Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Která káva je zdravější: světle pražená nebo tmavě pražená?
Ve snižování tělesné váhy je účinnější tmavě pražená káva než světlě pražená káva.
Ti z vás, kteří pijí nefiltrovanou kávu, tedy jen uvařenou, z French pressu nebo tureckou kávu, poslouchejte. Množství sloučenin zvyšujících cholesterol může být v nejsvětleji pražené kávě až dvakrát větší než v tmavě pražených kávových zrnech. Vypadá to tedy, že část sloučenin zvyšujících hladiny cholesterolu je zničena při pražení. V tomto případě by asi bylo lepší pít tmavě praženou kávu. Nebo můžete jednoduše použít papírový filtr a zbavit se tak 95 % účinků kávy na zvyšování cholesterolu bez ohledu na to, jaké pražení zvolíte, což jsem vysvětloval již dříve.
Nicméně jsem vytvořil i jiné video, ve kterém ukazuji, že tmavé pražení může taktéž zničit téměř 90 % kyseliny chlorogenové, což jsou antioxidační a protizánětlivé fytoživiny, o kterých se předpokládá, že stojí za mnoha zdravotními přínosy kávy. V tomto případě by byla světle pražená káva lepší volbou. Na druhou stranu tmavé pražení může nápoj zbavit až 99,8 % pesticidů jinak přítomných v konvenčně pěstovaných kávových zrnech a více než 90 % mykotoxinu zvaného ochratoxin, který má silné toxické účinky na ledviny a je přítomen v široké škále potravin náchylných k plísni.
Jenže co polycyklické aromatické uhlovodíky, látky vznikající při spalování, u kterých máme podezření, že jsou rakovinotvorné a poškozují DNA? Tmavě pražená káva jich může obsahovat až 4x více než světle pražená káva. Proto zde prosazují kontrolu podmínek pražení, která by měla omezit vznik těchto látek vznikající spalováním. Abychom si to dali do souvislostí, dokonce i nejtmavěji pražená káva může obsahovat nanejvýš zlomek nanogramu benzopyrenu na šálek nápoje. Benzopyren je přitom považován za nejškodlivější z této skupiny škodlivin. Oproti tomu jediná středně velká porce grilovaného kuřete ho může obsahovat více než 1000x více.
Je tedy celkově lepší pít tmavě nebo světle praženou kávu? To zjistíme až testováním. Tato studie zjistila, že tmavě pražená káva je účinnější než světle pražená káva při snižování tělesné hmotnosti. Lidé byli náhodně rozděleni k měsíčnímu pití dvou šálků světle pražené nebo tmavě pražené kávy denně. K pražení byla použita stejná várka zelených kávových zrn. Mezi účastníky s normální váhou podle všeho nedošlo k žádné změně váhy nehledě na typ kávy. Účastníci s nadváhou popíjející tmavě praženou kávu za tu dobu zhubnuli o 2,7 kg více než účastníci popíjející světle praženou kávu. To je více než 450 gramů týdně jenom díky pití jiného druhu kávy.
Jaký vliv má druh pražení na hladiny krevních cukru? Již od roku 2015 víme, že už jeden šálek kávy může ovlivnit reakci těla na cukr v krvi. Zde vidíte nárůst hladiny cukru v krvi dvě hodiny po vypití šálku kávy s více než tuctem kostek cukru (takže čtvrt šálku je tvořeno cukrem). Tady vidíme porovnání s nárůstem cukru v krvi při podání stejného množství cukru rozpuštěného v čisté vodě. Není nám známo, zda toto zvýšení cukru v krvi je skutečně klinicky nějak významné. Koneckonců, zdá se, že konzumace kávy nezvyšuje riziko vzniku cukrovky. Pokud porovnáme účinek světle pražené a tmavě pražené kávy vypité před podáním glukózového roztoku obsahujícího ekvivalent 20 lžiček cukru, nezdá se, že by tam byl nějaký rozdíl. Co si z toho máme odnést? Asi to, že nehledě na typ pražení bychom do kávy nejspíše neměli přidávat dvacet vrchovatých lžiček cukru. A konečně, jaký má různě pražená káva vliv na pálení žáhy a podráždění žaludku? To se dozvíme příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Kotyczka C, Boettler U, Lang R, et al. Dark roast coffee is more effective than light roast coffee in reducing body weight, and in restoring red blood cell vitamin E and glutathione concentrations in healthy volunteers. Mol Nutr Food Res. 2011;55(10):1582-6.
- Robertson TM, Clifford MN, Penson S, Chope G, Robertson MD. A single serving of caffeinated coffee impairs postprandial glucose metabolism in overweight men. Br J Nutr. 2015;114(8):1218-25.
- Rakvaag E, Dragsted LO. Acute effects of light and dark roasted coffee on glucose tolerance: a randomized, controlled crossover trial in healthy volunteers. Eur J Nutr. 2016;55(7):2221-30.
- Jimenez A, Adisa A, Woodham C, Saleh M. Determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in roasted coffee. J Environ Sci Health B. 2014;49(11):828-35.
- Mekonen S, Ambelu A, Spanoghe P. Effect of Household Coffee Processing on Pesticide Residues as a Means of Ensuring Consumers' Safety. J Agric Food Chem. 2015;63(38):8568-73.
- Kazerouni N, Sinha P, Che-Han H Analysis of 200 food items for benzo[a]pyrene and estimation of its intake in an epidemiologic study Food Chem Toxicol. 2001 May;39(5):423-36.
- Romani S, Pinnavaia GG, Dalla rosa M. Influence of roasting levels on ochratoxin a content in coffee. J Agric Food Chem. 2003;51(17):5168-71.
- Dibaise JK. A randomized, double-blind comparison of two different coffee-roasting processes on development of heartburn and dyspepsia in coffee-sensitive individuals. Dig Dis Sci. 2003;48(4):652-6.
- Zhang C, Linforth R, Fisk ID. Cafestol extraction yield from different coffee brew mechanisms. Food Research International. 2012; 49(1):27-31.
- Ludwig IA, Mena P, Calani L, et al. Variations in caffeine and chlorogenic acid contents of coffees: what are we drinking?. Food Funct. 2014;5(8):1718-26.
- Nordestgaard AT, Thomsen M, Nordestgaard BG. Coffee intake and risk of obesity, metabolic syndrome and type 2 diabetes: a Mendelian randomization study. Int J Epidemiol. 2015;44(2):551-65.
- Kruijf N, Schouten T, Van der Stegen GHD. Rapid determination of benzo[a]pyrene in roasted coffee and coffee brew by high-performance liquid chromatography with fluorescence detection. J Agric Food Chem. 1987;35:545–549.
Image credit: Free-Photos via pixabay. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video