Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Párky v rohlíku a leukémie
Jak moc můžeme své riziko rakoviny snížit úpravou životního stylu?
Musíme však toto riziko uvést do kontextu. Naše děti mají sedmkrát vyšší pravděpodobnost mozkového nádoru, pokud snědí jen jeden párek v rohlíku týdně, než kvůli mobilnímu telefonu. Pokud naše děti trvají na konzumaci uzenin, jejich šance, že se u nich rozvine dětská leukémie, se zvyšuje o 950 %. Hlavní příčinou rakoviny je strava.
Rakovina je proto nemocí, které lze zabránit, ale vyžaduje to velké změny v životním stylu. Pouze 5-10 % rakoviny má původ v našich genech, v naší rodinné anamnéze. Dalších 90 až 95 % rizika rakoviny je způsobeno tím, čemu své tělo vystavujeme. Z těch 90-95 % přispívá tabák ve Spojených státech asi ke čtvrtině celkového rizika. Existují některé infekční příčiny – zejména u lidí s AIDS – ale strava, pokud v to zahrnete i obezitu a alkohol, činí asi 50 % našeho rizika rakoviny. A mobilní telefony, znečištění ovzduší, rentgeny a všechno ostatní tvoří jen posledních 10-15 %.
A co konkrétně ve stravě? Z nové velké loňské studie, provedené v Kanadě, vyplynulo, že celková spotřeba masa přímo souvisí nejen s rizikem rakoviny žaludku, ale také s rakovinou tlustého střeva a konečníku, rakovinou pankreatu a plic, rakovinou prsu, prostaty, varlat a ledvin, rakovinou močového měchýře a větším výskytem leukémie.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- S. Sarasua and D. A. Savitz. Cured and broiled meat consumption in relation to childhood cancer: Denver, Colorado (United States). Cancer Causes and Control, 5(2):141{148, 1994.
- J. M. Peters, S. Preston-Martin, S. J. London, J. D. Bowman, J. D. Buckley, and D. C. Thomas. Processed meats and risk of childhood leukemia (California, USA). Cancer Causes Control, 5(2):195{ 202, 1994.
- P. Anand, A. B. Kunnumakkara, C. Sundaram, K. B. Harikumar, S. T. Tharakan, O. S. Lai, B. Sung, and B. B. Aggarwal. Cancer is a Preventable Disease that Requires Major Lifestyle Changes. Pharm. Res., 25(9):2097{2116, 2008.
- J. Hu, C. La Vecchia, M. DesMeules, E. Negri, and L. Mery. Meat and fish consumption and cancer in Canada. Nutr Cancer, 60(3):313{324, 2008.
Image thanks to stu_spivack via Flickr.