
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Protizánětlivé potraviny: Příznivé účinky bobulí
Které ovoce má protizánětlivé účinky a které ne?
Studie sledující 10 000 norských mužů po dobu 40 let zjistila, že muži konzumující bobule více než 14x za měsíc měli větší šanci, že se dožijí konce studie. Vyšší příjem antokyanů, zářivě barevných pigmentů obsažených v bobulovitém ovoci, je spojen s protizánětlivými účinky, všechno jsou to však jen spojitosti. Příčinný vztah můžeme prokázat jedině náležitým otestováním.
Dvojitě zaslepená randomizovaná a placebem kontrolovaná studie zjistila, že smoothie z bobulí dokáže vypnout prozánětlivé geny. Zde vidíme měření exprese prozánětlivých genů v bílých krvinkách odebraných účastníkům před a po šesti týdnech pití placeba smoothie bez borůvek. Časem se to zhoršovalo. O šest týdnů později chrlili více zánětlivých chemikálií. Naopak borůvková skupina začínala v nultém týdnů cca stejně, ale po šesti týdnech denní konzumace borůvek exprese prozánětlivých genů jako IL-6 poklesla. Jahody, třešně Bing, černé maliny, výtažky z goji a indický angrešt (amla) prokazatelně snižují ukazatele zánětu v intervenčních studiích.
Když lidé dostali převážně nezdravou snídani obsahující bagetu se smetanovým sýrem, margarín, vejce a sklenici mléka, tak nárůst C-reaktivního proteinu a IL-6 během následujících šesti hodin byl menší, pokud bylo k pokrmu přidáno 10 gramů prášku z jahod, což odpovídá pěti velkým jahodám. Šálek borůvek dokázal významně otupit nárůst IL-6 po konzumaci sendviče se šunkou a sýrem. To stejné u dvou šálků malin po snídani z klobásek a vajec. Stejné množství banánů však selhalo, banán nedokázal zastavit ztrojnásobení hladin IL-6 dosažené během čtyř hodin. Proč maliny fungovaly, zatímco banány nikoli? Možná kvůli antioxidantům.
Volné radikály dokážou znetvořit proteiny v našem těle až do té míry, že se stanou pro imunitní systém nerozpoznatelné a naše tělo na ně zaútočí jako na cizí. Zánětlivá imunitní reakce na tyto spouštěče však může být zastavena nasycením našich těl dostatkem antioxidantů. Výběr potravin na základě celkové antioxidační kapacity zlepšuje funkci endotelu. Ovoce a zelenina bohatá na antioxidanty jako bobule a listová zelenina prokazatelně hasí systémový zánět výrazně lépe než stejný počet porcí běžnějších druhů ovoce a zeleniny chudší na antioxidanty jako třeba banány a hlávkový salát.
A co jablka? Nejen, že jsou spojena s celou řadou přínosů v observačních studiích, ale také prokazatelně zlepšují rizikové faktory v randomizovaných kontrolovaných studiích, například zánět. Data jsou však smíšená. Šest měsíců půl šálku sušených jablečných kroužků denně významně snižuje hladiny CRP, jenže k tomu došlo i v kontrolní skupině, která místo toho jedla asi půl šálku sušených švestek denně. Prášek z mrazem sušených jablek zcela propadl. Ovšem konzumace tří čerstvých jablek Gala zjevně snižuje zánět akutně během šesti hodin i dlouhodobě. Šest týdnů konzumace tří Gala jablek denně snížilo lačné hladiny IL-6. Přitom čtyři týdny dvojnásobku jablek Shampion, což je kříženec Cox a Golden Delicious, nemělo zjevně žádný účinek.
A co hroznové víno proti zánětu? Rozinky ani prášek z hroznů zřejmě nepomáhá. A co pít bobulovité ovoce? Popíjení červeného vína po dobu 6-12 týdnů nemělo vliv na snížení zánětu v porovnání s ginem, vodou, abstinencí. A okamžitý účinek dvou až tří sklenic červeného nebo bílého vína dokonce zánět zhoršil, zvýšil hladiny IL-6 zhruba o 50 % během šesti hodin v porovnání s nealkoholickým nápojem. Nicméně šťáva z červených nebo modrých hroznů může pomoci.
