
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Rtuť v kukuřičném sirupu s vysokým obsahem fruktózy
Nezdá se, že by existoval rozdíl mezi negativními účinky kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy a stolního cukru na tělesný tuk, krevní tlak, cukry v krvi, triglyceridy nebo cholesterol, ale kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy se zdál být více prozánětlivý.
Ať už lidem podáte med, stolní cukr nebo kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, uvidíte podobně negativní metabolické dopady. Metaanalýza všech takových studií zjistila, že zřejmě neexistuje rozdíl mezi negativními účinky kukuřičného sirupu a stolního cukru na tělesný tuk, krevní tlak, krevní cukry, triglyceridy nebo cholesterol. Jenže kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy se jevil více prozánětlivě.
Jednou z věcí odlišující kukuřičný sirup od cukru je rtuť detekovaná asi v polovině vzorků analyzovaného kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy. Ve stravě rtuť pravidelně detekujeme v rybách, ale najdeme ji i v jiném mase, například drůbežím. Farmáři totiž běžně krmí kuřata rybí moučkou. Jak se však dostane rtuť do kukuřičného sirupu? Vše, co jste chtěli vědět, ale báli jste se zeptat. Ukazuje se, že rtuť se dostává do výroby kukuřičného sladidla jednou ze dvou cest. Buď použitím chemikálií zpracovávaných se rtutí během výrobního procesu, nebo záměrným přidáváním chemikálií obsahujících rtuť. Dostává se rtuť až k zákazníkovi?
Výzkumníci zkontrolovali 50 různých značek potravin obsahujících kukuřičný sirup, od limonád po taštičky Pop-Tarts, Yoplait jogurty a želé. A výsledky? Zhruba 30 % bylo kontaminováno detekovatelnými hladinami rtuti. Je to dost na to, aby nám uškodila? Vzhledem k průměrné denní spotřebě kukuřičného sirupu a nalezenému množství rtuti může potenciální průměrné celkové denní vystavení rtuti z kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy dosahovat 0-28 mikrogramů. Lze to přirovnat k rozsahu celkového vystavení rtuti z šedých amalgámových plomb obsahujících rtuť, které se používají na zubní kazy. Kanada a další země odrazují od používání amalgámových výplní u těhotných žen a dětí, stejně jako od roku 2020 i USA.
Nicméně jedna plechovka tuňáka může obsahovat tolik rtuti, jako celý šálek (240 ml) kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy. Přesto bychom nejspíše neměli dovolit, aby se z našich dětí staly „Kukuřičné děti“. Vzhledem ke kontaminaci rtutí lze namítat, že je kukuřičný sirup horší než cukr. Ale obojí nám škodí. Obojí jsou jen prázdné kalorie, kalorie bez živin.
Podívejte na tuto klasickou reklamu cukrovarnického průmyslu: „Jestliže se z cukru tloustne, jak může být tolik dětí štíhlých?“ To už dnes ani neplatí. Slogan? „Cukr. Nejen, že dobře chutná, cukr je i dobrá potravina.“ Ten zněl vážně neuvěřitelně, ale můj oblíbený je tento: Mary je zaneprázdněné děvče. „Potřebuje ve svém životě cukr. Pro energii. Umělá sladidla bez kalorií jí poslouží asi jako želvě bezpečnostní pás do auta.“ „...18 kalorií v čajové lžičce, cukr je samá energie“. To je ten problém! Jen cukrovarnický průmysl dokáže vzít tu největší slabost, prázdné kalorie, a pokusit se vám ji prodat jako výhodu.
„Zpráva pro matky: Vsaďte se svými dětmi na jistotu, zařiďte, aby měly cukr každý den.“
To bych si ani nedokázal vymyslet. Dokážete si představit, že masný průmysl přijde s tím, že řekne něco jako „Jezte sádlo“? Ano, nejspíše dokážete. Další skutečná reklama, sice už stará, ale sdělení vám předávají „ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví“. Lidé na obrázku jsou šťastní, protože „jedí sádlo“.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Raatz SK, Johnson LK, Picklo MJ. Consumption of honey, sucrose, and high-fructose corn syrup produces similar metabolic effects in glucose-tolerant and -intolerant individuals. J Nutr. 2015;145(10):2265-2272.
- Li X, Luan Y, Li Y, et al. The effect of high-fructose corn syrup vs. sucrose on anthropometric and metabolic parameters: a systematic review and meta-analysis. Front Nutr. 2022;9:1013310.
- Dufault R, LeBlanc B, Schnoll R, et al. Mercury from chlor-alkali plants: measured concentrations in food product sugar. Environ Health. 2009;8:2.
- Fulgoni V. High-fructose corn syrup: everything you wanted to know, but were afraid to ask. Am J Clin Nutr. 2008;88(6):1715S.
- Dufault RJ, Wolle MM, Kingston HMS, Gilbert SG, Murray JA. Connecting inorganic mercury and lead measurements in blood to dietary sources of exposure that may impact child development. World J Methodol. 2021;11(4):144-159.
- Wallinga D, Sorensen J, Mottl P, Yablon B. Not so sweet: missing mercury and high fructose corn syrup. Institute for Agriculture and Trade Policy. 2009.
- Shuren J. FDA issues recommendations for certain high-risk groups regarding mercury-containing dental amalgam. U.S. Food and Drug Administration. September 24, 2020.
Nejnovější videa

Kolik toho lékaři vědí o výživě?

Eliminace srdečního onemocnění, nejčastější příčiny úmrtí

Zlaté vs. hnědé lněné semínko: které má více prospěšných účinků?
