Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Sodík a autoimunitní onemocnění: Vtírání soli do rány?
Existují dva způsoby, jakými může sůl pohánět autoimunitní onemocnění jako roztroušenou sklerózu, lupénku, cukrovku 1. typu, Sjögrenův syndrom, astma a revmatoidní artritidu.
Milióny lidí trpí astmatickými záchvaty vyvolanými cvičením. Během 5 minut od začátku cvičení se mohou lidé začít zadýchávat, kašlat a sípat následkem toho, jak výrazně poklesne funkce jejich plic. Ale u stravy s vysokým obsahem soli jsou tyto ataky ještě horší; zatímco u stravy s nízkým obsahem soli k výraznému poklesu funkce vůbec nedojde.
Aby vědci zjistili, proč tomu tak je, skupina výzkumníků vykašlala hlen ze svých plic; ti, jejichž strava obsahovala vysoké množství soli, měli trojnásobný počet zánětlivých buněk a až dvojnásobnou koncentraci zánětlivých mediátorů. Ale proč? Co má příjem soli společného se záněty? To jsme nevěděli. Tedy alespoň doposud.
Už dlouho se předpokládá, že „západní strava“ s vysokým obsahem nasycených tuků a soli je jednou z možných příčin zvyšujícího se výskytu autoimunitních onemocnění ve vyspělých zemích. Rostoucí výskyt autoimunitních onemocnění může být způsoben nadměrnou aktivací imunitních buněk, zvaných pomocné buňky 17. Rozvoj roztroušené sklerózy, psoriázy, diabetu 1. typu, Sjögrenova syndromu, astmatu a revmatoidní artritidy byl prokazatelně spojen se zánětem způsobeným buňkami Th17. A jedním ze spouštěčů aktivace těchto buněk mohou být zvýšené hladiny soli v našem krevním řečišti. Obsah sodíku ve zpracovaných potravinách a jídlech z fast foodů může být více než 100krát vyšší ve srovnání s podobnými jídly uvařenými doma.
A zdá se, že chlorid sodný, sůl, způsobuje autoimunitní onemocnění tím, že aktivuje tyto buňky Th17, které způsobují onemocnění. Ukázalo se, že za spuštění tvorby těchto buněk Th17 je zodpovědný enzym citlivý na sůl.
Poškození orgánů způsobená vysokým obsahem soli mohou aktivovat také jiný typ zánětlivých imunitních buněk. Strava s vysokým obsahem soli může přetížit ledviny a způsobit jejich nedostatečné zásobení kyslíkem, což vyvolá zánět. Čím více soli bylo lidem podáno, tím vyšší byla aktivace zánětlivých monocytových buněk, spojených s vysokým příjmem soli, což mělo za následek kyslíkový deficit u ledvin. Ale tato studie trvala pouze dva týdny. A co dlouhodobě?
Jednou z obtíží při provádění experimentů se sodíkem je to, že je těžké u běžných lidí zajistit, aby přijímali specifické množství soli. Můžete udělat to, čemu se říká hlídaná metabolická studie, kde v podstatě zamknete lidi na pár dní na nemocničním oddělení a kontrolujete jejich příjem potravy, ale to nemůžete dělat dlouho – pokud nezamknete lidi v kabině kosmické lodi. Mars 520 byla 520denní simulace vesmírného letu, která měla za úkol zjistit, zda lidé zvládnou cestu na Mars a zpět.
Vědci zjistili, že ti, kteří jedli jídla s vysokým obsahem soli, vykazovali výrazně vyšší počet monocytů, což je typ imunitních buněk, jejichž hodnoty jsou často zvýšené v případech chronického zánětu a autoimunitních poruch.
To by mohlo odhalit jeden z důsledků nadměrné spotřeby soli v našem každodenním životě, protože tzv. vysoký příjem soli může být ve skutečnosti jen průměrný příjem soli. Dále došlo ke zvýšení úrovní prozánětlivých mediátorů a snížení hladiny protizánětlivých mediátorů, což naznačuje, že strava s vysokým obsahem soli může způsobit nadměrnou imunitní reakci, která může poškodit imunitní rovnováhu a má za následek zhoršenou schopnost zbavit se zánětu nebo dokonce i zvýšené riziko autoimunitních onemocnění.
