Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Oxidativní stres ze cvičení a potočnice lékařská
Lidé konzumující větší množství rostlinných potravin mohou mít přirozeně posílený antioxidační obranný systém pro potírání poškození DNA způsobené volnými radikály vznikajícími při náročné fyzické aktivitě.
Jestliže oxidace glukózy nezbytná pro tvorbu energie pro naše tělo je tak nečistá, vytváří totiž volné radikály podobným způsobem, jakým auta spalují benzín za vytváření vedlejších produktů spalování vycházejících ven výfukem, a to dokonce i za běžného každodenního života bez zvýšené aktivity, co pak v případě, že chceme své tělo rozproudit cvičením, a tedy spalovat palivo ve velkém měřítku? Pak vytvoříme více volných radikálů, více oxidačního stresu, a proto je třeba jíst ještě více potravin bohatých na antioxidanty.
Proč nám záleží na oxidativním stresu? Protože je „zapleten do prakticky všech známých lidských onemocnění a máme stále více důkazů spojujících tvorbu volných radikálů s procesem stárnutí.“ Proč? Protože volné radikály mohou poškodit DNA, samotný genetický kód. Dobře, pokud volné radikály poškozují DNA a fyzická aktivita volné radikály vytváří, vede tedy fyzická aktivita k poškození DNA v případě, že v těle nemáme dostatek antioxidantů schopných volné radikály uhasit?
Ano. Běžci ultramaratonů dokonce vykazují známky poškození DNA u přibližně 10 % svých buněk při testu provedeném v průběhu závodu. Poškození může přetrvávat až dva týdny po doběhnutí maratonu. A co krátké cvičení? Až donedávna jsme to nevěděli.
Už pouhých 5 minut středně intenzivního až velmi intenzivního šlapání na cvičebním kole může vést k nárůstu poškození DNA. Myslíme si, že je to oxidační stresem, ale „bez ohledu na mechanismus vzniku poškození způsobeného cvičením je skutečnost, že i krátce trvající intenzivní fyzická aktivita může způsobit poškození DNA, důvodem k obavám.“
Oxidačnímu poškození však můžeme zabránit konzumací potravin bohatých na antioxidanty. Farmaceutické společnosti si pod slovy potraviny bohaté na antioxidanty pochopitelně hned představí nejrůznější pilulky! Na brokolici miliardy nevyděláte. Proto „farmaceutické antioxidační vitamíny byly podrobeny zkoumání na možné ochranné účinky proti oxidačnímu stresu vyvolanému fyzickou aktivitou.“ Často je však zapotřebí velkých dávek, a ty ve formě pilulek mohou paradoxně vést ke stavu prooxidace a tedy i k většímu poškození oxidací. Například když lidé dělali bicepsové zdvihy a užívali 500 mg vitamínu C, utrpěli větší poškození svalů a došlo u nich k většímu zánětu a oxidativnímu stresu.
Co takhle místo doplňování vitamínu obohatit stravu o potočnici lékařskou? Potočnice je mocná zelenina z čeledi brukvovitých. Co když dvě hodiny před cvičením sníte porci syrové potočnice a pak půjdete běžet na běžecký pás, jehož náklon se bude postupně zvyšovat až do té doby, než v podstatě zkolabujete? V kontrolní skupině, ve které účastníci před výkonem nejedli potočnici, což si dokážu představit, že je případ většiny sportovců, můžeme pozorovat takovéto množství volných radikálů v krvi během odpočinku, a takovéto po vyčerpávajícím cvičení. Jsou to očekávané výsledky.
Pokud si tedy dáte před výkonem velmi zdravé jídlo nabité antioxidanty, například potočnici, můžete tento účinek utlumit? Můžete. Dokonce na tom můžete být nakonec lépe než před výkonem. V klidovém stavu po konzumaci potočnice můžete začínat s menším množstvím volných radikálů než obvykle, ale teprve tehdy, když tělo zatížíte námahou, se antioxidační schopnosti potočnice lékařské naplno projeví.
Co tedy poškození DNA? Když na lidské krevní buňky ve zkumavce plavající v lázni z volných radikálů nakapete trochu potočnice, můžete poškozování volnými radikály během pár minut zmírnit o 70 %. Děje se to stejné v lidském těle, když potočnici sníme? Až donedávna jsme to nevěděli.
