Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Které potraviny jsou nejvíce antiangiogenní?
Pro prevenci rakoviny vědci doporučují "stálou konzumaci" antiangiogenních potravin.
Tělesný tuk je pravděpodobně nejlépe prokrvovanou tkání v těle, tedy má nejvíce krevních cév. Každá tuková buňka je obklopena rozsáhlou sítí drobných krevních cév. Jelikož tvorba těchto krevních cév zřejmě hraje klíčovou roli v růstu a smršťování tukové tkáně, regulace angiogeneze, tvorby nových krevních cév, by se mohla podílet na přibírání a hubnutí. Výzkumníci zkoušeli injekčně podávat antiangiogenní léky překrmeným laboratorním zvířatům a dokázali navodit značné hubnutí u myší i u nelidských primátů, což je termín, kterým vědci často označují opice. Problémem je, že antiangiogenní léky mohou mít řadu vzácných, ale fatálních vedlejších účinků. Možná bychom taková rizika mohli přijmout v kontextu léčby rakoviny, ale když jde o prevenci rakoviny nebo obezity, tak by bezpečnější volbou mohla být antiangiogenní strava. Navíc je mnohem levnější. Antiangiogenní léky stojí až 136 000 Kč za dávku. Které potraviny jsou nejvíce antiangiogenní?
Zajímavostí je, jak zjistili, že některé složky stravy vůbec mohou být antiangiogenní. Vědci si uvědomili, že lidé na rostlinné stravě jsou chráněni před nemocemi z nadměrné angiogeneze, jako je rakovina či diabetická slepota. Vědci proto vybrali skupinu rostlinných strávníků a začali testovat různé látky z jejich moči proti růstu lidských krevních cév získaných z nepotřebných pupečních šňůr. Koncentrace fytoživin v moči vegetariánů může být 30x vyšší než u obecné populace. Pomocí této metody identifikovali řadu přírodních antiangiogenních složek lidské stravy. Pak přišla na řadu otázka, jestli hladiny potřebné pro blokování angiogeneze v Petriho misce mohou být dosaženy i v krevním řečišti po jídle? Vědci brzy zjistili, že ano.
Antiangiogenní koncentrace sloučenin z brokolice lze dosáhnout v krevním řečišti během hodiny od konzumace méně než tři čtvrtě šálku brokolicové polévky. Jde tedy o realistické porce. Jak si povšimnete, většina z těch látek je odbourána z těla do šesti hodin a za 24 hodin klesnou hladiny téměř na nulu. Měli bychom proto usilovat o konzumaci brukvovité zeleniny alespoň jednou denně. Antiangiogenní koncentrace beta-kryptoxanthinu lze dosáhnout během pár hodin od snědení dvou šálků sytě oranžové papáje. Jeden a čtvrt šálku vařené cibule vám poskytne antiangiogenní dávku kvercetinu v krvi již do hodiny. Hladina ochranné látky ze sóji v potřebné dávce byla naměřena v krvi lidí konzumujících typickou japonskou stravu. Tím neříkám, že si představuji jídlo z jednoho hrnce kombinující brokolici, cibuli i papáju. Jsou to jen příklady pro znázornění antiangiogenních koncentrací a toho, a jak jich můžeme dosáhnout v krvi po konzumaci přiměřené velké porce.
Obecně platí, že nejkoncentrovanější zdroje polyfenolů ve stravě, třídy živin zahrnujících mnoho dosud objevených antiangiogenních látek, jsou bylinky a koření. V top desítce se mimo nich umisťují (testováno bylo přes 450 potravin) jen bobuloviny, kakaový prášek a mleté lněné semínko. V množství na jednu porci tvoří většinu vítězů bobuloviny. Ze zeleniny vedou artyčoky. Z obilovin vítězí celozrnné žito. Paradoxní je, že v USA je hlavním zdrojem jogurt, ale to jen proto, že většina je ochucena ovocem, často právě bobulovinami. Přitom i bílý sójový jogurt patří mezi top 25.
Pro prevenci rakoviny vědci doporučují setrvalou konzumaci antiangiogenních potravin. Máme důkazy, že se to projeví? Na základě analýzy více než tisícovky nádorů z jedné studie z Harvardu na mužských zdravotnících měli muži konzumující výrobky z rajčat významně méně angiogeneze ve svých nádorech. Což se pak projeví jako nižší riziko fatální nemoci. Dobře, ale pomohl by nám ten stejný antiangiogenní potenciál ovoce a zeleniny k nerostoucímu bříšku? Je jen jeden způsob, jak to zjistit.
Metaanalýza více než tuctu randomizovaných kontrolovaných studií intervencí s ovocem a zeleninou u jedinců s nadváhou zjistila dodatečné zhubnutí o 2,7 kg. Může to však být řadou jiných faktorů, například sníženou kalorickou hustotou díky vláknině a vodě. Nicméně inhibice angiogeneze může hrát roli. Původně jsem zamýšlel zahrnout část o angiogenezi do knihy How Not to Diet, ale chtěl jsem psát pouze o prokázaných mechanismech pro hubnutí, takže to tam nakonec není. Přesto mi to přišlo natolik zajímavé, abych o tom vytvořil tato dvě videa.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org