Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Salmonela v kuřecím a krůtím mase: smrtelná, přesto legální
Stovky tisíc Američanů se každoročně otráví Salmonellou z drůbežího masa. Přesto nadále zůstává legálním prodávat kontaminované maso.
Když vědci z Emerging Pathogens Institute minulý rok seřadili potravinové patogeny, aby zjistili, které z nich jsou nejhorší, první místo připadlo salmonele. Salmonela je bakterie způsobující otravy z jídla, která se ukázala jako nejběžnější původce nákazy v naší zemi a nejčastější příčina hospitalizace kvůli otravě jídlem. Je také nejčastější příčinou úmrtí na otravu jídlem.
Jak se můžeme nakazit? Již dříve jsem hovořil o tom, že problém představují vejce. Podle FDA každoročně onemocní po požití vajec nakažených salmonelou 142 000 Američanů. Tato vaječná epidemie je každoroční záležitost. Infekce salmonelou z vajec však není tou nejčastější, vejce jsou až na 10. příčce. Například v drůbežím mase je salmonely více, drůbeží maso je v USA na 4. příčce v žebříčku nejvíce kontaminovaných potravin z hlediska nákladů na léčbu a ztracených roků života v plném zdraví (tzv. QALY). Z hlediska zatížení populace otravou salmonelou, kterou lze připsat různým druhům potravin dostupným v USA, může být konzumace kuřecího masa osmkrát riskantnější než konzumace vajec. Z důvodu posílení předpisů o bezpečnosti potravin za vlády prezidenta Clintona počet Američanů nakažených kuřecím masem každoročně klesal. Počet případů klesl z 390000 na 200000, za což se mu dostálo oprávněného uznání.
Takže nyní v USA každý rok z konzumace kuřecího masa onemocní jen 200 000 lidí. Není to však podobné, jako by se výrobce hraček chlubil, že snížil množství olova v hračkách, a proto nyní jeho hračky otráví o 40 % méně dětí? To není zrovna něco k chlubení. Čísla navíc od té doby začala znovu stoupat. Koncem devadesátých let vzrostl výskyt infekce salmonelou u lidí o 44 %.
Zvýšení výskytu infekce salmonelou ve Spojených státech je pravděpodobně důsledkem několika faktorů. Jedním z důležitých rizikových faktorů je konzumace kuřecího masa, jelikož se zvýšil podíl kuřat, která v sobě salmonelu mají. Pokud se řekne hnůj v mase, lidi většinou napadne mleté hovězí maso. Když se však podíváte na hladiny E. coli v mase, bakterie „jejíž přítomnost je považována za známku kontaminace fekáliemi,“ zhruba ve dvou třetinách amerického hovězího masa zbytky fekálií nalezneme. V případě drůbežího masa, kuřecího a krůtího, však kontaminace fekáliemi přesahuje 80 %.
Proč došlo k poklesu nákazy kmenem E. coli o157 z hovězího masa, ale v případě infekcí salmonelou z kuřecího masa k poklesu nedošlo? V posledních deseti letech nákaza hovězího dobytka, a následně i dětí, klesla asi o 30 %. Výskyt salmonely v uplynulých 15 letech nejen neklesl, nýbrž dokonce začal stoupat. Jedním z důvodů je zákaz prodeje hovězího masa kontaminovaného smrtelným kmenem E. coli. Skvělý nápad! Takže prodej kontaminovaného hovězího masa je nezákonný. Proč je hovězí maso znečištěné fekáliemi kontaminovanými E. coli považováno za nečisté, ale kuřecí maso znečištěné fekáliemi obsahujícími salmonelu je zcela v pořádku? Salmonela jednoznačně zabíjí více lidí než nepovolená E. coli.
Odpověď nalezneme, když se podíváme zpět do minulosti, k případu z roku 1974. Tehdy American Public Health Association zažalovala Ministerstvo zemědělství. Řekli jim: Počkejte chvíli, nemůžete přece dávat značku „schváleno jako zdravotně nezávadné“ na maso kontaminované salmonelou. Co asi ministerstvo na obranu masa mohlo říci? Jak nám přetlumočil obvodní soudce, Ministerstvo zemědělství zdůraznilo skutečnost, že hromadné nákazy salmonelou jsou spojeny také s mléčnými výrobky a s vejci. Protože „existuje mnoho zdrojů kontaminace, které se mohou podílet na celkovém problému,“ by bylo „neoprávněné ukázat prstem jen na masný průmysl a požádat ministerstvo, aby vyžadovalo označování syrových masných výrobků štítkem varujícím před zdravotním rizikem.“ Je to podobné, jako by tuňákový průmysl tvrdil, že není potřeba na konzervách s tuňákem upozorňovat na obsah rtuti, protože se rtutí byste mohli přijít do kontaktu také konzumací teploměrů.
