Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Strava založená na rostlinách a nálada
Domnělá role kyseliny arachidonové, mastné kyseliny obsažené v živočišných potravinách, na změny nálad způsobené zánětem mozku.
Když už jsme mluvili o utišování, existuje jeden stereotyp. Rozzlobený vegetarián. Kdo by chtěl jíst zdravě, když kvůli tomu bude jen rozmrzelý? Zrovna byla zveřejněna studie zabývající se emočním zdravím a náladou vegetariánů. Víme o přínosech vegetariánství na fyzické zdraví, není to však za cenu narušené psychiky, zejména pokud jde o náladu?
Vědci využili dva psychologické testy – takzvaný Profil stavů nálady (Profile of Mood States) zaměřený na depresi, hněv, nepřátelství, únavu a zmatenost, a pak test zvaný Škála deprese, úzkosti a stresu (Depression Anxiety Stress Scale), určený k měření negativních stavů nálady; typu beznaděj, nedostatek zájmu, anhedonie (nedostatek radosti), úzkost, stres, rozrušení, podrážděnost a netrpělivost s lidmi. Co myslíte, že zjistili? Pravda nebo lež: Vegetariáni mají sklon být v průměru depresivnější, úzkostlivější a smutnější.
Lež. Vegetariáni hlásí podstatně méně negativních emocí než běžní strávníci. Jenže proč? Nabízejí se nám dvě vysvětlení. Za prvé, pokud jste nezdraví, což znamená, že vás neustále trápí nemoci, chodíte od lékaře k lékaři a jednáte se zdravotními pojišťovnami, samozřejmě budete více podrážděni, stresovaní a v depresi. Vědci proto soudí, že lepší emoční zdraví vegetariánů může být zčásti výsledkem jejich vynikajícího fyzického zdraví. Druhým důvodem může být kyselina arachidonová. Kyselina arachidonová se v těle metabolizuje a vznikají z ní zánětlivé mediátory. Právě tak vlastně fungují protizánětlivé léky, jako je aspirin a ibuprofen; zasahují do konverze kyseliny arachidonové na sloučeniny, které vyvolávají zánět, bolest a otok.
Kde se kyselina arachidonová v naší stravě vlastně vyskytuje? Zde je seznam deseti největších zdrojů ve Spojených státech amerických. Převážně jde o drůbeží maso a vejce, patří tam však i hovězí a vepřové maso, ryby a jiné živočišné výrobky.
Takže možná je jedním z důvodů, proč jsou vegetariáni v průměru mnohem šťastnější a pozitivnější, to, že kyselina arachidonová je klíčovou živnou půdou pro syntézu prozánětlivých látek, které mohou nepříznivě ovlivnit náladu a duševní zdraví prostřednictvím kaskády neurozánětu. Takže lidé na běžné stravě mohou být pesimističtější, více v depresi a ve stresu a pociťovat větší beznaděj zčásti proto, že mají mozky díky svému jídelníčku zanícené.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- G. Korte, A. Dreiseitel, P. Schreier, A. Oehme, S. Locher, S. Geiger, J. Heilmann, and P. G. Sand. Tea catechins' affinity for human cannabinoid receptors. Phytomedicine, 17(1):19-22, 2010.
- B. L. Beezhold, C. S. Johnston, and D. R. Daigle. Vegetarian diets are associated with healthy mood states: A cross-sectional study in Seventh Day Adventist adults. Nutr J, 9:26, 2010.