Pokud podáte fyzický výkon bez prospěšných látek z potočnice v těle, poškození DNA prudce stoupne. Jestliže jste jedli jednu dávku denně po dobu dvou měsíců, vaše tělo je tak napěchováno prospěšnými látkami z této listové zeleniny, že po namáhavém cvičení na běžeckém páse nedojde k žádnému významnému poškození. Takže díky zdravé stravě můžete získat všechny přínosy usilovného cvičení bez potenciálních rizik?
Víme, že pravidelný pohyb je klíčovou součástí zdravého životního stylu, může však vyvolat oxidační stres. Někteří navrhovali, že můžeme oxidační stres snížit pomocí pilulek, zlepšit tak svůj antioxidační obranný systém. Jenže „ti, kteří jedí více rostlinných potravin, mohou mít přirozeně posílený antioxidační obranný systém“ i bez pilulek, které by musely čelit oxidativnímu stresu ze cvičení Důvodem je zvýšená konzumace rostlin.
Pamatujte, že rostlinné potraviny mají v průměru 64x více antioxidantů než maso, ryby, vejce a mléčné výrobky. Navíc sama živočišná bílkovina může mít prooxidační účinek. Podívejte, každý, kdo jí dostatečné množství zdravých rostlinných potravin, může reálně dosáhnout stavu antioxidantů podobnému tomu, jaký mají vegetariáni. Nejde jen o to, čeho jíte méně, tedy nasycených tuků a cholesterolu, ale také o to, čeho jíte více, fytoživin. Ať už nám jde o delší výdrž při tréninku, nebo delší život celkově, musíme jíst více rostlin.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A. Mastaloudis, T.-W. Yu, R. P. O'Donnell, B. Frei, R. H. Dashwood, M. G. Traber. Endurance exercise results in DNA damage as detected by the comet assay. Free Radic. Biol. Med. 2004 36(8):966 - 975
- M. C. Fogarty, C. M. Hughes, G. Burke, J. C. Brown, T. R. Trinick, E. Duly, D. M. Bailey, G. W. Davison. Exercise-induced lipid peroxidation: Implications for deoxyribonucleic acid damage and systemic free radical generation. Environ. Mol. Mutagen. 2011 52(1):35 - 42
- M. C. Fogarty, C. M. Hughes, G. Burke, J. C. Brown, G. W. Davison. Acute and chronic watercress supplementation attenuates exercise-induced peripheral mononuclear cell DNA damage and lipid peroxidation. Br J Nutr. 2013 109(2):293-301
- N. A. Casanova, M. A. Carballo. Antigenotoxic activity of watercress extract in an in vitro mammalian system using comet assay. Phytother Res. 2011 25(12):1743 - 1746
- D. Trapp, W. Knez, W. Sinclair. Could a vegetarian diet reduce exercise-induced oxidative stress? A review of the literature. J Sports Sci. 2010 28(12):1261 - 1268
- B. J. Burri. Antioxidant status in vegetarians versus omnivores: A mechanism for longer life? Nutrition 2000 16(2):149 - 150
- A. Childs, C. Jacobs, T. Kaminski, B. Halliwell, C. Leeuwenburgh. Supplementation with vitamin C and N-acetyl-cysteine increases oxidative stress in humans after an acute muscle injury induced by eccentric exercise. Free Radic. Biol. Med. 2001 31(6):745 - 753
- K. Tsai, T. G. Hsu, K. M. Hsu, H. Cheng, T. Y. Liu, C. F. Hsu, C. W. Kong. Oxidative DNA damage in human peripheral leukocytes induced by massive aerobic exercise. Free Radic. Biol. Med. 2001 31(11):1465 - 1472
- N. B. J. Vollaard, J. P. Shearman, C. E. Cooper. Exercise-induced oxidative stress: Myths, realities and physiological relevance. Sports Med 2005 35(12):1045 - 1062
- A. Hartmann, U. Plappert, K. Raddatz, M. Grünert-Fuchs, G. Speit. Does physical activity induce DNA damage? Mutagenesis. 1994 9(3):269 - 272
- B. O'Rourke, S. Cortassa, M. A. Aon. Mitochondrial ion channels: gatekeepers of life and death. Physiology (Bethesda). 2005 20(5):303 - 315
- J. Viña, M. C. Gomez-Cabrera, C. Borras. Fostering antioxidant defences: up-regulation of antioxidant genes or antioxidant supplementation? Br J Nutr. 2007 98(Suppl 1):S36-S40
Images thanks to @alviseni, calvinfleming, and ChineseSoupPot via flickr. Thanks to Ellen Reid and Shane Barrett for their Keynote help.