
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Má prášek z houby lví hříva účinky při demenci?
Pravidelná konzumace hub je spojena s nižším rizikem poklesu kognitivních funkcí a demence, ale údaje z intervenčních studií se různí.
Už jsem vám říkal o přínosech zeleniny bohaté na dusičnany pro zlepšení kognitivní funkce. Jsou některé další druhy zeleniny výjimečné? Houby jsou ve své vlastní třídě, doslova, dokonce mají celou vlastní říši, říši hub, nepatří totiž mezi rostliny. Epidemiologické studie v Japonsku, Singapuru, Norsku, Nizozemsku a Spojených státech amerických nalezly spojitosti mezi konzumací hub a nadprůměrnou kognitivní funkcí.
V porovnání s lidmi, kteří nejí houby, měli lidé s nejvyšší spotřebou hub v USA lepší výsledky různých kognitivních testů. A ta nejvyšší spotřeba hub byla v průměru jen jedna plodnice houby denně. Tento výsledek se jevil jako nezávislý na dalších výživových faktorech a životosprávě. Výzkumníci naznačili, že za tím může být jedinečný antioxidant z hub ergothionein, o kterém jsem vám již říkal. A skutečně, studie z Francie zjistila, že hladiny ergothioneinu jsou spojeny s nižším rizikem kognitivního úpadku.
Americký výzkumný tým nadnesl, že „pravidelná konzumace hub může snížit riziko kognitivního úpadku“. Šlo však jen o průřezovou studii z jednoho okamžiku v čase, takže nevíme, co přišlo dříve. Japonští výzkumníci provedli prospektivní studii sledující přes 10 000 mužů a žen ve věku od 65 let po dobu zhruba šesti let. V tu dobu měl asi každý 12. diagnostikovanou demenci. Co zjevně snížilo riziko spadnutí do této kategorie? Konzumace hub. V porovnání s lidmi konzumujícími houby méně než jednou týdně měli lidé konzumující houby třikrát a vícekrát týdně o 19 % nižší riziko rozvoje demence. Průřezová studie ze Singapuru naměřila o 57 % nižší riziko kognitivních nedostatků u lidí konzumujících více než dvě porce týdně. Jako vždy však platí, že příčinný vztah mohou stanovit pouze intervenční studie.
Šestiměsíční randomizovaná dvojitě zaslepená a placebem kontrolovaná studie randomizovala starší muže a ženy ke konzumaci obyčejných bílých žampionů nebo placeba a nenaměřila žádný rozdíl v kognitivní funkci. Dávka však byla jen 200 mg prášku ze sušených hub denně. Ekvivalent necelé čtvrtiny jednoho malého čerstvého žampionu za den. Vědcům to umožnilo naplnit houbami kapsle a provést zaslepený test s placebem, ale moc nám taková dávka neřekne o tom, co by dokázala alespoň jedna denní porce hub, protože ta by vycházela na padesátinásobek použité dávky.
A co méně obvyklé houby, například jedlá houba vhodná pro gurmány, která se v angličtině těší hezkému názvu „lví hříva“, zatímco česky se jí říká korálovec ježatý? V roce 2009 pilotní studie zjistila, že starší muži a ženy s diagnostikovanou mírnou kognitivní poruchou randomizovaní k několika gramům prášku ze sušeného korálovce každý den pocítili znatelné zlepšení kognitivní funkce oproti placebu. Výsledek se dostavil už po dvou měsících. Navzdory slibným výsledkům však pokus o replikaci studie nevznikl celou další dekádu. Výzkumníci poté vyzkoušeli zhruba tři gramy prášku z korálovce denně na kognitivně zdravých seniorech. Významné zlepšení oproti placebu bylo naměřeno u jednoho ze tří měřených ukazatelů kognice. A v roce 2020 konečně vyšla studie testující korálovce ježatého proti časné Alzheimerově chorobě. Téměř rok trvající randomizovaná dvojitě zaslepená a placebem kontrolovaná studie užívání zhruba jednoho gramu prášku z uměle pěstovaného korálovce denně. Naneštěstí nebyl nalezen žádný kognitivní přínos oproti placebu. Nejspíš však houba alespoň pomohla zlepšit schopnost provádět každodenní aktivity, tedy zlepšila míru nezávislosti.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Nejnovější videa

Reverzibilní příčiny předčasného šedivění vlasů

Proč vlasy šedivějí?

Mají doplňky vitaminu E přínos pro rakovinu, imunitu a dlouhověkost?
