Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Spouští kravský inzulín z mléka cukrovku 1. typu?
Je to kasein, nebo kravský inzulín, co vysvětluje spojitost mezi konzumací mléka a rozvojem cukrovky 1. typu?
Těsná korelace mezi výskytem diabetu 1. typu u dětí v jednotlivých zemích a spotřebou kravského mléka neplatila pro Island. Takže uvidíte studie, jako je tato. Konzumace mléka u dětí a dospívajících koreluje s výskytem diabetu 1. typu, ovšem za předpokladu, že nebudou zohledňovat data z Islandu.
Je to záležitost genetiky? Ano i ne. Obyvatelé Islandu jsou geneticky podobní ostatním severským národům, ale jejich krávy ne. Islandský dobytek byl izolován a nekříží se s jinými plemeny již přes 1 000 let. Existují dva hlavní typy bílkoviny kaseinu, A1 a A2. Islandský dobytek je neobvyklý v tom, že produkuje převážně A2 mléko. A to by mohlo vysvětlit nižší výskyt diabetu 1. typu na Islandu.
A1 kasein se totiž rozkládá na kasomorfin, ale A2 kasein ne. A kasomorfin má vlastnosti opiátů, které mohou změnit funkčnost imunitního systému a možná tak učinit tělo náchylnější k infekcím. Infekce pak mohou samy o sobě vyvolat diabetes 1. typu. Právě A1 mléko je to, které získáváme od holštýnských krav. To je známé černo-bíle strakaté plemeno, které tvoří 95 % z amerických stád dojnic, a většinu tvoří i z globálního hlediska.
Dostalo se to až do bodu, kdy si mléčné rady nechávají patentovat metody pro selekci ne-diabetického mléka, aby zabránily spouštění diabetu 1. typu. Tento poznatek jistě obnovil těsný lineární vztah mezi spotřebou mléka a diabetem 1. typu – pokud se díváte pouze na spotřebu A1 kaseinu. Ovšem tato tzv. ekologická, nebo pozorování v různých zemích slouží pouze k naznačení možných skutečností, které musí být poté podrobeny testování.
Takže studie, jako je tato, byly navrženy tak, že stovky sourozenců diabetiků 1. typu byly sledovány po dobu asi 10 let, a ti z nich, kteří pili hodně mléka, měli asi 5x vyšší riziko, že je nemoc postihne. V polovině 90. let bylo provedeno asi tucet podobných studií a tyto studie úhrnně dospěly k tomu, že brzká expozice kravskému mléku zvyšuje propuknutí diabetu 1. typu o cca 50 %.
To Americké pediatrické akademii zcela stačilo. Rozhodli, že mléčný protein může být skutečně důležitým faktorem v počátku procesu vedoucímu k destrukci buněk produkujících inzulín. Takže vyhýbání se mléčnému proteinu může zredukovat nebo oddálit nástup diabetu 1. typu. To je další důvod k vyzdvižení důležitosti kojení. Ti, kteří jsou ohroženi, by se podle nich měli vyhýbat produktům obsahujícím mléčnou bílkovinu v nenarušené podobě. Naopak hydrolyzovaná mléčná bílkovina, která je vlastně rozložena na části a používá se u dětí s alergií na mléko, by mohla být teoreticky méně riziková. To ovšem nevíme, dokud to neotestujeme.
Na základě populačních studií a meta-analýz ze všech studií s protilátkami na mléčnou bílkovinu, které naznačují, že kravské mléko může spouštět diabetes 1. typu, byla další rok zahájena nová studie. Ta měla zjistit, jestli by miminka s genetickou predispozicí produkovala méně protilátek, které útočí na jejich vlastní slinivku, kdyby pila kasein, který byl nejdříve hydrolyzován. A tady tu studii máme. Dětská hydrolyzovaná umělá výživa zřejmě snížila výskyt minimálně jedné z autoimunitních protilátek. Ne však dvou nebo tří. Přítomnost dvou nebo tří protilátek více předznamenává rozvoj nemoci.
