Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nové superstar mezi antioxidanty
Žebříček obsahu antioxidantů v potravinách na jednotkovou hmotnost.
Každý den bychom měli spořádat velké množství ovoce a zeleniny. Které druhy jsou však nejzdravější?
V mém přehledu z roku 1999 jsem označil borůvky za nejzdravější ovoce a kadeřavou kapustu za nejzdravější zeleninu. Hodnocení jsem provedl na základě studie 40 tehdy běžných druhů ovoce a zeleniny. V roce 2002 však byl zveřejněn tento článek, který se zabýval 200 různými rostlinami a sdělil čtenářům, že borůvky dostaly na frak a byly sesazeny až na sedmou příčku. Nikdo předtím nezkoušel testovat ořechy, které jsou současnými šampiony. Na paty jim šlape granátové jablko. Potom však byla v roce 2003 zveřejněna tato studie zabývající se bylinkami a kořením. Své závěry jsem musel znovu upravit a říct, že nejzdravějšími potravinami (přinejmenším na jednotku hmotnosti) na této planetě nejsou borůvky, kadeřávek ani ořechy, ale hřebíček a oregano. Toto koření má čtyřicetinásobek antioxidační síly borůvek (při srovnání účinku stejného množství) a asi tisíckrát silnější antioxidační účinek než strava běžných Američanů. Hřebíček by se na tento graf ani pořádně nevešel.
Už je to však pět let. Co takhle plody kustovnice (goji) a celá řada nových exotických plodů zaplavujících trh? Největší studie svého druhu byla zveřejněna v loňském roce. Tato studie zkoumala 300 rostlinných potravin. Znovu vyhrál hřebíček. Hřebíček má nejvíce antioxidantů ze všeho, co na planetě máme. Porovnání však probíhalo srovnáním síly při stejné váze. Není problém sníst hrst ořechů, ale hrst hřebíčků?
Pokud tedy zohledníme běžnou porci, z ořechů nakonec přijmeme více antioxidantů než z hřebíčků, jelikož ořechů na porci sníme cca 30 gramů, zatímco hřebíčku jen malou špetku. Dovolte mi tedy sestavit žebříček dvanáctky nejlepších potravin z hlediska účinků proti stárnutí, proti rakovině a antioxidační síly na základě nejnovějších zjištění a se zohledněním velikosti běžné porce, aby to bylo praktičtější. Tak se budete moci denně lépe rozhodovat, co jíst, abyste byli zdravější.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- B.L. Halvorsen, K. Holte, M.C. Myhrstad, I. Barikmo, E. Hvattum, S.F. Remberg, A.B. Wold, K. Haffner, H. Baugerød, L.F. Andersen, Ø. Moskaug, D.R. Jacobs Jr., & R. Blomhoff. A systematic screening of total antioxidants in dietary plants. The Journal of Nutrition, 132(3):461-471, 2002.
- S. Dragland, H. Senoo, K. Wake, K. Holte, & R. Blomhoff. Several culinary and medicinal herbs are important sources of dietary antioxidants. The Journal of Nutrition, 133(5):1286-1290, 2003.
- U.S. Department of Agriculture. Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods—2007. November 2007.