Co když už máte autoimunitní onemocnění? Příjem sodíku je spojen se zvýšenou aktivitou nemoci při roztroušené skleróze. Pokud budete sledovat pacienty s RS po několik let, ti, kteří jedli více soli, měli 3 až 4násobný nárůst exacerbace; tedy třikrát větší pravděpodobnost vzniku nových lézí RS v mozku. A v průměru měli dalších 8 mozkových lézí, celkem 14 v porovnání se 6 u skupiny, která užívala méně soli. Takže dalším krokem je zkusit pacienty léčit tím, že omezíte jejich příjem soli, a pak uvidíte, zda jim je lépe. Ale i tak je snížení našeho příjmu soli zdravá věc, kterou bychom měli udělat. Nevidím důvod, proč by měl někdo vyčkávat.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Yi B, Titze J, Rykova M, Feuerecker M, Vassilieva G, Nichiporuk I, Schelling G, Morukov B, Choukèr A. Effects of dietary salt levels on monocytic cells and immune responses in healthy human subjects: a longitudinal study. Transl Res. 2015 Jul;166(1):103-10.
- Binger KJ, Linker RA, Muller DN, Kleinewietfeld M. Sodium chloride, SGK1, and Th17 activation. Pflugers Arch. 2015 Mar;467(3):543-50.
- Manzel A, Muller DN, Hafler DA, Erdman SE, Linker RA, Kleinewietfeld M. Role of "Western diet" in inflammatory autoimmune diseases. Curr Allergy Asthma Rep. 2014 Jan;14(1):404.
- Farez MF, Fiol MP, Gaitán MI, Quintana FJ, Correale J. Sodium intake is associated with increased disease activity in multiple sclerosis. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2015 Jan;86(1):26-31.
- Kleinewietfeld M, Manzel A, Titze J, Kvakan H, Yosef N, Linker RA, Muller DN, Hafler DA. Sodium chloride drives autoimmune disease by the induction of pathogenic TH17 cells. Nature. 2013 Apr 25;496(7446):518-22.
- Wu C, Yosef N, Thalhamer T, Zhu C, Xiao S, Kishi Y, Regev A, Kuchroo VK. Induction of pathogenic TH17 cells by inducible salt-sensing kinase SGK1. Nature. 2013 Apr 25;496(7446):513-7.
- van der Meer JW, Netea MG. A salty taste to autoimmunity. N Engl J Med. 2013 Jun 27;368(26):2520-1.
- Zhou X, Zhang L, Ji WJ, Yuan F, Guo ZZ, Pang B, Luo T, Liu X, Zhang WC, Jiang TM, Zhang Z, Li YM. Variation in dietary salt intake induces coordinated dynamics of monocyte subsets and monocyte-platelet aggregates in humans: implications in end organ inflammation. PLoS One. 2013 Apr 4;8(4):e60332.
- Sundström B, Johansson I, Rantapää-Dahlqvist S. Interaction between dietary sodium and smoking increases the risk for rheumatoid arthritis: results from a nested case-control study. Rheumatology (Oxford). 2015 Mar;54(3):487-93.
- Burney P. A diet rich in sodium may potentiate asthma. Epidemiologic evidence for a new hypothesis. Chest. 1987 Jun;91(6 Suppl):143S-148S.
- Javaid A, Cushley MJ, Bone MF. Effect of dietary salt on bronchial reactivity to histamine in asthma. BMJ. 1988 Aug 13;297(6646):454.
- Burney PGJ, Britton JR, Chinn S, Tattersfield AE, Platt HS, Papacosta AO, Kelson MC. Response to inhaled histamine and 24 hour sodium excretion. Br Med J (Clin Res Ed). 1986 Jun 7;292(6534):1483-6.
- Carey OJ, Locke C, Cookson JB. Effect of alterations of dietary sodium on the severity of asthma in men. Thorax. 1993 Jul;48(7):714-8.
- Van Niekerk CH, Weinberg EG, Shore SC, Heese HV, Van Schalkwyk J. Prevalence of asthma: a comparative study of urban and rural Xhosa children. Clin Allergy. 1979 Jul;9(4):319-4.
- Stoesser AV, Cook M. Possible relation between electrolyte balance and bronchial asthma. Am J Dis Child 1938; 56: 943-44.
- Cook MM, Stoesser AV. Influence of Induced Variations in Electrolyte and Water Exchanges with Pitressin in Bronchial Asthma. in: Proc. Soc. Exper. Biol. & Med. 38. ed. 1.; 1938:636.
- Mickleborough TD, Fogarty A. Dietary sodium intake and asthma: an epidemiological and clinical review. Int J Clin Pract. 2006 Dec;60(12):1616-24.
- Mickleborough TD, Lindley MR, Ray S. Dietary salt, airway inflammation, and diffusion capacity in exercise-induced asthma. Med Sci Sports Exerc. 2005 Jun;37(6):904-14.
- Storms WW. Review of exercise-induced asthma. Med Sci Sports Exerc. 2003 Sep;35(9):1464-70.
Image credit: Blake Burkhart via flickr. Image has been modified.