Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nejlepší ovocná šťáva
Které z nejběžnějších ovocných šťáv obsahují nejvíce, a naopak nejméně fenolů, látek které nás mohou chránit před Alzheimerovou chorobou? Jablečná šťáva, brusinková, hroznová (bílá, červená a fialová), grepová, pomerančová, ananasová, nebo z granátových jablek?
Jsou-li za ochranu před Alzheimerovou chorobou zodpovědné fenoly přítomné v ovocné šťávě, který ovocný džus je tedy nejlepší?
Bylo porovnáno několik druhů: jablečný džus, brusinkový, hroznová šťáva (z červených, růžových i fialových hroznů), grapefruitový, pomerančový a ananasový džus a šťáva z granátového jablka. Uvádím-li konkrétní výrobce, je to proto, že se jedná o skutečné značky použité ve studii. Tady je graf. Jak vidíte, jeden je skutečně napřed, ačkoli i dalších pět vzorků vyšlo docela slušně, s pár relativními fenolovými propadáky na závěr. Které myslíte, že to jsou? Ananas, jablečný džus a bílé hrozny. Kdo si myslíte, že vede? Můžete si vybírat ze šesti zástupců.
Číslo jedna: růžové hrozny. Dále brusinky, granátové jablko, grapefruit, pomeranč a červené hrozny. To jsou rozhodně lepší volby než jablko, i když se to týká jen čiré jablečné šťávy. Jablečná šťáva s dužinou je na tom mnohem lépe, ale je to vlastně trochu podvod, protože obsahuje další část ovoce, díky níž je tekutina zakalená. Celé jablko by tedy bylo mnohem lepší než pouhá šťáva, dokonce lepší než celé granátové jablko nebo hrozny odrůdy Concord. Nejlepší ovocný džus je ten, který je uvnitř celého ovoce.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org