I tento nález však stačil k tomu, aby se výzkumníci pustili do ambiciózní TRIGR studie. „Vědecký pokus o snížení výskytu diabetu u lidí s genetickou predispozicí…“ Mezinárodní, randomizovaná a prospektivní studie zahrnující randomizaci tisíců novorozenců z 15 zemí světa – s očekávaným dokončením v roce 2017. Již v roce 2010 jsme obdrželi určité předběžné výsledky naznačující, že by to mohlo pomoci. Naneštěstí nedosáhly statistické významnosti. V podstatě byla pravděpodobnost, že šlo jen o náhodu, větší než 1:20. A skutečné, jakmile byly zveřejněny konečné výsledky nalezených protilátek, speciální hydrolyzovaná dětská výživa se neukázala nijak nápomocná.
Avšak vědci prověřovali jen zvláštní skupinu dětí s opravdu vysokou genetickou predispozicí k diabetu, který měly děti v rodině. Nicméně většina dětí, jež dostanou diabetes 1. typu, nemá nemocí zasažené žádné své blízké příbuzné. Nejdůležitější ovšem je, jak sami vědci zdůraznili, že jejich studie nebyla navržena k tomu, aby testovala, jestli kravské mléko nemoc spouští nebo ne. Byla určena pouze ke zjištění, jestli hydrolyzací upravený kasein v dětské výživě může pomoci.
Možná to není kaseinem. Třeba za to může kravský inzulín. Protilátky na inzulín, tedy protilátky, které naše tělo produkuje k útoku na náš vlastní inzulín, se u dětí často vyskytují jako první náznak raného diabetu. Protože však kravské mléko obsahuje kravský inzulín, tak ve stejnou dobu, kdy jiní vědci zkoumali kasein, sledoval tento výzkumný tým vznik protilátek vázaných na inzulín u dětí krmených výživou z kravského mléka. Zjistili výrazně větší výskyt protilátek na kravský inzulín ve skupině dostávající výživu s obsahem kravského mléka než ve skupině, ve které byly děti pouze kojeny.
Kojené děti mohly být vystaveny troše kravských mléčných proteinů jedině prostřednictvím mateřského mléka, v případě, že jejich matka kravské mléko pila. Kromě toho protilátky na kravský inzulín zkříženě reagovaly s lidským inzulínem. Tato křížová palba zasahující také náš inzulín může potenciálně způsobit minimálně některé z případů diabetu 1. typu. Nemůžeme si však býti jistí, dokud - ano, uhádli jste - to neotestujeme.
Stejně jako předtím šlo o randomizovanou, dvojitě zaslepenou studii, ale tentokrát zkusili dětem podávat náhradní výživu z kravského mléka, ze které byl odstraněn kravský inzulín. A skutečně, bez expozice kravskému inzulínu si děti vybudovaly znatelně méně těchto protilátek. Ještě však nevíme, jestli se to promítne do skutečného snížení případů cukrovky. Zůstaňte na lince, prosím.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Knip M, Virtanen SM, Seppä K, et al. Dietary intervention in infancy and later signs of beta-cell autoimmunity. N Engl J Med. 2010;363(20):1900-8.
- Skyler JS. Primary and secondary prevention of Type 1 diabetes. Diabet Med. 2013 Feb;30(2):161-9.
- Ludvigsson J. Is it time to challenge the established theories surrounding type 1 diabetes? Acta Paediatr. 2014 Feb;103(2):120-3.
- Thorsdottir I, Ramel A. Dietary intake of 10- to 16-year-old children and adolescents in central and northern Europe and association with the incidence of type 1 diabetes. Ann Nutr Metab. 2003;47(6):267-75.
- Vaarala O, Knip M, Paronen J, Hämäläinen AM, Muona P, Väätäinen M, Ilonen J, Simell O, Akerblom HK. Cow's milk formula feeding induces primary immunization to insulin in infants at genetic risk for type 1 diabetes. Diabetes. 1999 Jul;48(7):1389-94.
- Akerblom HK, Savilahti E, Saukkonen TT, Paganus A, Virtanen SM, Teramo K, Knip M, Ilonen J, Reijonen H, Karjalainen J, et al. The case for elimination of cow's milk in early infancy in the prevention of type 1 diabetes: the Finnish experience. Diabetes Metab Rev. 1993 Dec;9(4):269-78.
- Birgisdottir BE, Hill JP, Thorsson AV, Thorsdottir I. Lower consumption of cow milk protein A1 beta-casein at 2 years of age, rather than consumption among 11- to 14-year-old adolescents, may explain the lower incidence of type 1 diabetes in Iceland than in Scandinavia. Ann Nutr Metab. 2006;50(3):177-83.
