Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kurkumin z kurkumy, MGUS a mnohočetný myelom
Které rostlinné a živočišné potraviny jsou spojeny s rozvojem mnohočetného myelomu a jaké účinky může mít koření kurkuma na progresi monoklonální gamapatii neurčeného významu?
Mnohočetný myelom je jedním z nejobávanějších typů rakoviny. Je to rakovina plazmatických buněk tvořících protilátky. Již mnoho let je považován za jedno z nejhůře léčitelných onemocnění krve.
Předzvěstí tohoto onemocnění je tzv. monoklonální gamapatie nejistého významu, neboli MGUS. V době, kdy byl tento stav pojmenován, byl jeho význam ještě nejasný, nyní už však víme, že mnohočetnému myelomu téměř vždy předchází MGUS. To z něj dělá jednu z nejčastějších premaligních poruch. V běžné populaci je jeho výskyt u starších lidí bělošské rasy okolo 3 %. U Afroameričanů je toto číslo 2-3krát vyšší. MGUS sama o sobě nemá žádné příznaky; že ji máte, to zjistíte, až když váš doktor provede běžné vyšetření krve. Pokud se však MGUS vyvine v mnohočetný myelom, zbývají vám asi čtyři roky života.
Musíme tedy najít způsob, jak léčit MGUS už v počátku, dříve než se stane rakovinou. Žádná taková léčba naneštěstí neexistuje. Pacienti jsou spíše jen drženi pod dohledem, často podstupují lékařské prohlídky. Jestliže je to jediné, co můžete dělat, pouze sledovat postup nemoci a vyčkávat, pak můžete klidně vyzkoušet i pár změn ve stravování.
Teoretická úloha kurkuminu, žlutého pigmentu v kurkumě, byla zkoumána u pacientů s MGUS. Proč zrovna kurkumin? Jedná se o docela bezpečnou látku, vzhledem k jejímu tradičnímu používání jakožto koření po stovky let, a také zabíjí buňky mnohočetného myelomu. Tady vidíte nerušený růst čtyř různých buněčných linií mnohočetného myelomu. Na začátku týdne začínáte s 5 000 rakovinnými buňkami a během několika dní se jejich počet zdvojnásobí, ztrojnásobí, nebo zčtyřnásobí. Pokud však přidáte trochu kurkuminu, případně hodně kurkuminu, růst se zpomalí, nebo zcela zastaví.
To však platí v Petriho misce. Přesto se jedná o skvělou zprávu, která může obhájit provedení klinické studie. Přesně to také výzkumníci o šest let později udělali.
Člověk může měřit postup onemocnění sledováním zvýšení krevních hladin látky zvané paraprotein. Paraprotein vyrábějí buňky mnohočetného myelomu. Přibližně 1 ze 3 pacientů reagoval na kurkumin poklesem hladiny paraproteinu. V placebo skupině k žádné odezvě nedošlo. Tyto poznatky vedly k zahájení dvojitě zaslepené, randomizované kontrolované studie. A tady to je. Zaznamenali stejný druh příznivé reakce pozorované na biologických ukazatelích. Účinek byl pozorován u pacientů s MGUS i u těch s takzvaným spícím mnohočetným myelomem v rané fázi onemocnění.
Tato zjištění naznačují, že kurkumin může mít potenciál zpomalit postup onemocnění u pacientů. Může zpomalit nebo zabránit rozvoji MGUS do mnohočetného myelomu. Jestli tomu tak skutečně je, se však dozvíme až po provedení dlouhodobějších studií. Nejlepší způsob, jak se vypořádat s mnohočetným myelomem, je v první řadě ho vůbec nedostat. V roce 2010 jsem upozornil na tuto studii. Naznačuje, že vegetariáni mají jen čtvrtinové riziko rozvoje mnohočetného myelomu ve srovnání s lidmi, kteří konzumují maso.
Dokonce i pouhá práce s kuřecím masem může zdvojnásobit riziko vzniku mnohočetného myelomu. Odborníci se domnívají, že rakoviny, jako jsou leukemie, lymfomy a myelom, mohou být vyvolány viry přítomnými u dobytka a kuřat. Jedná se o tzv. zoonózy, tedy infekce patogeny přenášené ze zvířat na lidi. V tomto případě jde o onkogenní viry – viry způsobující rakovinu. Hovězí maso však nebylo spojeno s mnohočetným myelomem.
