Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Lze celulitidu léčit pomocí stravy?
Dvě teorie o hromadění podkožního tuku, ve kterých hraje roli chemikálie zvaná spermin a hormon adiponectin, naznačují, že rostlinná stravu může pomoci s celulitidou.
Gynoidní lipodystrofie, lidově známá jako celulitida, je kůže připomínající pomerančovou kůru nebo hrudky tvarohu, vyskytující se na stehnech a hýždích většiny žen.
Vzhledem k tomu, že se jedná o důsledek ukládání přebytečného tuku, za potenciální viníky byly označeny látky spermin a spermidin. A skutečně, pokud si na stehna nanesete molekulu, zachycující spermin, podle všeho dojde k výraznému snížení obvodu stehen a výskytu celulitidy. Tento potenciální viník, spermin, byl poprvé objeven v lidském spermatu kdysi v 17. století, ale teprve nedávno kvantifikován i v potravinách.
Nejvýznamnější zdroje v americké stravě: mleté maso a lančmít, vepřová a krůtí šunka, salámy, ale také třeba zelený hrášek, který je také primárním zdrojem spermidinu spolu se sýry jako čedar nebo tavené sýry. Zhoršila by tedy celulitidu konzumace zapečeného masa se sýrem a hráškem? Nikdy to nebylo testováno, ale pokud by bylo, toto by byl pravděpodobně jeden z mechanismů.
Důvod, proč byla tato studie financována Národním onkologickým institutem, nebyla celulitida, ale obavy, že celá tato skupina sloučenin může zvyšovat riziko rakoviny. Příjem polyaminů, jako je spermin, byl nedávno spojen se zvýšeným rizikem kolorektálních polypů.
Další teorie o celulitidě je spojena s hormonem adiponektinem. Pokud uděláte biopsii tuku v gluteální oblasti žen s celulitidou a žen bez ní, zdá se, že v celulitidovém tuku je nižší exprese adiponektinu, takže adiponektin může mít ochrannou funkci. Jak předejte poklesu hladiny adiponektinu? Nejezte snídani typu „párek a vejce“, která vede k poklesu hladiny během několika hodin, ve srovnání s vegetariánským jídlem. A přechod na vegetariánskou stravu zřejmě zvýší hladinu adiponektinu o 19 %.
Vědci porovnávali bezmasou stravu bez vajec, složenou ze zeleniny, obilovin, luštěnin, ovoce a ořechů, s živočišnými produkty omezenými maximálně na 1 porci nízkotučného jogurtu denně, oproti běžné diabetické stravě. Přestože museli jíst stejné množství kalorií, vegetariánská skupina zhubla víc, snížila více obvod pasu a hladinu cholesterolu, více podkožního a břišního tuku. A podkožní tuk je to, co tvoří celulitidu. Od rostlinné stravy lze tedy očekávat snížení celulitidy, ale jistě to vědět nebudeme, dokud to nebude přímo experimentálně ověřeno.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- B. Vogelgesang, I. Bonnet, N. Godard, B. Sohm, E. Perrier. In vitro and in vivo efficacy of sulfo-carrabiose, a sugar-based cosmetic ingredient with anti-cellulite properties. Int J Cosmet Sci 2011 33(2):120 - 125
- C. Zoumas-Morse, C. L. Rock, E. L. Quintana, M. L. Neuhouser, E. W. Gerner, F. L. Meyskens Jr. Development of a polyamine database for assessing dietary intake. J Am Diet Assoc 2007 107(6):1024 - 1027
- A. J. Vargas, B. C. Wertheim, E. W. Gerner, C. A. Thomson, C. L. Rock, P. A. Thompson. Dietary polyamine intake and risk of colorectal adenomatous polyps. Am. J. Clin. Nutr. 2012 96(1):133 - 141
- H. Kahleova, M. Matoulek, H. Malinska, O. Oliyarnik, L. Kazdova, T. Neskudla, A. Skoch, M. Hajek, M. Hill, M. Kahle, T. Pelikanova. Vegetarian diet improves insulin resistance and oxidative stress markers more than conventional diet in subjects with Type 2 diabetes. Diabet. Med. 2011 28(5):549 - 559
- F. Terranova, E. Berardesca, H. Maibach. Cellulite: Nature and aetiopathogenesis. Int J Cosmet Sci 2006 28(3):157 - 167
- E. Emanuele, P. Minoretti, K. Altabas, E. Gaeta, V. Altabas. Adiponectin expression in subcutaneous adipose tissue is reduced in women with cellulite. Int. J. Dermatol. 2011 50(4):412 - 416
- K. Esposito, F. Nappo, F. Giugliano, C. Di Palo, M. Ciotola, M. Barbieri, G. Paolisso, D. Giugliano. Meal modulation of circulating interleukin 18 and adiponectin concentrations in healthy subjects and in patients with type 2 diabetes mellitus. Am. J. Clin. Nutr. 2003 78(6):1135 - 1140
- D. Rubin, U. Helwig, M. Nothnagel, N. Lemke, S. Schreiber, U.R. Fölsch, F. Döring, J. Schrezenmeir. Postprandial plasma adiponectin decreases after glucose and high fat meal and is independently associated with postprandial triacylglycerols but not with -- 11388 promoter polymorphism. Br J Nutr. 2008 Jan;99(1):76-82. Epub 2007 Jul 30.
Images thanks to Lanzi and Sunbeam Vision via Wikimedia