Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nasycený tuk způsobuje zánět v tepnách i plicích
Co se stane během několika hodin po konzumaci jídla s vysokým obsahem tuku?
Jsme tak staří jako naše tepny. Co můžeme udělat pro zachování funkce tepen i s přibývajícím věkem? Špatná strava a sedavý způsob života vedou k urychlení procesu stárnutí, například poškození malých elektráren v našich buňkách, což vede k tvorbě volných radikálů, oxidativnímu stresu a zánětu, jenž vede k porušení funkce tepen, dále kardiovaskulárnímu onemocnění a nakonec až k našemu skonu.
Asi před dekádou jsem vydal sérii videí rozebírající pozoruhodný výzkum. Ten ukázal, že už jedno tučné jídlo dokáže během pár hodin od konzumace poškodit funkci tepen, oproti nulovému poškození po snědení nízkotučného jídla. Tučný pokrm, který tak poškodil funkci tepen, sestával z McMuffinu s vejcem a karbanátkem od McDonald's. Jak víme, že máme vinit karbanátek nebo vejce? Co nekvalitní sacharidy v housce? Víme to, protože nízkotučný pokrm, který nepoškodil funkci tepen, byly snídaňové cereálie Frosted Flakes překypující cukrem.
A jakmile se vaše tepny konečně začnou vzpamatovávat o pět nebo šest hodin později, co je čeká? Oběd. Při obědě mohou utržit další zásah v podobě nové dávky masa, vajec, mléka nebo oleje. Proč tolik záleží na tom, co se děje s naším tělem po jídle? Protože většina z nás stráví 16 hodin denně ve stavu po jídle a neustále tak zasazuje rány svým tepnám. Není divu, že kardiovaskulární onemocnění je naším největším vrahem.
Zánět nevzniká jen v tepnách našeho srdce, ale také v plicích. Podávání tučného pokrmu v experimentu zvýšilo zánět v dýchacích cestách a narušilo zotavení po užití bronchodilatans u astmatiků. Když astmatiky požádáte o vykašlání hlenu z plic čtyři hodiny po velmi tučném jídle, tak počty zánětlivých buněk budou po tučném pokrmu silně zvýšené. Co se týče funkce plic, dejte jim dva střiky z inhalátorů obsahujících léčivo albuterol nebo Ventolin a jejich dýchací cesty se otevřou přesně tak, jak mají - pokud předtím měli jen nízkotučný pokrm. Když však nejprve dostanou tučný pokrm, jejich inhalátory už tak dobře nefungují a za pár hodin účinek vyprchá. To vše kvůli nadbytku zánětu v plicích. To, co jíme, může ovlivnit, jak dobře se nám dýchá.
Pokus probíhal u astmatiků. Nicméně i u subjektů bez astmatu došlo ke stejnému nárůstu počtu zánětlivých buněk v hlenu vykašlaném čtyři hodiny po snědení pokrmu, v tomto případě snídaňové misky pro milovníky masa od značky Jimmy Dean's.
A nepřibylo jen zánětlivých buněk. Zdvojnásobilo se také množství prozánětlivého oxidovaného škodlivého LDL cholesterolu, který je nasáván určitým druhem bílých krvinek, ze kterých vznikají pěnité buňky. Tyto buňky se pak v místě hromadí a vytvářejí ložiska zánětu a hnisu ve stěnách tepen, které vedou k infarktům. V tomto případě k tomu došlo jen pár hodin po snězení pizzy.
Hladiny tuku v krvi stoupnou, stejně jako hladiny endotoxinů. Endotoxiny jsou složky buněčných stěn bakterií, a potraviny jako maso mohou být tak silně kontaminovány bakteriemi, mrtvými i živými, že se v nich endotoxiny kumulují. Týká se to červeného i bílého masa.
Nový výzkum publikovaný v roce 2020 naznačuje, že hlavním viníkem nakonec asi nebudou endotoxiny, ale tuk samotný. Nasycený tuk kolující v krvi po snědení nezdravého pokrmu může vyvolávat zánět přímějším způsobem. Každopádně my sami zodpovídáme za svou stravu, můžeme proto ovlivnit své rizikové faktory chronických metabolických nemocí.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org