Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Poškození spojená s konzumací jižanských jídel
Zdá se, že strava má na svědomí většinu rozdílů ve zdraví mezi rasami.
Afroameričané jsou více zatíženi kardiovaskulárním onemocněním a cukrovkou než ostatní americké etnické skupiny. Nové důkazy naznačují, že konzumace rostlinné stravy by mohla pomoci odstranit tyto zdravotní nerovnosti, o čemž jsem vám již pověděl. Afroameričané jako skupina obvykle mají nejvyšší uváděnou spotřebu masa a nejnižší spotřebu zeleniny. Částečně je to dostupností potravin. Nicméně tento článek podrobně popisuje zkušenosti z Morehouse Lifestyle Medical Clinic, na které si všimli, že problém tkví také v určitých aspektech afroamerické kulinářské kultury.
Přivítejte studii REGARDS, plným názvem Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke Study. Studie zjistila, že nehledě na to, kde konkrétně Afroameričané v rámci USA bydlí, mají obecnou tendenci konzumovat stravu výzkumníky nazvanou „jižanská“. Jde o kuchyni, pro kterou jsou typické přidané tuky, smažené pokrmy, vejce, vnitřnosti, zpracované maso a nápoje slazené cukrem. Výzkumníci zjistili, že tento způsob stravování zodpovídá za většinu rasové nerovnosti ve zdraví. Osvojení jižanského stylu stravování zvýšilo riziko mrtvice u černošských Američanů o 39 %. V kontrastu s tím byl největší přínos viděn u účastníků, kteří si osvojili převážně rostlinnou stravu, ta snížila riziko mrtvice o 29 %.
To stejné u srdečního selhání. Větší konzumace rostlinné stravy byla spojena se snížením rizika srdečního selhání o 41 %. Naopak jižanský styl stravování byl spojen se zvýšením rizika o 72 %, a to i po zohlednění vlivu faktorů, jako je vzdělání a výše příjmů.
To stejné u úmrtí na onemocnění ledvin. Více rostlin ve stravě = nižší riziko úmrtí. Naopak čím více jižanské stravování, tím větší riziko úmrtí na nemoci ledvin. Jižanský styl stravování se taktéž pojil se zvýšeným rizikem akutního onemocnění srdce, o 56 %.
A toto zjištění je obzvláště zajímavé: Stravovací návyky a riziko sepse. Sepse je syndrom zánětu rozšířeného po celém těle, spouštěčem je infekce. A představuje vážný problém veřejného zdraví. Sepse je způsob, jakým vás infekce může zabít. Víme, že strava hraje klíčovou roli ve zdraví imunitního systému, ale souvislost se sepsí nebyla jasná. Jižanský styl stravování však byl spojen také s vyšším rizikem sepse, zejména u černošských účastníků.
A co kognitivní funkce? Opět, vyšší míra osvojení jižanského stravování byla spojena s horšími výsledky, s nižším skóre v testu hodnotícím kognitivní domény jako učení a paměť. Naopak vyšší míra konzumace rostlinných potravin byla spojená s vyšším skóre testu. Zde data o učení. Čím více se lidé stravovali rostlinně, tím lépe si vedli v učení. Naopak čím více se lidé stravovali jižanským způsobem, tím hůře se jim dařilo učit se. To stejné s pamětí. Více rostlin = lepší paměť, více jižanského jídla = horší paměť. Proto je možné, že zvýšený výskyt Alzheimerovy choroby u Afroameričanů může být částečně odstraněn úpravou jídelníčku.
Pro mě jako privilegovaného člověka je jednoduché lidem radit jíst zdravěji, ale není snad drahé stravovat se rostlinně? Ale no tak, viděli jste cenu fazolí? Běžnou mylnou domněnkou je, že rostlinná strava stojí více peněz než živočišná strava. Je tedy zapotřebí lidi dovzdělat. Vegetariánská strava vám za rok může ušetřit zhruba 17 000 Kč. Takže je zdravější i levnější. Máte možnost s ušetřenými 17 000 Kč naložit nějak jinak. Navíc hodně ušetříte i za výdaje na zdravotní péči. Rostlinná večeře složená z červených fazolí, hnědé rýže, listové kapusty, batátů a kukuřičného chleba nasytí čtyřčlennou rodinu za méně než 277 Kč, 69 Kč na osobu. Podívejte. Některé z nejzdravějších potravin na Zemi jsou zároveň těmi nejlevnějšími. Podobný pokrm by byl nejen finančně výhodný, ale i výživný, poskytl by hromadu živin plus škálu antioxidantů, chránících před různými chorobami, jako jsou srdeční onemocnění a rakovina.
Zde je studie, jak rostlinnou stravou ušetřit 17 000 Kč ročně. Jak? Nekupováním masa, drůbeže, ryb a mořských plodů. Když vezmeme v potaz celkové náklady na potraviny, živočišné výrobky patří mezi nejdražší položky. Stojí více než dvojnásobek, co porce zeleniny nebo luštěnin, jako jsou fazole, hrách, cizrna a čočka.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org