Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Prevence věkem podmíněné makulární degenerace prostřednictvím stravy
Žluté pigmenty, například lutein a zeaxantin, se hromadí v zadní části oka a chrání sítnici před věkem podmíněnou makulární degenerací. Vědci porovnali obsah živin chránících zrak ve vejcích z volného chovu, zelenině a goji.
Každý, kdo se někdy spálil na sluníčku, ví, jak škodlivé UV paprsky ze slunečního světla mohou být. Představte si, co asi tyto paprsky dělají se zadní stranou našich očních bulv, sítnicemi? Oko je navrženo tak, aby zachytilo sluneční světlo a zaostřovalo ho, funguje podobně jako lupa, v tomto případě umístěná v zadní části oka. Naštěstí máme v našem oku vrstvu pigmentových sítnicových buněk, která podporuje a chrání naše křehké zrakové ústrojí. Tato vrstva si vytváří zásobu žlutých rostlinných pigmentů, jakým je i zeaxanthin. Tyto pigmenty pak pohlcují modré světlo a chrání sítnici před oxidačním poškozením od světla.
Žloutnutí našich rohovky, ke kterému dochází při šedém zákalu (katarakta), může být vlastně obranným mechanismem těla, chrání tak naši sítnici. Když si necháme kataraktu chirurgicky odstranit, riskujeme slepotu způsobenou makulární degenerací, jelikož jsme odstranili z oka tuto ochranu. Namísto toho, abyste vyměnili jeden druh ztráty zraku za jiný, a namísto zabarvování čočky oka kataraktou, je lepší obarvit si zadní část oka zdravou stravou. Pigment v zadní části našeho oka pochází výhradně ze stravy. To naznačuje, že nejčastější příčinu oslepnutí v západních zemích bychom mohli zpomalit nebo dokonce odvrátit vhodnou úpravou jídelníčku.
Co je zdrojem těchto látek v naší stravě? Vaječný průmysl se chlubí tím, že vejce jsou dobrým zdrojem, ale i kdybyste jedli vejce skoro každý den, 6 dní v týdnu, po dobu 3 měsíců, pigmentace ve vašich očích by zůstala prakticky na stejné úrovni. V pokusu přitom byla použita bio vejce s vysokým obsahem luteinu, z volného výběhu. Vejce nepocházela ze supermarketu, nýbrž z místní farmy.
Místo toho, abyste získávali fytoživiny z vajec, která musela být snesena slepicí, která je získala z kukuřice a trávy, co jít takhle přímo ke zdroji? Co takhle šálek kukuřice a půl šálku špenátů denně po dobu tří měsíců? Výrazné navýšení koncentrací ochranného očního pigmentu. Abyste si to porovnali s vejci, tady je to nejlepší, co vejce dokážou. Když však vynecháte prostředníka v podobě slepice a vezmete si živiny přímo z rostlin, můžete dosáhnout tohoto výsledku.
Na této studii je skvělé také to, že výzkumníci se k účastníkům po třech měsících od ukončení studie vrátili a hladiny pigmentů změřili znovu. A hladiny byly stále vysoké. Takže jakmile si vybudujeme zásobu makulárního pigmentu zdravou stravou, naše oční bulvy s ním hospodaří úsporně. Takže i když jedeme na dovolenou, kde budeme jíst více ledového salátu než špenátu, naše oči to vydrží, dokud se nevrátíme.
Ano, vejce sice mohou zvýšit hladinu zeaxantinu v krvi, ale také zvyšují hladiny špatného cholesterolu a riziko srdečního onemocnění. Nemůžeme tedy doporučit konzumaci vaječného žloutku jako dobrý způsob, jak zvýšit hladinu zeaxantinu. Žádoucí by bylo konzumovat nějakou alternativu bez obsahu cholesterolu, například plody goji (kustovnice čínské), které mají až 60x více zeaxantinu než vejce. I nevelká dávka výrazně zvyšuje hladinu zeaxantinu v našem těle. Jde o účinnou, bezpečnou a levnou metodu ke zvýšení hladin zeaxantinu v krvi zahrnující pouze celistvé potraviny. My však tuto látku nepotřebujeme v krvi. Potřebujeme ji ve svých očích.
Co takhle provést dvojitě zaslepenou, randomizovanou a placebem kontrolovanou studii? V tradiční čínské medicíně se pro zachování zraku u starších lidí často předepisuje konzumace 40-100 plodů kustovnice čínské (goji) denně. V této studii podávali jen 15 plodů denně po dobu 3 měsíců. Přesto bylo zjištěno, že dokáže chránit před ztrátou pigmentu a zabránit vytváření toho, co nazýváme „měkké drúzy,“ což jsou nahromaděné zplodiny metabolismu uložené v zadní části oka. Oba tyto problémy jsou spojené s věkem podmíněnou makulární degenerací, hlavní příčinou právně uznané slepoty u starších mužů a žen, která postihuje více než 10 milionů Američanů. Je potřeba vzít v potaz, že v této studii podávali goji s mlékem, takže mléčný tuk mohl zvýšit vstřebávání karotenoidních pigmentů. Zdravější způsob, jak dosáhnout stejného účinku, je jíst plody goji (kustovnice čínské) společně s ořechy nebo semeny, dát si zkrátka směs oříšků a sušeného ovoce včetně goji.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A. Wegner, R. Khoramnia. Cataract is a self-defence reaction to protect the retina from oxidative damage. Med. Hypotheses. 2011 76(5):741 - 744.