Existují ovšem jisté vegetariánské pokrmy, kterým by mohlo být dobré se vyhýbat. Vědci z Harvardu oznámili kontroverzní souvislost mezi dietními limonádami a mnohočetným myelomem, z kterého je obviňováno sladidlo aspartam. Hranolky a bramborové lupínky by neměly sloužit jako způsob, jak dostat do těla zeleninu. Také bychom zeleninu neměli nakládat. Zatímco konzumace šalotky, česneku, sójových potravin a zeleného čaje byla významně spojena se sníženým rizikem mnohočetného myelomu, konzumace nakládané zeleniny 2-3krát týdně nebo častěji byla spojena naopak se zvýšeným rizikem.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Indian J Dermatol. 2008;53(2):83-4. A case of multiple myeloma presenting as a bullous dermatosis. Gül U1, Kiliç A, Gönül M, Cakmak SK, Heper AO.
- T Golombick, TH Diamond, V Badmaev, A Manoharan, R Ramakrishna. The potential role of curcumin in patients with monoclonal gammopathy of undefined significance--its effect on paraproteinemia and the urinary N-telopeptide of type I collagen bone turnover marker. Clin Cancer Res. 2009 Sep 15;15(18):5917-22.
- O Landgren, RA Kyle, SV Rajkumar. From myeloma precursor disease to multiple myeloma: new diagnostic concepts and opportunities for early intervention. Clin Cancer Res. 2011 Mar 15;17(6):1243-52.
- O Landgren, RA Kyle, RM Pfeiffer, JA Katzmann, NE Caporaso, RB Hayes, A Dispenzieri, S Kumar, RJ Clark, D Baris, R Hoover, SV Rajkumar. Monoclonal gammopathy of undetermined significance (MGUS) consistently precedes multiple myeloma: a prospective study. Blood. 2009 May 28;113(22):5412-7.
- T Chou. Multiple myeloma : recent progress in diagnosis and treatment. J Clin Exp Hematop. 2012;52(3):149-59.
- AJ Greenberg, CM Vachon, SV Rajkumar. Disparities in the prevalence, pathogenesis and progression of monoclonal gammopathy of undetermined significance and multiple myeloma between blacks and whites. Leukemia. 2012 Apr;26(4):609-14.
- AC Bharti, N Donato, S Singh, BB Aggarwal. Curcumin (diferuloylmethane) down-regulates the constitutive activation of nuclear factor-kappa B and IkappaBalpha kinase in human multiple myeloma cells, leading to suppression of proliferation and induction of apoptosis. Blood. 2003 Feb 1;101(3):1053-62.
- T Golombick, TH Diamond, A Manoharan, R Ramakrishna. Monoclonal gammopathy of undetermined significance, smoldering multiple myeloma, and curcumin: a randomized, double-blind placebo-controlled cross-over 4g study and an open-label 8g extension study. Am J Hematol. 2012 May;87(5):455-60.
- TJ Key, PN Appleby, FL Crowe, KE Bradbury, JA Schmidt, RC Travis. Cancer in British vegetarians: updated analyses of 4998 incident cancers in a cohort of 32,491 meat eaters, 8612 fish eaters, 18,298 vegetarians, and 2246 vegans. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:378S-85S.
- T Moore, P Brennan, N Becker, S de Sanjosé, M Maynadié, L Foretova, P Cocco, A Staines, A Nieters, R Font, A Mannetje, V Benhaim-Luzon, P Boffetta. Occupational exposure to meat and risk of lymphoma: a multicenter case-control study from Europe. Int J Cancer. 2007 Dec 15;121(12):2761-6.
- ES Schernhammer, KA Bertrand, BM Birmann, L Sampson, WC Willett, D Feskanich. Consumption of artificial sweetener- and sugar-containing soda and risk of lymphoma and leukemia in men and women. Am J Clin Nutr. 2012 Dec;96(6):1419-28.
- ML Bongers, JG Hogervorst, LJ Schouten, RA Goldbohm, HC Schouten, PA van den Brandt. Dietary acrylamide intake and the risk of lymphatic malignancies: the Netherlands Cohort Study on diet and cancer. PLoS One. 2012;7(6):e38016.
- Q Wang, Y Wang, Z Ji, X Chen, Y Pan, G Gao, H Gu, Y Yang, BC Choi, Y Yan. Risk factors for multiple myeloma: a hospital-based case-control study in Northwest China. Cancer Epidemiol. 2012 Oct;36(5):439-44.