Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Končí období zázraků, čeká nás post-antibiotická éra
Generální ředitel World Health Organization varuje, že se možná blížíme konci moderní medicíny takové, jakou ji známe. Z části to může být tím, že masivně zkrmujeme hospodářským zvířatům antibiotika, abychom u nich dosáhli rychlejšího růstu.
Minulý rok v klíčovém prohlášení generální ředitelka Světové zdravotnické organizace varovala, že nás čeká budoucnost, kdy některá naše zázračná léčiva přestanou účinkovat. „Post-antibiotická éra představuje konec moderní medicíny v její současné podobě.“ Běžné infekce, jako zánět nosohltanu či odřené koleno, nás budou ohrožovat na životě.
Doporučení, jak zabránit této katastrofě, obsahovalo celosvětovou výzvu „ukončeme používání antibiotik v potravinářství a zohledněme terapeutické důvody.“ Jinými slovy, používejme antibiotika pouze k léčbě nemocných zvířat.
Ve Spojených státech masný průmysl spotřebuje pro hospodářská zvířata, která nejsou nemocná, miliony kilogramů antibiotik; tímto způsobem podporuje jejich růst a předchází nemocem. V rámci zemědělské produkce jsou zvířata často ve stísněných, stresujících, nehygienických podmínkách. FDA odhaduje, že 80 % antimikrobiálních léčiv spotřebovaných v USA jde každoročně do masného průmyslu. Objevitel penicilinu nás varoval už ve 40. letech, že zneužívání antibiotik zvýší rezistenci bakterií, ale masný průmysl neposlouchal a začal kuřatům podávat penicilin po tunách. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v roce 1977 začal tuto hrozbu brát vážně a navrhl ukončit krmení hospodářských zvířat peniciliny a tetracykliny. To bylo před 10 lety.
„Od té doby, politická moc, zemědělská velkoprodukce a farmaceutický průmysl účinně likvidují jakákoli legislativní či regulační opatření, a toto pevné spojení moci se nedá přetrhnout. Tato bezohledná praxe byla hrozbou veřejného zdraví již před několika desetiletími, a přesto nedošlo ke změně. Současná masná produkce a chov zvířat jsou soustředěny do přeplněného, stresujícího prostředí, které je umožněno rutinním používáním medikovaných krmiv.“
To je postoj, který již v roce 1979 vyjádřili zástupci Kanceláře Kongresu pro hodnocení technologií. „Současná závislost na podávání nízkých dávek antibiotik pro zvýšení či udržení produkce, tedy okamžitého přínosu, může být Achillovou patou současných výrobních metod.“
Průmyslová výroba využívá antibiotika jako kompenzaci špatných podmínek, které dnes charakterizují většinu moderní zemědělské produkce. Prostory jsou přecpány zvířaty a jejich odpadem, což ovlivňuje imunitní systém zvířat a narušuje běžné fyziologické procesy, například poškozuje růst zvířat. To je důvod, proč stálý přísun antibiotik zvyšuje tělesnou hmotnost snížením infekčních potíží. Problémem je, že se každé zvíře, které dostává antibiotika, stává „továrnou“ pro výrobu a následné šíření bakterií rezistentních na antibiotika. Termín „výrobní farma“ tak získává zcela nový rozměr.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- F. C. Tenover. Mechanisms of antimicrobial resistance in bacteria. Am. J. Med. 2006 119(6 Suppl 1):S3 - 10 - discussion - S62 - 70
- F. C. Tenover. Mechanisms of antimicrobial resistance in bacteria. Am J Infect Control 2006 34(5 Suppl 1):S3 - 10 - discussion - S64 - 73
- R. Sykes. The 2009 Garrod lecture: The evolution of antimicrobial resistance: A Darwinian perspective. J. Antimicrob. Chemother. 2010 65(9):1842 - 1852
