vyžaduje provedení randomizované a placebem kontrolované studie. To by mělo být snadné, jelikož je spousta možností, čím tajně nahradit erytritol, aby to nikdo nepoznal. Zatím nic takového neudělali. Napřed to pro erytritol vypadalo velmi dobře, ale pak...
Erytritol je spojen s přírůstkem tělesného tuku u mladých dospělých? Cože? Erytritol je předpovědním biomarkerem pro metabolickou dysfunkci? Značně spojený s rozvojem cukrovky? Značně spojený s rozvojem ischemické choroby srdeční? Co se to děje? To zjistíme v příštím videu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Grembecka M. Sugar alcohols—their role in the modern world of sweeteners: a review. Eur Food Res Technol. 2015;241:1-14.
- Moriconi E, Feraco A, Marzolla V, et al. Neuroendocrine and Metabolic Effects of Low-Calorie and Non-Calorie Sweeteners. Front Endocrinol (Lausanne). 2020;11:444.
- Honkala S, Runnel R, Saag M, et al. Effect of erythritol and xylitol on dental caries prevention in children. Caries Res. 2014;48(5):482-90.
- de Cock P, BC. Erythritol. Functionality in noncaloric functional beverages. Pure Appl Chem. 2002;74(7):1281-9.
- Breitenbach RA. 'Halloween diarrhea'. An unexpected trick of sorbitol-containing candy. Postgrad Med. 1992;92(5):63-6.
- Jacqz-Aigrain E, Kassai B, Cornu C, et al. Gastrointestinal tolerance of erythritol-containing beverage in young children: a double-blind, randomised controlled trial. Eur J Clin Nutr. 2015;69(6):746-51.
- Storey D, Lee A, Bornet F, Brouns F. Gastrointestinal tolerance of erythritol and xylitol ingested in a liquid. Eur J Clin Nutr. 2007;61(3):349-54.
- den Hartog GJ, Boots AW, Adam-Perrot A, et al. Erythritol is a sweet antioxidant. Nutrition. 2010;26(4):449-58.
- Boesten DM, Berger A, de Cock P, et al. Multi-targeted mechanisms underlying the endothelial protective effects of the diabetic-safe sweetener erythritol. PLoS One. 2013;8(6):e65741.
- Flint N, Hamburg NM, Holbrook M, et al. Effects of erythritol on endothelial function in patients with type 2 diabetes mellitus: a pilot study. Acta Diabetol. 2014;51(3):513-6.
- Hootman KC, Trezzi JP, Kraemer L, et al. Erythritol is a pentose-phosphate pathway metabolite and associated with adiposity gain in young adults. Proc Natl Acad Sci U S A. 2017;114(21):E4233-40.
- Ortiz SR, Field MS. Mammalian metabolism of erythritol: a predictive biomarker of metabolic dysfunction. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2020;23(5):296-301.
- Rebholz CM, Yu B, Zheng Z, et al. Serum metabolomic profile of incident diabetes. Diabetologia. 2018;61(5):1046-54.
- Wang Z, Zhu C, Nambi V, et al. Metabolomic pattern predicts incident coronary heart disease. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2019;39(7):1475-82.