Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Spouští lahůdkové droždí Crohnovu chorobu?
Je přehnaná reakce mnoha pacientů s Crohnovou chorobou na pekařské, pivovarské a lahůdkové droždí jen důsledkem jejich zaníceného a propustného střeva, nebo se mohou kvasnice na nemoci nějak podílet?
„Konzumace pekařského droždí při Crohnově nemoci – může vás zabít?“ No, to je vskutku titulek, který nenechá nikoho chladným. Crohnova choroba je zánětlivé onemocnění střev. Mohly by pekařské droždí, které je stejným droždím jako pivovarské kvasnice, a také lahůdkové droždí hrát nějakou roli v Crohnově nemoci?
Všechno začalo studií zveřejněnou v roce 1988, ta ukázala, že lidé s Crohnovou chorobou mají sklon mít více protilátek na kvasinky než lidé bez Crohnovy nemoci. Protilátky jsou jakýmsi naváděcím zařízením imunitního systému, který pak likviduje vetřelce. To je jedna část našeho imunitního systému; druhou částí je buněčná imunita. Tou naše bílé krvinky napadají útočníky přímo. Stejná přecitlivělost na droždí byla zjištěna také v bílých krvinkách pacientů s Crohnovou chorobou.
Když odeberete krev zdravým lidem, klidně i pekařům, kteří jsou s droždím stále v kontaktu, a vystavíte jejich periferní krevní leukocyty – tedy bílé krvinky jejich imunitního systému – kvasnicím, nic se nestane. Prostě je ignorují, většinou jsou totiž neškodné. Udělejte však to stejné u pacientů s Crohnovou nemocí a jejich bílé krvinky se zblázní.
Když říkám, že jsou většinou neškodné, tak pokud máte rakovinu, AIDS, nebo narušenou funkci imunitního systému, mohou vás teoreticky infikovat kvasinky z domácího piva, nebo z probiotických doplňků stravy vyrobených z droždí. Odborníci si však nemyslí, že přímo kvasnice infikují pacienty Crohnovy choroby. Lidé s Crohnovou chorobou mohou být přecitlivělí na kontakt s neaktivním, mrtvým droždím v potravinách. To může pomoci vysvětlit, proč při zklidnění aktivity střev – tedy na půstu – u pacientů s Crohnovou nemocí pozorujeme zlepšení.
Pravdou je, že právě proto se přidávají kvasničné extrakty a proteiny do vakcín. Jsou tam jako přídavné látky, dráždí podobně jako hliník. Vakcíny pak fungují lépe, protože imunitní odpověď těla je zesílená. Může však taková věc zvyšovat riziko autoimunitních onemocnění, když imunitní systém nadbytečně stimulujeme? Zejména u lidí, kteří k nim mají genetickou predispozici, jako u Crohnovy nemoci?
Čím vážnější nemoc pacienti mají, tím větší bývá jejich odezva na kvasnice. Je to tak u dětí a nejspíš i u dospělých. Možná bychom měli u pacientů vyzkoušet stravu bez obsahu droždí. Zjistili bychom, jestli jim bude lépe. Ale počkat… Jen to, že protilátky proti kvasinkám jsou spojeny s Crohnovou chorobou, neznamená, že reakce na kvasinky způsobuje Crohnovu chorobu. Možná Crohnova choroba způsobuje takovouto reakci na kvasinky. Cože?! Zamysleme se nad tím. Crohnova choroba způsobuje zanícení a propustnost střeva; takže Crohnova nemoc možná umožňuje kvasinkovým částicím proniknout do krevního oběhu, což vede k obranné reakci těla. Takže namísto toho, že aby reakce na kvasnice spouštěla Crohnovu nemoc, by to mohlo být tak, že ta nemoc vlastně zapříčiňuje intenzivní reakci na kvasnice. Zda protilátky skutečně vyvolávají zánětlivé onemocnění střev, nebo jsou pouze důsledky střevního zánětu, zjistíme jedině otestováním.
Jak na to? Pokud jsou anti-kvasinkové protilátky jen důsledkem potravinových částic prostupujících střevy, pacienti s Crohnovou chorobou by měli mít protilátky proti všem druhům běžných potravin. Jenže tam tomu není. Tady vidíte zvýšení protilátek proti kvasinkám u Crohnovy choroby ve srovnání s kontrolní skupinou. Žádná větší reakce na mléko, pšenici nebo vaječné bílkoviny, k čemuž by pravděpodobně při propustnosti střev mělo docházet.
Dalo by se na to podívat i jinak. Místo zkoušení jiných potravin, co takhle ostatní zánětlivá onemocnění střev? Třeba ulcerózní kolitida nebo akutní gastroenteritida? Tady to máme. Střevo je zanícené, propustné, ale přesto žádná zvýšená reakce na kvasnice. Zdá se tedy, že je na vztahu Crohnovy nemoci a kvasnic něco unikátního. Co když však jen střevo, zanícené kvůli Crohnově chorobě, nějak výjimečně a selektivně umožňuje kvasnicím projít skrz? Pokud Crohna odstavíte, zastavíte tím reakci na kvasnice?
Crohnova nemoc se natolik zhoršuje, že nakonec většina pacientů musí jít pod nůž a nechat si odstranit kousek střeva. Jakmile jsou tedy zanícené segmenty odstraněny, pomine i reakce na kvasinky? Ne, po operaci nenastala žádná změna. Takže změna aktivity Crohnovy nemoci nevede ke změně v reakcích na kvasnice. Stále ještě musíme prokázat, že ta reakce na kvasnice vzniká jako první.
