Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Příznivé účinky zázvoru na obezitu a ztučnění jater
Mletý zázvor je podroben testu na schopnost pomáhat s hubnutím a nealkoholovým ztučněním jater.
Zázvor je v Indii a Číně k léčbě onemocnění používán již tisíce let… Jenže používali tam také rtuť, takže to není zrovna vypovídající. Právě proto máme vědu. Když však v lékařské literatuře při hledání informací o příznivých účincích zázvoru na obezitu narazíte na nadpisy, jako je tento, nemusíte si uvědomit, že je řeč o příznivých účincích zázvoru na obézní potkany. Počkat, proč prostě neprovedou klinické studie na lidech? Nedostatek klinických studií může být přičítán například etickým otázkám a nedostatečnou podporou ze strany obchodu. Aha, nedostatek podpory od podniků, tomu rozumím. Zázvor je velmi levný, kdo by chtěl platit za studie o zázvoru? Ale co ty etické otázky? Mluvíme přece jen o konzumaci zázvoru, ne?
Studie, jako je tato, jsou docela levné a lehce proveditelné. Průřezová studie, ve které se zkoumá situace v určitém okamžiku. V tomto případě šlo o množství konzumovaného zázvoru a tělesnou váhu. Lze vidět, že obézní lidé mají sklony jíst podstatně méně zázvoru. Výzkumníci nadnesli, že by to mohlo svědčit o schopnosti zázvoru přispívat ke zdravé tělesné váze. Nicméně konzumace zázvoru by snadno mohla být pouze ukazatelem tradičnější stravy, která je vzdálenější dnešnímu západnímu nezdravému jídelníčku. Vědět to však nemůžeme… Dokud to neotestujeme.
Randomizovaná, kontrolovaná studie s cílem posoudit účinky horkého zázvorového nápoje. Nápojem myslí v podstatě 2 gramy prášku ze sušeného zázvoru zalité šálkem horké vody. Dva gramy odpovídají asi 1 lžičce sušeného zázvoru rozmíchaného v šálku horké vody. Cenově to vychází zhruba na 1 Kč. Jak to dopadlo? Po vypití zázvorového nápoje se účastníci dle výpovědi cítili znatelně méně hladoví a na otázku: „Kolik si myslíte, že byste toho teď snědli?“ uváděli nižší množství než druhá skupina.
Kontrolním nápojem však byla jen horká voda, účastníci tedy poznali, jestli dostali jen vodu nebo i zázvor. Proto mohlo dojít k placebo efektu. Zvažovali možnost zázvor nasypat do kapslí, aby mohli provést dvojitě zaslepenou studii, nicméně mají za to, že účinku zázvoru může být částečně dosaženo také prostřednictvím chuťových receptorů na jazyku. Proto do toho nakonec raději nezasahovali. Ne všechny účinky však byly jen subjektivní.
V zázvorové skupině během čtyř hodin po vypití nápoje naměřili zrychlený metabolismus, v porovnání s druhou skupinou. Dřívější studie, kde byl použit čerstvý zázvor přidaný do jídla, však neukázaly žádné zrychlení metabolismu. Výzkumníci prohlásili, že to může být kvůli „jinému způsobu podávání zázvoru,“ účastníci ho nedostávali sušený, ale čerstvý. Během procesu sušení přitom vznikají určité sloučeniny, které mohou sušenému zázvoru propůjčit jedinečné vlastnosti.
Nutno také říci, že přestože lidé v zázvorové skupině pociťovali nasycení, na rozdíl od kontrolní skupiny, vědci to dále nijak nezkoumali; nesledovali účastníky a nezjišťovali, jestli pak skutečně snědli na oběd méně jídla. Problémem bylo, že nebyla provedena randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie o zázvoru a hubnutí… Nyní ji už ale máme.
Dvanáct týdnů podávání 1 lžičky sušeného mletého zázvoru denně, ale tentokrát byl ukryt v kapslích. Ukázalo se, že konzumace zázvoru po dobu 12 týdnů skutečně snížila index tělesné hmotnosti – BMI. Podívejte se na tohle. V placebo skupině nenastala žádná změna. V zázvorové skupině k poklesu došlo, nicméně odhadovaný podíl tělesného tuku se moc nezměnil, přičemž právě o takovou změnu bychom stáli.
