Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Přibírá se z ovocno-ořechových tyčinek?
Navzdory kalorické hustotě ořechů a sušeného ovoce zřejmě jejich konzumace nevede k očekávanému přibírání na váze.
Sušené ovoce je kaloricky vydatné. Měli bychom si při konzumaci sušeného ovoce dělat starosti se svou váhou? Pamatujete si mnou zmiňovanou studii, ve které lidem přidali do denní stravy 14 fíků? Překvapivě to nevedlo k významnému přírůstku hmotnosti. Počkat. To je 300 kalorií z fíků denně navíc. Za pět týdnů to vychází na 10 000 kalorií. Ty kalorie se vypařily? Nevypařily. Fíky mají tolik vlákniny, a jsou natolik syté, že lidé díky nim i bez snažené sami od sebe jedli méně kalorií z dalších jídel. Osobně se cítím plný už jen při představě, že bych měl sníst 14 fíků. Nebyla to jen náhoda?
Podívejme se na tyto další nové studie. Co takhle přidávat lidem celý rok do denního jídelníčku tři čtvrtiny šálku sušených jablek? To je 200 kalorií denně navíc. Nedošlo však k žádné významné změně hmotnosti. A co 200 kalorií denně navíc v podobě sušených švestek, po dobu jednoho roku? Žádná významná změna hmotnosti. Stejný výsledek mělo i měsíční podávání 300 kalorií denně v podobě datlí. Obecně platí, že těch 5-10 % Američanů konzumujících v průměru alespoň jednu lžíci sušeného ovoce denně nemívá tak často nadváhu, je mezi nimi méně obézních, mají štíhlejší pas a menší břišní obezitu. Tito lidé obecně jedli spíše více jídla, přesto vážili méně.
Podobné nálezy byly zjištěny u těch, kteří jedí ořechy nebo ořechová másla. Nižší index tělesné hmotnosti (BMI) a štíhlejší pas. V minulých videích jsem probíral možné mechanismy, je to tak? Ořechy jsou syté, mohou zrychlit metabolismus, a část tuku v nich obsaženého může skončit v toaletě. Co když jíte sušené ovoce a ořechy společně? Jaký by mělo účinek, kdybychom někomu k jeho běžnému jídelníčku přidávali dva měsíce tyčinky ze sušeného ovoce a ořechů?
Výzkumníci vybrali asi sto lidí s nadváhou a náhodně je rozdělili do dvou skupin. Jedna polovina jedla jen svou běžnou stravu, druhá polovina svou denní stravu obohatila o dvě tyčinky ze sušeného ovoce a ořechů, což vychází na 340 kalorií navíc. Nešlo však o kalorie z cukrovinek, šlo o kalorie převážně z celistvých rostlinných potravin, ze sušeného ovoce a ořechů. Dvě tyčinky denně po dobu dvou měsíců nevedly k přírůstku na váze. A to v nich byl i cukr. Možná právě proto nedošlo ke zlepšení hladin cholesterolu, přestože obsažené ořechy měly pomoci.
„Lze očekávat, že receptura s menším množství cukru může zlepšit profily tuků v krvi.“ K tomu poslouží třeba tyto značky a jejich raw tyčinky. Ještě levnější možností je jíst přímo směsi oříšků a sušeného ovoce.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- D. R. Keast, C. E. O'Neil, J. M. Jones. Dried fruit consumption is associated with improved diet quality and reduced obesity in US adults: National Health and Nutrition Examination Survey, 1999-2004. Nutr Res 2011 31(6):460 - 467
- A. Davidi, J. Reynolds, V. Y. Njike, Y. Ma, K. Doughty, D. L. Katz. The effect of the addition of daily fruit and nut bars to diet on weight, and cardiac risk profile, in overweight adults. J Hum Nutr Diet 2011 24(6):543 - 551
- S. C. Chai, S. Hooshmand, R. L. Saadat, M. E. Payton, K. Brummel-Smith, B. H. Arjmandi. Daily apple versus dried plum: Impact on cardiovascular disease risk factors in postmenopausal women. J Acad Nutr Diet 2012 112(8):1158 - 1168
- J. M. Peterson, S. Montgomery, E. Haddad, L. Kearney, S. Tonstad. Effect of consumption of dried California mission figs on lipid concentrations. Ann. Nutr. Metab. 2011 58(3):232 - 238
- W. Rock, M. Rosenblat, H. Borochov-Neori, N. Volkova, S. Judeinstein, M. Elias, M. Aviram. Effects of date ( Phoenix dactylifera L., Medjool or Hallawi Variety) consumption by healthy subjects on serum glucose and lipid levels and on serum oxidative status: A pilot study. J. Agric. Food. Chem. 2009 57(17):8010 - 8017
- P. K. Vayalil. Date fruits (Phoenix dactylifera Linn): An emerging medicinal food. Crit Rev Food Sci Nutr 2012 52(3):249 - 271
- J. M. Alkaabi, B. Al-Dabbagh, S. Ahmad, H. F. Saadi, S. Gariballa, M. A. Ghazali. Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects. Nutr J 2011 10(NA):59
- C. E. O'Neil, D. R. Keast, T. A. Nicklas, V. L. Fulgoni III. Nut consumption is associated with decreased health risk factors for cardiovascular disease and metabolic syndrome in U.S. Adults: NHANES 1999-2004. J Am Coll Nutr 2011 30(6):502 - 510
Images thanks to André Karwath aka Aka via Wikimedia, and susanvg via flickr