Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Rostlinná strava: zdraví ústní dutiny
Rostlinná strava může pomoci v ochraně před rakovinou dutiny ústní a periodontálním onemocněním, které je nejčastější příčinou ztráty chrupu.
Na téma rostlinná strava a zdraví ústní dutiny byly nedávno zveřejněny dvě studie. Co myslíte, že se v nich zjistilo?
V případě onemocnění paradontu, tedy tkání obklopujících zuby, například zánětu dásní, což je jedna z hlavních příčin ztráty zubů, by rostlinná strava měla být ochranná. Koneckonců, zánět „je nyní uznáván jako jeden z klíčových příčinných faktorů v onemocnění paradontu.“ A my víme, že nasycené tuky v těle „vyvolávají zánětlivou odezvu.“ Zjištění této nedávno provedené studie proto není žádným překvapením: „Vysoký příjem nasyceného tuku ze stravy byl významně spojen s větším výskytem onemocnění parodontu.“
Nasycený tuk v případě americké stravy pochází převážně z mléčných výrobků, koblih a masa. Stejná strava, která vede k vysokému cholesterolu, může přispívat také k parodontitidě. Vysoké hladiny špatného cholesterolu totiž mohou být rizikovým faktorem obou problémů. Lidé s onemocněním parodontu také trpí poruchou správné funkce tepen. Počkejte chvíli: zánět, vysoký cholesterol a porucha funkce tepen, není divu, že může existovat něco takového: „Spojitost mezi chronickou parodontitidou a… poruchou erekce?“
Při pohledu do vašich úst se o vás lékař může dozvědět více, než si uvědomujete. Víme, že rostlinnou stravou můžeme napravit impotenci, co takhle onemocnění parodontu? Nová studie zjistila, že „vyšší příjem potravin s vysokým obsahem vlákniny, zejména ovoce, může přinejmenším pomoci zpomalit postup onemocnění paradontu.“ V případě rakoviny dutiny ústní je to jednoznačné. Poslední odborný posudek v časopise Journal of the American Dental Association říká: „Důkazy podporují doporučování stravy bohaté na čerstvé ovoce a zeleninu jako součásti jídelníčku založeného na celistvých rostlinných potravinách.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A. I. Issa, K. J. Toumba, A. J. Preston, M. S. Duggal. Comparison of the effects of whole and juiced fruits and vegetables on enamel demineralisation in situ. Caries Res. 2011 45(5):448 - 452
- A. Lussi, B. Megert, R. P. Shellis, X. Wang. Analysis of the erosive effect of different dietary substances and medications. Br. J. Nutr. 2012 107(2):252 - 262
- A. Arora, R. W. Evans. Is the consumption of fruit cariogenic? J Investig Clin Dent 2012 3(1):17 - 22
- T. Attin, S. Siegel, W. Buchalla, A. M. Lennon, C. Hannig, K. Becker. Brushing abrasion of softened and remineralised dentin: An in situ study. Caries Res. 2004 38(1):62 - 66
- M. Iwasaki, M. C. Manz, P. Moynihan, A. Yoshihara, K. Muramatsu, R. Watanabe, H. Miyazaki. Relationship between saturated fatty acids and periodontal disease. J. Dent. Res. 2011 90(7):861 - 867
- N. Schwartz, E. K. Kaye, M. E. Nunn, A. Spiro III, R. I. Garcia. High-fiber foods reduce periodontal disease progression in men aged 65 and older: The Veterans Affairs normative aging study/Dental Longitudinal Study. J Am Geriatr Soc 2012 60(4):676 - 683
- E. Lucenteforte, W. Garavello, C. Bosetti, C. La Vecchia. Dietary factors and oral and pharyngeal cancer risk. Oral Oncol. 2009 45(6):461 - 467
- S. Amar, N. Gokce, S. Morgan, M. Loukideli, T. E. Van Dyke, J. A. Vita. Periodontal disease is associated with brachial artery endothelial dysfunction and systemic inflammation. Arterioscler. Thromb. Vasc. Biol. 2003 23(7):1245 - 1249
- A. Sharma, A. R. Pradeep, A. R. P. Association between chronic periodontitis and vasculogenic erectile dysfunction. J. Periodontol. 2011 82(12):1665 - 1669
- L. Laffranchi, F. Zotti, S. Bonetti, D. Dalessandri, P. Fontana. Oral implications of the vegan diet: Observational study. Minerva Stomatol 2010 59(11 - 12):583 - 591
- N. Chainani-Wu, J. Epstein, R. Touger-Decker. Diet and prevention of oral cancer: Strategies for clinical practice. J Am Dent Assoc 2011 142(2):166 - 169
- S. Sharma, M. Lamsal, S. K. Sharma, S. R. Niraula, B. Koirala. Association of serum LDL cholesterol level with periodontitis among patients visiting a tertiary-care hospital. JNMA J Nepal Med Assoc 2011 51(183):104 - 108
- K. Herman, A. Czajczy'nska-Waszkiewicz, M. Kowalczyk-Zając, M. Dobrzy'nski. Assessment of the influence of vegetarian diet on the occurrence of erosive and abrasive cavities in hard tooth tissues. Postepy Hig Med Dosw (Online) 2011 65(NA):764 - 769
- P. Moynihan, P. E. Petersen. Diet, nutrition and the prevention of dental diseases. Public Health Nutr 2004 7(1A):201 - 226
- C. Drinkard, D. C. Dilley. Rampant caries as a result of a bizarre food habit: A case report. Pediatr Dent 1982 4(2):131 - 134
- R. S. Levine. Fruit juice erosion--an increasing danger? J Dent 1973 2(2):85 - 88
- P. J. Moynihan. Dietary advice in dental practice. Br Dent J 2002 193(10):563-568
- CH Chu, Karie Pang, Edward Lo. Dietary behavior and knowledge of dental erosion among Chinese adults. BMC Oral Health 2010 10(13):1-7
Image thanks to corridorkidsdentistry