Doplňky stravy s antioxidanty selhaly na plné čáře. Nebyl naměřen žádný protizánětlivý účinek antioxidačních vitamínů a minerálů jako vitamín C, E, betakaroten a selen. To nás přivádí zpět k červenému, modrému a fialovému pigmentu z řad antokyanů. Desítky randomizovaných kontrolovaných studií doplňků stravy bohatých na antokyany, převážně výtažky z bobulí, prokázaly protizánětlivé účinky. Možná právě proto blumy s červenou dužinou poráží oranžové meruňky ve snižování krevních hladin CRP. Nebo proč ani velmi zdravé ovoce jako mango nic nesvede se zánětem způsobeným McMuffinem s karbanátkem a vejcem. Naopak půl tuctu studií společně ukazuje, že granátová jablka, ovoce napěchované rubínově červenými antokyany dokáže časem zánět snížit.
Protizánětlivé účinky bobulí jsou natolik silné, že je můžete pocítit, když to přeženete s námahou. Podívejte se na mé video „Zmírnění bolesti svalů pomocí bobulovin“. Video „Vodní meloun jako prostředek k úlevě od bolavých svalů“ ukazuje, jak konzumace dvou šálků vodního melounu před intenzivní fyzickou aktivitou dokáže významně snížit bolestivost svalů. Výzkumníci dospěli k závěru, že funkční složky ovoce a zeleniny mohou „hrát klíčovou roli v designu nových přírodních a funkčních výrobků“. Proč však navrhovat nové výrobky, když příroda již navrhla vše, co potřebujeme? Naneštěstí dlouhodobá konzumace vodního melounu, když lidem dáváte celý meloun a 3,7 litrů předkrájeného melounu v sáčku každý týden po dobu 12 týdnů, zjevně nepomohla s hladinami zánětu.
Optimalizace zotavení po cvičení je považována za svatý grál vědy o fyzické aktivitě, nicméně co ty rozeznatelné účinky na zánětlivé stavy jako artritida? Višně mohou být užitečné v léčbě dny. Lahodné výživové léčebné prostředky jsou vždy vítány, zejména když některé léky proti dně stojí až 48 000 Kč za dávku a disponují nejasnými rozdíly mezi netoxickou, toxickou a smrtelnou dávkou, nebo mohou vyvolat vzácný vedlejší účinek, kdy se vám pokožka začne odlupovat od těla. Nejlepším způsobem naložení se dnou je jistě pokusit se předejít jejím projevům pomocí zvýšeného příjmu rostlinných potravin a omezení alkoholu.
Jahody byly otestovány proti nejběžnější zánětlivé poruše funkce kloubů, osteoartróze kolene. Pacienti s osteoartrózou byli randomizováni k 700 ml jahod denně po dobu 12 týdnů, a nejen, že jejich ukazatele zánětu prudce poklesly, ale pocítili také výraznou redukci konstantní bolesti, přechodné bolesti a celkové bolesti. První klinická studie testující účinky bobulí na lidskou artrózu zjistila, že jednoduché výživové opatření může mít výrazný dopad na bolest, zánět a celkovou kvalitu života. Překvapením je, že borůvky neměly stejný účinek. Navzdory překroucení v titulku dvanáct týdnů zhruba čtyř porcí borůvek denně nemělo významný přinos oproti placebu. Použili obyčejné zahradní borůvky, které obvykle mají menší antioxidační sílu než jahody a významně menší antioxidační a protizánětlivou aktivitu než divoké borůvky.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Nejnovější videa

Doplňky stravy s melatoninem pro spánek a proti stárnutí?

Doplňky stravy při sarkopenii (úbytku svalové hmoty v důsledku stárnutí)

Nejlepší potraviny pro vaši pleť