Co tedy otestovat zázvor ve schopnosti odstranit tuk z konkrétních orgánů, třeba jater? Je zřejmé, že léčba zázvorem zmírňuje ztučnění jater způsobené fruktózou, jenže u potkanů. Víte, co by jim taky pomohlo? Kdyby nebyli krmeni takovou spoustou cukru. Jenže na lidech ještě nikdy nebyla provedena…Už asi víte, kam tím mířím… Tedy až dosud! Zázvor a nealkoholové ztučnění jater: randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie. Jedna čajová lžička zázvoru nebo placebo denně po dobu 12 týdnů.
Účastníkům navíc bylo řečeno, aby omezili příjem cholesterolu ze stravy. Mám video o tom, proč je to důležité. Měli také jíst více vlákniny a dopřát si více pohybu. Proto se zlepšil stav účastník i v placebo skupině. Vedla si zázvorová skupina lépe? Ano. Denní konzumace pouhé čajové lžičky mletého zázvoru vedla ke značnému poklesu hladin ukazatelů zánětu a také k lepším výsledkům jaterních testů a poklesu jaterního tuku. Tohoto účinku bylo dosaženo množstvím zázvoru, které nás denně vyjde asi na 1 Kč.
A jaké že jsou vedlejší účinky? Pár říhnutí s pachem zázvoru? Pátral jsem po možných nepříznivých účincích, ale nenašel jsem nic jiného než zázvorovou paralýzu. Cože?! V roce 1930 byly tisíce Američanů otráveny výtažkem ze zázvoru. Za prvé, kdo pije výtažek ze zázvoru? Aha, to bylo v roce 1930, tehdy byla prohibice. Lidé si tedy koupili výtažek ze zázvoru, aby se legálně dostali k alkoholu. Lidé si moc neuvědomovali, že nelegální paliči alkoholu využili prohibice a zvýšené poptávky a nahradili zázvor jeho levnější náhražkou. Šlo o trikresylfosfát, který se používá při výrobě různých plastů a laků. Z toho plyne poučení… Nepijte lak.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Liu J, Shi JZ, Yu LM, Goyer RA, Waalkes MP. Mercury in traditional medicines: is cinnabar toxicologically similar to common mercurials?. Exp Biol Med (Maywood). 2008;233(7):810-7.
- Mohd yusof YA. Gingerol and Its Role in Chronic Diseases. Adv Exp Med Biol. 2016;929:177-207.
- Wang J, Ke W, Bao R, Hu X, Chen F. Beneficial effects of ginger Zingiber officinale Roscoe on obesity and metabolic syndrome: a review. Ann N Y Acad Sci. 2017;1398(1):83-98.
- Wang Y, Yu H, Zhang X, et al. Evaluation of daily ginger consumption for the prevention of chronic diseases in adults: A cross-sectional study. Nutrition. 2017;36:79-84.
- Mansour MS, Ni YM, Roberts AL, Kelleman M, Roychoudhury A, St-onge MP. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metab Clin Exp. 2012;61(10):1347-52.
- Ebrahimzadeh attari V, Ostadrahimi A, Asghari jafarabadi M, Mehralizadeh S, Mahluji S. Changes of serum adipocytokines and body weight following Zingiber officinale supplementation in obese women: a RCT. Eur J Nutr. 2016;55(6):2129-36.
- Sahebkar A. Potential efficacy of ginger as a natural supplement for nonalcoholic fatty liver disease. World J Gastroenterol. 2011;17(2):271-2.
- Gao H, Guan T, Li C, et al. Treatment with ginger ameliorates fructose-induced Fatty liver and hypertriglyceridemia in rats: modulation of the hepatic carbohydrate response element-binding protein-mediated pathway. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:570948.
- Rahimlou M, Yari Z, Hekmatdoost A, Alavian SM, Keshavarz SA. Ginger Supplementation in Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Pilot Study. Hepat Mon. 2016;16(1):e34897.
- Morgan JP, Penovich P. Jamaica ginger paralysis. Forty-seven-year follow-up. Arch Neurol. 1978;35(8):530-2.
Image credit: creativefamily via Adobe Stock images. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.