- L. Ma, H. L. Dou, Y. Q. Wu, Y. M. Huang, Y. B. Huang, X. R. Xu, Z. Y. Zou, X. M. Lin. Lutein and zeaxanthin intake and the risk of age-related macular degeneration: A systematic review and meta-analysis. Br. J. Nutr. 2012 107(3):350 - 359.
- R. D. Glickman. Ultraviolet phototoxicity to the retina. Eye Contact Lens. 2011 37(4):196 - 205.
- Y. Liu, X. Song, Di Zhang, F. Zhou, D. Wang, Y. Wei, F. Gao, L. Xie, G. Jia, W. Wu, B. Ji. Blueberry anthocyanins: Protection against ageing and light-induced damage in retinal pigment epithelial cells. Br. J. Nutr. 2012 108(1):16 - 27.
- H. Ohguro, I. Ohguro, M. Katai, S. Tanaka. Two-year randomized, placebo-controlled study of black currant anthocyanins on visual field in glaucoma. Ophthalmologica. 2012 228(1):26 - 35.
- K. J. Ciuffreda, B. Vasudevan. Nearwork-induced transient myopia (NITM) and permanent myopia--is there a link? Ophthalmic Physiol Opt. 2008 28(2):103 - 114.
- J. Garrard, S. Harms, L. E. Eberly, A. Matiak. Variations in product choices of frequently purchased herbs: Caveat emptor. Arch. Intern. Med. 2003 163(19):2290 - 2295.
- C. Artaria, R. Pace, G. Maramaldi, G. Appendino. Different brands of bilberry extract: A comparison of selected components. Nutrafoods. 2007 6(4):13-18.
- B. R. Hammond Jr, K. Fuld, D. M. Snodderly. Iris color and macular pigment optical density. Exp. Eye Res. 1996 62(3):293 - 297.
- S. Beatty, I. J. Murray, D. B. Henson, D. Carden, H. Koh, M. E. Boulton. Macular pigment and risk for age-related macular degeneration in subjects from a Northern European population. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. 2001 42(2):439 - 446.
- A. J. Wenzel, C. Gerweck, D. Barbato, R. J. Nicolosi, G. J. Handelman, J. Curran-Celentano. A 12-wk egg intervention increases serum zeaxanthin and macular pigment optical density in women. J. Nutr. 2006 136(10):2568 - 2573.
- B. R. Hammond Jr, E. J. Johnson, R. M. Russell, N. I. Krinsky, K. J. Yeum, R. B. Edwards, D. M. Snodderly. Dietary modification of human macular pigment density. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. 1997 38(9):1795 - 1801.
- J. R. Sparrrow, D. Hicks, C. P. Hamel. The retinal pigment epithelium in health and disease. Curr Mol Med. 2010 10(9):802-823.
- C. Y. Cheng, W. Y. Chung, Y. T. Szeto, I. F. F. Benzie. Fasting plasma zeaxanthin response to Fructus barbarum L. (Wolfberry; Kei Tze) in a food-based human supplementation trial. Br. J. Nutr. 2005 93(1):123 - 130.
- P. Bucheli, K. Vidal, L. Shen, Z. Gu, C. Zhang, L. E. Miller, J. Wang. Goji berry effects on macular characteristics and plasma antioxidant levels. Optom Vis Sci. 2011 88(2):257 - 262.
- H. Nakaishi, H. Matsumoto, S. Tominaga, M. Hirayama. Effects of black current anthocyanoside intake on dark adaptation and VDT work-induced transient refractive alteration in healthy humans. Altern Med Rev. 2000 5(6):553-562.
- E. R. Muth, J. M. Laurent, P. Jasper. The effect of bilberry nutritional supplementation on night visual acuity and contrast sensitivity. Altern Med Rev. 2000 5(2):164 - 173.
- E. Perlman. On Too Much of a Good Thing. Med Health R I. 2011 94(10):309.
- I. Ohguro, H. Ohguo, M. Nakazawa. Effects of anthocyanins in black currant on retinal blood flow circulation of patients with normal tension glaucoma. A pilot study. Hirosaki Med. J. 2007 59:23-32.
Images thanks to Kattebelletje and Kirinqueen via flickr, and Sun Ladder, Aney, Theornamentalist, Ashlyak, Dinkum, OsvaldoGago, and Kotoviski via Wikimedia. Thanks to Ellen Reid for her image-finding expertise, and Jeff Thomas for his Keynote help.