- Clemens RA. Milk A1 and A2 peptides and diabetes. Nestle Nutr Workshop Ser Pediatr Program. 2011;67:187-95.
- Truswell AS. The A2 milk case: a critical review. Eur J Clin Nutr. 2005 May;59(5):623-31.
- Knip M1, Virtanen SM, Becker D, Dupré J, Krischer JP, Åkerblom HK; TRIGR Study Group. Early feeding and risk of type 1 diabetes: experiences from the Trial to Reduce Insulin-dependent diabetes mellitus in the Genetically at Risk (TRIGR). Am J Clin Nutr. 2011 Dec;94(6 Suppl):1814S-1820S.
- Elliott RB, Harris DP, Hill JP, Bibby NJ, Wasmuth HE. Type I (insulin-dependent) diabetes mellitus and cow milk: casein variant consumption. Diabetologia. 1999 Mar;42(3):292-6.
- Gerstein HC. Cow's milk exposure and type I diabetes mellitus. A critical overview of the clinical literature. Diabetes Care. 1994 Jan;17(1):13-9.
- Knip M, Åkerblom HK, Becker D, Dosch HM, Dupre J, Fraser W, Howard N, Ilonen J, Krischer JP, Kordonouri O, Lawson ML, Palmer JP, Savilahti E, Vaarala O, Virtanen SM; TRIGR Study Group. Hydrolyzed infant formula and early β-cell autoimmunity: a randomized clinical trial. JAMA. 2014 Jun 11;311(22):2279-87.
- Knip M1, Virtanen SM, Seppä K, Ilonen J, Savilahti E, Vaarala O, Reunanen A, Teramo K, Hämäläinen AM, Paronen J, Dosch HM, Hakulinen T, Akerblom HK; Finnish TRIGR Study Group. Dietary intervention in infancy and later signs of beta-cell autoimmunity. N Engl J Med. 2010 Nov 11;363(20):1900-8.
- Vaarala O, Ilonen J, Ruohtula T, Pesola J, Virtanen SM, Härkönen T, Koski M, Kallioinen H, Tossavainen O, Poussa T, Järvenpää AL, Komulainen J, Lounamaa R, Akerblom HK, Knip M. Removal of Bovine Insulin From Cow's Milk Formula and Early Initiation of Beta-Cell Autoimmunity in the FINDIA Pilot Study. Arch Pediatr Adolesc Med. 2012 Jul 1;166(7):608-14.
- Virtanen SM1, Läärä E, Hyppönen E, Reijonen H, Räsänen L, Aro A, Knip M, Ilonen J, Akerblom HK. Cow's milk consumption, HLA-DQB1 genotype, and type 1 diabetes: a nested case-control study of siblings of children with diabetes. Childhood diabetes in Finland study group. Diabetes. 2000 Jun;49(6):912-7.
- [No authors listed] Infant feeding practices and their possible relationship to the etiology of diabetes mellitus. American Academy of Pediatrics Work Group on Cow's Milk Protein and Diabetes Mellitus. Pediatrics. 1994 Nov;94(5):752-4.
- Dahl-Jørgensen K, Joner G, Hanssen KF. Relationship between cows' milk consumption and incidence of IDDM in childhood. Diabetes Care. 1991 Nov;14(11):1081-3.
- Akerblom HK, Virtanen SM, Ilonen J, Savilahti E, Vaarala O, Reunanen A, Teramo K, Hämäläinen AM, Paronen J, Riikjärv MA, Ormisson A, Ludvigsson J, Dosch HM, Hakulinen T, Knip M; National TRIGR Study Groups. Dietary manipulation of beta cell autoimmunity in infants at increased risk of type 1 diabetes: a pilot study. Diabetologia. 2005 May;48(5):829-37.
- Vaarala O, Paronen J, Otonkoski T, Akerblom HK. Cow milk feeding induces antibodies to insulin in children--a link between cow milk and insulin-dependent diabetes mellitus? Scand J Immunol. 1998 Feb;47(2):131-5.
Image credits: Bradley Johnson via flickr and Jean-Alein via pixabay. Images have been modified.