- J. P. Folster, G. Pecic, A. Singh, B. Duval, R. Rickert, S. Ayers, J. Abbott, B. McGlinchey, J. Bauer-Turpin, J. Haro, K. Hise, S. Zhao, P. J. Fedorka-Cray, J. Whichard, P. F. McDermott. Characterization of extended-spectrum cephalosporin-resistant Salmonella enterica serovar Heidelberg isolated from food animals, retail meat, and humans in the United States 2009. Foodborne Pathog. Dis. 2012 9(7):638 - 645
- S. Zhao, K. Blickenstaff, S. Bodeis-Jones, S. A. Gaines, E. Tong, P. F. McDermott. Comparison of the prevalences and antimicrobial resistances of Escherichia coli isolates from different retail meats in the United States, 2002 to 2008. Appl. Environ. Microbiol. 2012 78(6):1701 - 1707
- J. C. Stuart, T. van den Munckhof, G. Voets, J. Scharringa, A. Fluit, M. Leverstein-Van Hall. Comparison of ESBL contamination in organic and conventional retail chicken meat. Int. J. Food Microbiol. 2012 154(3):212 - 214
- M. B. Batz, S. Hoffmann, J. G. Morris Jr. Ranking the disease burden of 14 pathogens in food sources in the United States using attribution data from outbreak investigations and expert elicitation. J. Food Prot. 2012 75(7):1278 - 1291
- C. Guo, R. M. Hoekstra, C. M. Schroeder, S. M. Pires, K. L. Ong, E. Hartnett, A. Naugle, J. Harman, P. Bennett, P. Cieslak, E. Scallan, B. Rose, K. G. Holt, B. Kissler, E. Mbandi, R. Roodsari, F. J. Angulo and D. Cole. Application of Bayesian techniques to model the burden of human salmonellosis attributable to US food commodities at the point of processing: Adaptation of a Danish model. Foodborne pathogens and disease 2011 8(4):509 - 516
- Y. You, M. Hilpert, M. J. Ward. Detection of a common and persistent tet(L)-carrying plasmid in chicken-waste-impacted farm soil. Appl. Environ. Microbiol. 2012 78(9):3203 - 3213
- M. S. Williams, E. D. Ebel. Estimating changes in public health following implementation of hazard analysis and critical control point in the United States broiler slaughter industry. Foodborne Pathog. Dis. 2012 9(1):59 - 67
- B. M. Marshall, S. B. Levy. Food animals and antimicrobials: Impacts on human health. Clin. Microbiol. Rev. 2011 24(4):718 - 733
- S. J. Chai, P. L. White, S. L. Lathrop, S. M. Solghan, C. Medus, B. M. McGlinchey, M. Tobin-D'Angelo, R. Marcus, B. E. Mahon. Salmonella enterica serotype Enteritidis: Increasing incidence of domestically acquired infections. Clin. Infect. Dis. 2012 54 (Suppl - 5):S488 - S497
- M. M. Desai, P. Zhang, C. H. Hennessy. Surveillance for morbidity and mortality among older adults--United States, 1995-1996. MMWR CDC Surveill Summ 1999 48(8):7 - 25
- J. A. Stevens, E. N. Haas, T. Haileyesus. Nonfatal bathroom injuries among persons aged ≥15 years--United States, 2008. J Safety Res 2011 42(4):311 - 315
- R. P. Morris, L. Nguyen, J. Gatfield, K. Visconti, K. Nguyen, D. Schnappinger, S. Ehrt, Y. Liu, L. Heifets, J. Pieters, G. Schoolnik, Thompson C. J. Ancestral antibiotic resistance in Mycobacterium tuberculosis. Proc Natl Acad Sci U.S.A. 2005 102(34):12200-12205.
- J. M. Walboomers, M. V. Jacobs, M. M. Manos, F. X. Bosch, J. A. Kummer, K. V. Shah, P. J. Snijders, J. Peto, C. J. Meijer, N. Muñoz. Human papillomavirus is a necessary cause of invasive cervical cancer worldwide. J Pathol. 1999 Sep. 189(1):12-19.
- M. Chan. 2012. Antimicrobial resistance in the European Union and the world.
- Center for Science in the Public Interest. 2011. Petition for an Interpretive Rule Declaring Specific Strains of Antibiotic-Resistant Salmonella in Ground Meat and Poultry.
- Consumers Union. 2012. Meat on Drugs. Consumer Reports.
- Office of Technology Assessment. 1979. Drugs in Livestock Feed: 1-69
- National Antimicrobial Resistance Monitoring System. 2010. Retail Meat Annual Report: 6-85
Images thanks to Food and Water Watch, Consumers Union, FixFood, and Animals Australia