Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Prevence zánětlivých střevních onemocnění pomocí stravy
Strava plná živočišných produktů může narušit váš mikrobiom rychleji než užívání antibiotik.
Pokud si na internetu vyhledáte Crohnovu chorobu a dietu nebo ulcerózní kolitidu a dietu, najdete na prvních místech směsici protichůdných rad. Co říká věda? Pokud provedete systematický přehled lékařské literatury o příjmu potravy a riziku vzniku zánětlivého střevního onemocnění, zjistíte, že Crohnova choroba je spojena s příjmem tuků a masa, zatímco vláknina a ovoce se zdají být ochranou. Stejné potraviny jsou spojeny s druhým hlavním zánětlivým onemocněním střev, ulcerózní kolitidou: tuk a maso, přičemž ochranná souvislost byla zjištěna u příjmu zeleniny.
Proč je podle této metaanalýzy devíti samostatných studií u konzumentů masa přibližně o 50 % vyšší riziko zánětlivého střevního onemocnění? Jednou z možností je, že maso může být prostředníkem pro bakterie, které hrají roli při vzniku těchto onemocnění. Maso například obsahuje velké množství bakterií rodu Yersinia. Ano, možná, že zbytky antibiotik v mase mohou teoreticky narušovat náš mikrobiom, ale Yersinie jsou takzvané psychotropní bakterie, což znamená, že jsou schopny růst při teplotách v lednici. Bylo zjištěno, že jsou významně spojeny se zánětlivými střevními onemocněními, což podporuje tento koncept, že infekce Yersinia může být spouštěčem chronických zánětlivých střevních onemocnění.
Jedním z důvodů, proč byly specificky živočišné bílkoviny spojeny s trojnásobným rizikem zánětlivého střevního onemocnění, ale rostlinné bílkoviny nikoli, je to, že mohou vést k tvorbě toxických konečných produktů bakterií, jako je plyn ze zkažených vajec, sirovodík. Sirovodík není jen jednou z hlavních „zapáchajících sloučenin v lidském flatusu“; je to jed, který se podílí na vzniku ulcerózní kolitidy. Takže přejděte na nějakou masitou, nízkosacharidovou dietu a nemluvíme jen o nějakém „zápachu z konečníku“, ale o zvýšeném riziku dráždivého tračníku, zánětlivého střevního syndromu a nakonec i rakoviny tlustého střeva.
Sirovodík v tlustém střevě pochází z aminokyselin obsahujících síru, jako je methionin, které jsou koncentrovány v živočišných bílkovinách, ačkoli existují také siřičitany přidávané jako konzervační látky do některých neekologických vín a neekologického sušeného ovoce. Právě aminokyseliny obsahující síru mohou být důležitější. Když dáte lidem stále větší množství masa, může dojít k exponenciálnímu nárůstu sulfidů ve výkalech.
Specifické bakterie, jako je Biophilia wadsworthia, mohou tuto síru, která skončí v našem tlustém střevě, přijímat a produkovat sirovodík. Když lidem podáte stravu založenou na živočišných produktech, plnou masa, vajec a mléčných výrobků, můžete zvýšit růst těchto bakterií. Lidé podceňují dramatický vliv, který může mít strava na naše střevní bakterie. Dejte lidem fekální transplantaci a změna mikrobiomu může trvat tři dny. Vezměte si silné antibiotikum, jako je Cipro, a může to trvat týden. Ale když si začnete dávat maso a vejce, můžete během jediného dne změnit svůj mikrobiom - a ne k lepšímu. Můžete více než zdvojnásobit množství špatných bakterií, které produkují sirovodík, což je v souladu s názorem, že změny střevní flóry vyvolané stravou mohou přispívat k rozvoji zánětlivých střevních onemocnění. Jinými slovy, nárůst sirných sloučenin v tlustém střevě, když jíte maso, je „zajímavý nejen v oblasti flatologie“, tedy studia lidských prdů.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Hou JK, Lee D, Lewis J. Diet and inflammatory bowel disease: Review of patient-targeted recommendations. Clin Gastroenterol Hepatol. 2014;12(10):1592-1600.
- Hou JK, Abraham B, El-Serag H. Dietary intake and risk of developing inflammatory bowel disease: A systematic review of the literature. Am J Gastroenterol. 2011;106(4):563-73.
- Ge J, Han TJ, Liu J, et al. Meat intake and risk of inflammatory bowel disease: A meta-analysis. Turk J Gastroenterol. 2015;26(6):492-7.
- Andersen V, Olsen A, Carbonnel F, Tjønneland A, Vogel U. Diet and risk of inflammatory bowel disease. Dig Liver Dis. 2012;44(3):185-94.
- Hugot JP, Alberti C, Berrebi D, Bingen E, Cézard JP. Crohn's disease: The cold chain hypothesis. Lancet. 2003;362(9400):2012-5.
- Saebo A, Vik E, Lange OJ, Matuszkiewicz L. Inflammatory bowel disease associated with Yersinia enterocolitica O:3 infection. Eur J Intern Med. 2005;16(3):176-82.
- Jantchou P, Morois S, Clavel-Chapelon F, Boutron-Ruault M, Carbonnel F. Animal protein intake and risk of inflammatory bowel disease: The E3N Prospective Study. Am J Gastroenterol. 2010;105(10):2195-201.
- Tilg H, Kaser A. Diet and relapsing ulcerative colitis: Take off the meat? Gut. 2004;53(10):1399-401.
- Magee EA, Richardson CJ, Hughes R, Cummings JH. Contribution of dietary protein to sulfide production in the large intestine: An in vitro and a controlled feeding study in humans. Am J Clin Nutr. 2000;72(6):1488-94.
- Yao CK, Muir JG, Gibson PR. Review article: Insights into colonic protein fermentation, its modulation and potential health implications. Aliment Pharmacol Ther. 23016;43(2):181-96.
- Jowett SL, Seal CJ, Pearce MS, et al. Influence of dietary factors on the clinical course of ulcerative colitis: A prospective cohort study. Gut. 2004;53(10):1479-84.
- David LA, Maurice CF, Carmody RN, et al. Diet rapidly and reproducibly alters the human gut microbiome. Nature. 2014;505(7484):559-63.
- Berg D, Clemente JC, Colombel JF. Can inflammatory bowel disease be permanently treated with short-term interventions on the microbiome? Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2015;9(6):781-95.
- Geypens B, Claus D, Evenepoel P, et al. Influence of dietary protein supplements on the formation of bacterial metabolites in the colon. Gut. 1997;41(1):70-6.