Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Novinky o lepku
Plusy a mínusy bezlepkové stravy.
Jak je to s lepkem? Pro drtivou většinu lidí je pšeničná bílkovina, stejně jako bílkovina z quinoy nebo jakékoliv obiloviny a pseudoobiloviny, považována za prospěšnou, což znamená, že podporuje zdraví. To však platí jen pro oněch 99 % lidí. Zbývající zhruba 1 % lidí má celiakii a musí dodržovat bezlepkovou stravu.
Jenže co lidi, kteří sice celiakii nemají, ale mohou být na lepek přesto citliví? V loňském roce byla představena možnost, že by například některé případy syndromu dráždivého střeva mohly příznivě reagovat na bezlepkovou stravu. Pokud trpíte příznaky, jako jsou chronický průjem a bolesti břicha, váš lékař vám může navrhnout vyzkoušet bezlepkovou dietu. Pokud však tyto příznaky nepociťujete, lepek je pro vás prospěšný. V loňském roce dokonce vznikla studie naznačující, že bezlepková strava byla špatná pro naše prospěšné střevní bakterie.
Neměli bychom tedy přecházet na bezlepkovou stravu, pokud k tomu nemáme nějaký dobrý zdravotní důvod.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Verdu EF, Armstrong D, Murray JA. Between celiac disease and irritable bowel syndrome: the "no man's land" of gluten sensitivity. Am J Gastroenterol. 2009 Jun;104(6):1587-94.
- De Palma G, Nadal I, Collado MC, Sanz Y. Effects of a gluten-free diet on gut microbiota and immune function in healthy adult human subjects. Br J Nutr. 2009 Oct;102(8):1154-60. Epub 2009 May 18.
Image thanks to Benediktv via Flickr