Naštěstí tu máme izraelskou armádu. Ta systematicky odebírá krev svých rekrutů a sleduje jejich zdraví již mnoho let. Takže se můžeme zpětně podívat a zkontrolovat krev nově diagnostikovaných obětí Crohnovy nemoci. Vskutku, domněnka se potvrdila, ti, u kterých se vyvinula Crohnova nemoc, měli již roky předtím nepřiměřenou imunitní reakci na kvasnice. Není tedy pravda, že by reakce byla nízká až do té doby, než propukla Crohnova nemoc. Kvasinková reaktivita narůstala rok co rok již před diagnózou. Podívejte, je možné, že došlo k určité subklinické propustnosti střev již v letec předcházejících diagnóze, která vedla k reakci na kvasinky, ale zdá se, že neexistuje žádná souvislost mezi reaktivitou na kvasnice a propustností střev.
Vyplývá tedy zvýšení hladiny kvasinkových protilátek z porušení střevní bariéry při Crohnově nemoci? Ne, zdá se, že tomu tak není. Pokud tedy Crohnova nemoc nevede k reakci na kvasinky, znamená to, že kvasinková reakce vede k Crohnově chorobě?
Kdykoli máte dvě věci, které se zdají býti přidružené, v tomto případě reakce na kvasnice a Crohnova choroba, obě se mohou zdát provázané, protože X způsobuje Y, nebo protože Y způsobuje X. No, v tomto případě se zdá, že Y nezpůsobuje X, znamená to však, že X způsobuje Y? No, je tu ještě jedna možnost. Možná existuje ještě třetí faktor, který způsobuje obě věci nezávisle. Možná je jediným důvodem pro spojování těchto dvou faktorů nějaký třetí faktor, který ty předchozí dva způsobuje. Takovým faktorem by mohla být třeba kvasinka kandida. O té si povíme příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Alic M. Baker's yeast in Crohn's disease--can it kill you? Am J Gastroenterol. 1999 Jun;94(6):1711.
- Main J, McKenzie H, Yeaman GR, Kerr MA, Robson D, Pennington CR, Parratt D. Antibody to Saccharomyces cerevisiae (bakers' yeast) in Crohn's disease. BMJ. 1988 Oct 29;297(6656):1105-6.
- Young CA, Sonnenberg A, Burns EA. Lymphocyte proliferation response to baker's yeast in Crohn's disease. Digestion. 1994;55(1):40-3.
- Choi G, Meijer SL, Hazenberg MD. Disseminated bread yeast fungaemia in a baker's wife with acute myeloid leukaemia. Br J Haematol. 2012 Aug;158(3):298.
- Pérez-Torrado R, Querol A. Opportunistic Strains of Saccharomyces cerevisiae: A Potential Risk Sold in Food Products. Front Microbiol. 2016 Jan 8;6:1522.
- Rinaldi M, Perricone R, Blank M, Perricone C, Shoenfeld Y. Anti-Saccharomyces cerevisiae autoantibodies in autoimmune diseases: from bread baking to autoimmunity. Clin Rev Allergy Immunol. 2013 Oct;45(2):152-61.
- El-Matary W, Dupuis K, Sokoro A. Anti-Saccharomyces cerevisiae antibody titres correlate well with disease activity in children with Crohn's disease. Acta Paediatr. 2015 Aug;104(8):827-30.
- Israeli E, Grotto I, Gilburd B, Balicer RD, Goldin E, Wiik A, Shoenfeld Y. Anti-Saccharomyces cerevisiae and antineutrophil cytoplasmic antibodies as predictors of inflammatory bowel disease. Gut. 2005 Sep;54(9):1232-6.
- Eser A, Papay P, Primas C, Pernicka E, Harrer M, Dejaco C, Novacek G, Lichtenberger C, Angelberger S, Kazemi L, Mikulits A, Vogelsang H, Reinisch W. The impact of intestinal resection on serum levels of anti-Saccharomyces cerevisiae antibodies (ASCA) in patients with Crohn's disease. Aliment Pharmacol Ther. 2012 Jan;35(2):292-9.
- Benjamin J, Makharia GK, Joshi YK. Association between intestinal permeability and anti-Saccharomyces cerevisiae antibodies in patients with Crohn's disease. Inflamm Bowel Dis. 2008 Nov;14(11):1610-1.
- Harrer M, Reinisch W, Dejaco C, Kratzer V, Gmeiner M, Miehsler W, Norman GL, Gangl A, Vogelsang H. Do high serum levels of anti-Saccharomyces cerevisiae antibodies result from a leakiness of the gut barrier in Crohn's disease? Eur J Gastroenterol Hepatol. 2003 Dec;15(12):1281-5.
- Zhang Z, Li C, Zhao X, et al. Anti-Saccharomyces cerevisiae antibodies associate with phenotypes and higher risk for surgery in Crohn's disease: a meta-analysis. Dig Dis Sci. 2012;57(11):2944-54.
- Jansen A, Mandić AD, Bennek E, et al. Anti-food and anti-microbial IgG subclass antibodies in inflammatory bowel disease. Scand J Gastroenterol. 2016;51(12):1453-1461.
Icons created by Gay Soon Lay, parkjisun, Milky, and Anna Hatzisavas from The Noun Project. Image credit: Kristina DeMuth. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.