Odvolací soud ve Washingtonu D.C. potvrdil pozici masného průmyslu a obhajoval to tím, že potenciálně smrtelnou salmonelu v mase můžeme ponechat proto, a teď cituji, že „americké hospodyňky za normálních okolností nejsou hloupé ani ignorantské a jejich způsoby přípravy a tepelné úpravy masa obyčejně nevedou k potravinové nákaze salmonelou.“
Co prosím? To je jako říkat, že minidodávky nepotřebují mít na zadních sedadlech bezpečnostní pásy, protože maminky malých fotbalistů většinou nebourají. Nyní, o 39 let později, se každý rok nakazí salmonelou 200 000 Američanů, jelikož přítomnost salmonely v kuřecím mase zůstává legální.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- F. C. Tenover. Mechanisms of antimicrobial resistance in bacteria. Am. J. Med. 2006 119(6 - Suppl - 1):S3 - 10 - discussion - S62 - 70
- F. C. Tenover. Mechanisms of antimicrobial resistance in bacteria. Am J Infect Control 2006 34(5 - Suppl - 1):S3 - 10 - discussion - S64 - 73
- R. Sykes. The 2009 Garrod lecture: The evolution of antimicrobial resistance: A Darwinian perspective. J. Antimicrob. Chemother. 2010 65(9):1842 - 1852
- J. P. Folster, G. Pecic, A. Singh, B. Duval, R. Rickert, S. Ayers, J. Abbott, B. McGlinchey, J. Bauer-Turpin, J. Haro, K. Hise, S. Zhao, P. J. Fedorka-Cray, J. Whichard, P. F. McDermott. Characterization of extended-spectrum cephalosporin-resistant Salmonella enterica serovar Heidelberg isolated from food animals, retail meat, and humans in the United States 2009. Foodborne Pathog. Dis. 2012 9(7):638 - 645
- S. Zhao, K. Blickenstaff, S. Bodeis-Jones, S. A. Gaines, E. Tong, P. F. McDermott. Comparison of the prevalences and antimicrobial resistances of Escherichia coli isolates from different retail meats in the United States, 2002 to 2008. Appl. Environ. Microbiol. 2012 78(6):1701 - 1707
- J. C. Stuart, T. van den Munckhof, G. Voets, J. Scharringa, A. Fluit, M. Leverstein-Van Hall. Comparison of ESBL contamination in organic and conventional retail chicken meat. Int. J. Food Microbiol. 2012 154(3):212 - 214
- M. B. Batz, S. Hoffmann, J. G. Morris Jr. Ranking the disease burden of 14 pathogens in food sources in the United States using attribution data from outbreak investigations and expert elicitation. J. Food Prot. 2012 75(7):1278 - 1291
- C. Guo, R. M. Hoekstra, C. M. Schroeder, S. M. Pires, K. L. Ong, E. Hartnett, A. Naugle, J. Harman, P. Bennett, P. Cieslak, others. Application of Bayesian techniques to model the burden of human salmonellosis attributable to US food commodities at the point of processing: Adaptation of a Danish model. Foodborne pathogens and disease 2011 8(4):509 - 516
- Y. You, M. Hilpert, M. J. Ward. Detection of a common and persistent tet(L)-carrying plasmid in chicken-waste-impacted farm soil. Appl. Environ. Microbiol. 2012 78(9):3203 - 3213
- M. S. Williams, E. D. Ebel. Estimating changes in public health following implementation of hazard analysis and critical control point in the United States broiler slaughter industry. Foodborne Pathog. Dis. 2012 9(1):59 - 67
- B. M. Marshall, S. B. Levy. Food animals and antimicrobials: Impacts on human health. Clin. Microbiol. Rev. 2011 24(4):718 - 733
- S. J. Chai, P. L. White, S. L. Lathrop, S. M. Solghan, C. Medus, B. M. McGlinchey, M. Tobin-D'Angelo, R. Marcus, B. E. Mahon. Salmonella enterica serotype Enteritidis: Increasing incidence of domestically acquired infections. Clin. Infect. Dis. 2012 54 - Suppl - 5(NA):S488 - 97
- Margaret Chan. Antimicrobial resistance in the European Union and the world. WHO 2012 NA(NA):1-5
- Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR). Vital signs: Incidence and trends of infection with pathogens transmitted commonly through food--foodborne diseases active surveillance network, 10 U.S. Sites, 1996-2010. MMWR Morb. Mortal. Wkly. Rep. 2011 60(22):749 - 755
- Consumer Reports. Meat on Drugs. June 2012.
- Center for Science in the Public Interest. Petition for an Interpretive Rule Declaring Specific Strains of Antibiotic-Resistant Salmonella in Ground Meat and Poultry. Center for Science in the Public Interest, May 2011.
- OTA. Drugs in Livestock Feed. OTA June 1979 NTIS order #PB-298450:1-69
- NARMS. Retail Meat Annual Report 2010. NARMS 2010 NA(NA):6-85
Images thanks to Chris Brown via Wikimedia and Discover magazine