Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Strategie, jak jíst méně masa
Jaký je nejúčinnější způsob, jak pomoci lidem snížit spotřebu masa?
Podle průzkumu na více než 30 000 amerických občanech se třetina dospělých Američanů označuje za omezovače konzumace masa. Jeden ze tří z nás se tedy pokouší snížit spotřebu masa. A proč? Pro lidi vydělávající pod 850 000 Kč ročně jsou to peníze. Lidé vydělávající více maso omezují především kvůli zdraví. Kdybychom měli definovat zdravou stravu, tak v porovnání se současným stavem bychom měli jíst více rostlinných potravin, včetně čerstvého ovoce a zeleniny, celozrnných obilovin, luštěnin (fazole, hrách, cizrna, čočka), semínek a ořechů. A zároveň omezovat živočišné potraviny, zejména tučné a zpracované maso.
Podle úvodníku nazvaného „Rostlinná strava pro osobní, populační i planetární zdraví“, spoluautorem kterého je předseda katedry výživy na Harvardu, je zdravá rostlinná strava nejen udržitelnější, ale je navíc spojena s nižším rizikem chronických nemocí jako obezita, cukrovka 2. typu, kardiovaskulární onemocnění a některé rakoviny. A co je myšleno stravou založenou na rostlinách? Prakticky jakákoliv strava omezující množství živočišných potravin a navyšující množství rostlin, tedy zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, luštěnin, ořechů a semen. Globální přechod ke zdravější rostlinné stravě by vyžadoval rozsáhlé úsilí v oblasti veřejného zdraví, nicméně může být nástrojem pro zajištění budoucnosti lidstva i Země.
IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change popisuje rostlinnou stravu jako velkou příležitost ke zmírnění a adaptaci na změnu klimatu a zahrnuje politické doporučení k redukování konzumace masa. Dobře, ale jak to zařídit? V systematickém posudku z experimentálních studií o strategiích k redukci konzumace masa vychází jako jeden z nejslibnějších pokusů tento ze Středozápadu USA. Je to škoda, ale pouhé poskytnutí informací mívá jen omezený vliv na usnadnění změn návyků. Nicméně v široké škále prosociálních kontextů byly úspěšně využity intervence nastavující jako výchozí možnost tu správou nebo nejzdravější. Cílem je, aby byla zároveň nejsnadnější, zkrátka standardní volbou.
Jako příklad si vezměme darování orgánů. Každý rok v USA umírají tisíce lidí při čekání na vhodného dárce orgánu. Počkat, vždyť 85 % Američanů souhlasí s darováním orgánů. Ano, jenže jen necelá polovina učinila rozhodnutí je darovat, a ještě méně jich i udělilo oficiální souhlas podepsáním karty dárce. Když se však podíváme na Evropu, napříč státy nacházíme téměř desetinásobný rozdíl v dárcovství orgánů. V některých státech souhlasí jen 10 % obyvatel, v jiných až 99,9 %. Co může za ty rozdíly ve dvou barvách grafu? Zlatá barva označuje systém přihlašování, modrá systém odhlašování. Země s odhlašovacím systémem mají jako výchozí stav, že jsou všichni dárci orgánů, pokud se statusu aktivně nezřeknou. V zemích s přihlašováním k dárcovství, kam patří i USA, je výchozí volbou nebýt dárcem orgánů, pokud se výslovně nezaregistrujete jako dárce. Spoustu lidí volá po kampaních majících změnit postoj veřejnosti k dárcovství orgánů, ale pamatujte, že už nyní s tím 85 % lidí souhlasí. Pokud chceme změnit chování a nejen postoje, může být efektivní cestou změnit výchozí nastavení. A funguje to u stravování?
Při experimentu lidé v DEFAULT skupině obdrželi u stolu menu obsahující pouze pět bezmasých možností. Byli však informováni, ústně i textem v menu, že mohou vybírat také z druhého menu pověšeného na zdi vzdáleného asi 3,5 metru. Na druhém menu byl klasický výběr oblíbených nevegetariánských pokrmů z kantýn. V kontrolní skupině byly oba jídelní lístky zkombinovány do jednoho položeného účastníkům na stůl.
Když to uděláte, tak si jen menšina lidí zvolí bezmasý pokrm, 5-40 %, v závislosti na tom, jak bezmasý pokrm popíšete. Lákavé jsou třeba těstoviny s provensálskou zeleninou, neatraktivní je veganská kapsa calzone. Dobře, a jak tedy dopadla výchozí možnost s předloženým menu složeným jen z bezmasých jídel? Stále si mohou objednat tolik masa, kolik hrdlo ráčí, ale od druhého menu je dělí několik kroků. Nikomu neberete možnost výběru, jen měníte výchozí možnost. Volba bezmasých pokrmů díky tomu stoupne na 75-90 %. Pak i nezajímavě pojmenované bezmasé pokrmy vyhrají na plné čáře.
Dokonce už přidání pár vegetariánských verzí, ze čtvrtiny na polovinu menu, může zvýšit prodeje vegetariánských pokrmů asi o 40 až 80 %.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org