Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Tlumení aktivace krevních destiček česnekem a cibulí
Proč bychom měli po nakrájení cibule nebo rozmělnění česneku počkat deset minut a až pak je vařit (pokud nemáme během následujícího týdne naplánovaný chirurgický zákrok)?
Jak stárneme, naše tepny tvrdnou. Toto jsou měření tuhosti naší aorty, hlavní tepny vycházející ze srdce, jak jsme starší a starší. Jak naše aorta tuhne, vede to k řadě patologických změn, jako je vystavení našeho mozku a ledvin většímu kolísání tlaku, což může zvýšit riziko mrtvice a zhoršení funkce ledvin.
Zdá se, že ti, kteří konzumují česnek, i když šlo jen o necelou čtvrtinu čajové lžičky česnekového prášku denně, vykazují menší tuhost aorty. Myslíme si, že je to proto, že česnek zřejmě zlepšuje funkci vnitřní výstelky našich tepen, která pomáhá cévám uvolnit se. Ale ochranných mechanismů česneku proti kardiovaskulárním chorobám je mnoho a zahrnují kombinaci protisrážlivých, srážení podporujících a antioxidativních účinků. Také účinkují na snížení krevního tlaku a cholesterolu. Nejnovější posudek naznačuje, že dlouhodobý příjem česneku může snížit hladinu špatného cholesterolu asi o 10 %.
Účinky ředění krve jsou takové, že Americká anesteziologická společnost doporučuje přerušit příjem česneku týden před plánovanou operací. Nebo jej jíst můžete, ale „uvařený do mrtva“. Na rozdíl od látek s protisrážlivým efektem, koncentrovaných v žluté tekutině kolem semen rajčat, které jsou tepelně stabilní, protisrážlivá aktivita česneku a cibule se při vaření ztrácí. Zde je tlumení trombocytů u syrového v porovnání s tepelně zpracovaným česnekem, který se pohyboval okolo rozmezí syrové cibule. Takže to vypadá, že česnek je asi 13krát silnější než cibule, a jíst jej syrový se zdá být lepší, než jíst vařený. To naznačuje, že by česnek a cibule mohly být účinnějšími inhibitory srážení krve, pokud jsou konzumovány v syrovém stavu, nikoliv v pečené nebo vařené formě.
Takže těsně před operací by mohlo být dobré česnek uvařit. Ale co ve zbytku času, kdy se snažíme potlačit nadměrnou aktivitu destiček kvůli snížení rizika srdečních záchvatů a mrtvice? Jelikož se česnek a cibule obvykle konzumují ve vařené formě, jejich účinnost jakožto preventivních bylin může být u kardiovaskulárních onemocnění pochybná. Ale – syrovou cibuli si můžeme přidat do salátu. Syrový česnek zase do salsy, dresinků, dipů nebo pesta. Nebo ho můžeme rozdrtit nebo nakrájet, počkat deset minut a pak ho vařit. Zde je síla syrového česneku v tlumení trombocytů. A pokud ho vaříte jen málo, jen pár minut, je to dobré. Ale po pěti minutách je užitek pryč. Ale pokud jej rozdrtíte předem a počkáte, některé protisrážlivé aktivity jsou zachovány o něco déle. To je proto, že se enzym tvořící protisrážlivé sloučeniny rozdrcením aktivuje, ale potom je zničen teplem dříve, než tyto sloučeniny vytvoří. Tím, že jej před vařením rozdrtíme a necháme enzym pracovat, může dojít ke zpoždění ztráty funkce.
Ještě lépe, stejně jako můžeme přidat enzymy brokolici v podobě syrové ředkvičky nebo hořčičného prášku pro zvýšení jejího přínosu, přidání trochy syrové česnekové šťávy na vařený česnek může plně obnovit protisrážlivé aktivity, které by bez přidání syrového česneku byly zcela ztraceny. Když vaříte cibuli, protisrážlivá činnost je podobně ztracena do deseti minut. Ale potom se stane něco zvláštního. Po 20 nebo 30 minutách vaření je účinek na krevní destičky dokonce obrácený – zdá se, že situaci ještě zhoršuje. Významné aktivační účinky trombocytů naznačují, že hodně upečená cibule může destičky spíše stimulovat než utlumovat. To bylo ve zkumavce. Naštěstí při testování u lidí, i když byla cibule ponořena do vroucí vody, smažená deset minut a pak dalších 30 minut dušená, aktivace krevních destiček klesla v rozmezí hodiny až tří hodin po snědení cibulové polévky.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A K Dutta-Roy, L Crosbie, M J Gordon. Effects of tomato extract on human platelet aggregation in vitro. Platelets. 2001 Jun;12(4):218-27.
- M Ali, T Bordia, T Mustafa. Effect of raw versus boiled aqueous extract of garlic and onion on platelet aggregation. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 1999 Jan;60(1):43-7.
- G P Hubbard, S Wolffram, R de Vos, A Bovy, J M Gibbins, J A Lovegrove. Ingestion of onion soup high in quercetin inhibits platelet aggregation and essential components of the collagen-stimulated platelet activation pathway in man: a pilot study. Br J Nutr. 2006 Sep;96(3):482-8.
- K K Lau, Y H Chan, Y K Wong, K C Teo, K H Yiu, S Liu, L S Li, X O Shu, S L Ho, K H Chan, C W Siu, H F Tse. Garlic intake is an independent predictor of endothelial function in patients with ischemic stroke. J Nutr Health Aging. 2013 Jul;17(7):600-4.
- A Lawn, P Sains. Comment on: Not just a vampire repellent: the adverse effects of garlic supplements in surgery.Ann R Coll Surg Engl. 2012 Sep;94(6):451.
- K Ried, C Toben, P Fakler. Effect of garlic on serum lipids: an updated meta-analysis. Nutr Rev. 2013 May;71(5):282-99.
- U Quinn, L A Tomlinson, J R Cockcroft. Arterial stiffness. JRSM Cardiovasc Dis. 2012 Sep 30;1(6).
- K Breithaupt-Grögler, M Ling, H Boudoulas, G G Belz. Protective effect of chronic garlic intake on elastic properties of aorta in the elderly. Circulation. 1997 Oct 21;96(8):2649-55.
- A Wong, S A Townley. Herbal medicines and anaesthesia. Continuing Education in Anaesthesia, Critical Care & Pain | Volume 11 Number 1 2011.
- P F Cavagnaro, C R Galmarini CR. Effect of processing and cooking conditions on onion (Allium cepa L.) induced antiplatelet activity and thiosulfinate content. J Agric Food Chem. 2012 Sep 5;60(35):8731-7.
- P F Cavagnaro, A Camargo, C R Galmarini, P W Simon. Effect of cooking on garlic (Allium sativum L.) antiplatelet activity and thiosulfinates content. J Agric Food Chem. 2007 Feb 21;55(4):1280-8.
Images thanks to HolgersFotografie via Pixabay.