
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Kolik toho lékaři vědí o výživě?
Kdo zvítězil v testu znalostí o výživě - lékaři nebo pacienti?
Lidská strava je tou nejčastější příčinou úmrtí, představuje ještě větší zdravotní zátěž než kouření. Dává to smysl, jsme přece to, co jíme. Doslova, fyzicky. Pokud si nadále budeme své tělo přestavovat každý den z nekvalitních surovin, nebude překvapením, že narazíme. Například nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny má na svědomí miliony úmrtí každý rok. Měli bychom jíst ovoce a zeleninu, jako by na tom závisel náš život, protože on svým způsobem asi závisí.
Většina Američanů trpí nemocemi spojenými se stravou, přesto většina není informována o výživě svými lékaři. Možná je to vlastně dobře, protože lékaři o výživě vědí velmi málo. Lékaři jsou obvykle považováni za věrohodné zdroje informací o výživě širokou veřejností. Jenže při testování znalostí o správné výživě porovnávajícím lékaře a pacienty se ukázalo, že lékaři na tom se znalostmi nejsou vždycky lépe, ačkoliv by správně měli mít více znalostí, což podle výsledků testu plošně neplatí. A to veřejnost o výživě také nemá velké znalosti.
Americká strava je nejčastější příčinou úmrtí ve Spojených státech, přitom lékaři v průměru obdrží necelých 20 hodin výuky o výživě, a to jde především o biochemii vitamínů. Množství výuky zaměřené na klinickou výživu vychází na necelých pět hodin. Vezměte si jako příklad kardiologii. Přelomová studie Dr. Ornishe o životosprávě a zdraví srdce se tázala: „Dokáží změny v naší životosprávě zvrátit ischemickou chorobu srdeční?“ A odpověď byla jednoznačné ano. Kdyby jen tato informace byla pochopena a internalizována internisty, jen si představte, kolik lidí by mohlo být zachráněno před naší hlavní příčinou úmrtí a postižení. Přesto 90 % dotázaných kardiologů uvedlo, že obdrželo minimum nebo žádné vzdělání o výživě za celý svůj výcvik v kardiologii. Zdá se, že nedostatek výuky o výživě ve vzdělávání lékařů je přítomen napříč obory a jde o globální záležitost. Ovoce rostoucí na dosah ruky v medicíně zůstává bez povšimnutí na větvičce.
A pokud někteří lékaři namítají, že nemají čas, tak lékaři přece nemusí osobně poskytovat výživové poradenství o nic více, než provádět osobně rentgenové snímky nebo odběry krve. Musí však vzít na vědomí, jakou roli výživa hraje v onemocnění, a s pacienty komunikovat jasně a poslat je k vhodnému specialistovi.
Dieta použitá Dr. Ornishem, která pomohla zvrátit postup srdečního onemocnění, byla celistvá rostlinná výživa. Strava složená převážně, ale ne výhradně z ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a luštěnin. Proč není rozšířeno povědomí o síle rostlin napříč lékařskou komunitou? Jedním možným zdůvodněním je, že věda se ještě nepropsala do výukových materiálů. Dr. Ornish sice svůj objev učinil před dekádami, ale občas může trvat i dekády, než lékařská praxe dožene krok, dokonce i když jsou v sázce miliony životů.
Dnes by bylo nepředstavitelné ignorovat pacientovo kuřáctví, protože je to začleněno do standardu péče. Důkazy ohledně výživy zatím nejsou tak oslavovány, ale „to by nemělo bránit ohleduplným a starostlivým lékařům v aplikování bezpečných a účinných výživových intervencí, které nemají ‚náskok před důkazy‘, ale pouze ‚náskok před vydanými výživovými doporučeními‘.“ Ignorování role výživy již dále není obhajitelné.
Máme rostoucí počet zdrojů pro všechny, kterým to uniklo na lékařské škole. Lékaři mohou získat certifikaci v oboru medicíny životního stylu. Máme také skvělé internetové stránky. Například „Nutrition Guide for Clinicians“ od PCRM. A další skvělé stránky.
Také by bylo dobré nebýt pokrytcem a stravovat se sám zdravě, než se jen učit o zdravé stravě. Nemělo by to však nikomu bránit v doporučování. I kdyby jen proto, že se jedná o jedinou stravu, která kdy dokázala zvrátit postup našeho zabijáka mužů i žen číslo jedna. Lidem by neměla být odpírána tato znalost. Samozřejmě je to jejich tělo a jejich volba. Stejně jako mnoho kuřáků bude nadále kouřit, tak i mnoho lidí bude nadále jíst nezdravé jídlo. Nemělo by to však bránit klinickým pracovníkům radit lidem odvykání kouření a přechod na zdravější stravu. Pacienti mají právo znát pravdu. Pokud jim nepovíte o tomto mocném výživovém nástroji, jde o akt zatajení klíčových informací nezbytných pro plně informovaný souhlas.
Je to smutné, ale kvůli ignoranci mnoho lékařů svým pacientům radí jíst jídlo, které je zabíjí. Někteří lékaři dříve kouřili společně s pacienty. Vlastně většina lékařů sama kouřila. Stejně jako většina lékařů dnes nadále konzumuje potraviny, které přispívají k našim epidemiím onemocnění z nezdravé stravy. Dokud se lékaři nebudou učit o výživě více do hloubky, mohlo by být jejich výživové poradenství pacientům považováno za lékařem asistovanou sebevraždu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Nejnovější videa

Eliminace srdečního onemocnění, nejčastější příčiny úmrtí

Zlaté vs. hnědé lněné semínko: které má více prospěšných účinků?

Je jedno vejce denně příliš mnoho?
