Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Triky, jak přimět dospělé ke zdravějšímu stravování
Změna pohledu, jak na potraviny nahlížíme a zařazení rozmělněné zeleniny do předkrmů může zlepšit kvalitu výživy dětí i dospělých.
Viděli jsme, že i pouhá změna názvu zdravých potravin může mít významný dopad na stravovací návyky dětí. Jsou i dospělí podobně ovlivnitelní? Ano! Lidé například uváděli, že „tradiční cajunské červené fazole s rýží“ chutnají lépe než jen „červené fazole s rýží“, přestože se jednalo o identické pokrmy!
Je to legrační, za druhé světové války většina tuzemského masa byla posílána přes oceán, zbyly nám tady jen hromady vnitřností – srdce, ledviny, mozky, žaludky, střeva, dokonce i nohy, uši a hlavy krav, prasat, ovcí a kuřat. Výzvou bylo zjistit, jak přesvědčit a povzbudit lidi, aby jedli kuřecí hlavy.
Proto Ministerstvo obrany najalo desítky nejchytřejších a nejznámějších psychologů, aby zjistilo, jak může být změna stravovacích návyků provedena. Zdá se, že chuť není problém. Lidé by klidně jedli mozky, pokud byste jim tedy neřekli, že jedí mozky. Takže řešením bylo vymyslet tajemné maso. Prostě neříkejte spotřebitelům, co jedí. A totéž platí pro zdravější potraviny.
Stejně jako s vnitřnostmi ve 40. letech může být domněnka, že jídlo obsahuje sóju, tak mocná, až některé lidi přesvědčí, že jim to jídlo nechutná. Pokud například někomu dáte energetickou tyčinku, na které je napsáno, že obsahuje sójovou bílkovinu, lidé ji budou hodnotit jako zrnitou a bez chuti. To se však nestane, když jim dáte stejnou tyčinku, ale slovo sója vůbec nezmíníte. Ve skutečnosti nebyla v žádné z energetických tyčinek sója! Říká se tomu chuťový test „přízračné ingredience“. Pouhá domněnka, že něco obsahuje sóju, způsobilo, že lidé sóju ve výrobku „cítili“ a chuť výrobku hodnotili hůře. Obecně platí, že „velké procento spotřebitelů v chuti cítí to, co tam cítit chtějí.“
Můžeme tedy použít u dospělých stejnou taktiku jako u dětí – nenápadně zeleninu přidat do pokrmů? Nenápadný přídavek zeleninového pyré do pokrmů zafungoval také u dospělých. Dokonce i u druhů zeleniny, které neměli rádi. „Bylo prokázáno, že odpor k určité zelenině u dospělých po začlenění této zeleniny do pokrmů neovlivnil zkonzumované množství pokrmů s přídavkem této zeleniny.“ Komu by neprospělo trochu zeleniny navíc?
To znamená, že začlenění rozmělněné zeleniny do jídelníčku zvýšilo příjem zeleniny i v případě, že šlo o neoblíbený druh zeleniny. Věčné děti… Čím více zeleniny jíte, tím méně celkově přijmete kalorií. Získáte tedy rovnou dva přínosy. Účastníci studie jedli až 450 gramů zeleniny denně a přitom přijali o 350 kalorií méně. Více jídla, méně kalorií. Když to budete takhle dělat rok, můžete zhubnout přes 13 kg, aniž byste se o to vůbec snažili.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- J. E. Stewart, L. P. Newman, R. S. J. Keast. Oral sensitivity to oleic acid is associated with fat intake and body mass index. Clin Nutr 2011 30(6):838 - 844.
- M. K. Spill, L. L. Birch, L. S. Roe, B. J. Rolls. Hiding vegetables to reduce energy density: An effective strategy to increase children's vegetable intake and reduce energy intake. Am. J. Clin. Nutr. 2011 94(3):735 - 741.
- A. D. Blatt, L. S. Roe, B. J. Rolls. Hidden vegetables: An effective strategy to reduce energy intake and increase vegetable intake in adults. Am. J. Clin. Nutr. 2011 93(4):756 - 763.
- R. D. Whitehead, D. Re, D. Xiao, G. Ozakinci, D. I. Perrett. You are what you eat: Within-subject increases in fruit and vegetable consumption confer beneficial skin-color changes. PLoS ONE 2012 7(3):e32988.
- I. D. Stephen, V. Coetzee, M. L. Smith, D. I. Perrett. Skin blood perfusion and oxygenation colour affect perceived human health. PLoS ONE 2009 4(4):e5083.
- O. Genschow, L. Reutner, M. Wänke. The color red reduces snack food and soft drink intake. Appetite 2012 58(2):699 - 702.
- J. E. Stewart, R. S. J. Keast. Recent fat intake modulates fat taste sensitivity in lean and overweight subjects. Int J Obes (Lond) 2012 36(6):834 - 842.
- R. M. Tucker, R. D. Mattes. Are free fatty acids effective taste stimuli in humans? Presented at the symposium "The Taste for Fat: New Discoveries on the Role of Fat in Sensory Perception, Metabolism, Sensory Pleasure and Beyond" held at the Institute of Food Technologists 2011 Annual Meeting, New Orleans, LA, June 12, 2011. J Food Sci. 2012 Mar;77(3):S148-51.
- J. S. Litt, M.-J. Soobader, M. S. Turbin, J. W. Hale, M. Buchenau, J. A. Marshall. The influence of social involvement, neighborhood aesthetics, and community garden participation on fruit and vegetable consumption. Am J Public Health 2011 101(8):1466 - 1473.
- R. D. Whitehead, G. Ozakinci, I. D. Stephen, D. I. Perrett. Appealing to vanity: Could potential appearance improvement motivate fruit and vegetable consumption? Am J Public Health 2012 102(2):207 - 211.
- R. D. Whitehead, V. Coetzee, G. Ozakinci, D. I. Perrett. Cross-cultural effects of fruit and vegetable consumption on skin color. Am J Public Health 2012 102(2):212 - 213.
- Ian D. Stephena, Vinet Coetzee, David I. Perrett. Carotenoid and melanin pigment coloration affect perceived human health. Evol Hum Behav 2011 32(NA):216 - 227.
- I. D. Stephen, A. M. McKeegan. Lip colour affects perceived sex typicality and attractiveness of human faces. Perception 2010 39(8):1104 - 1110.
- C. A. Blais, R. M. Pangborn, N. O. Borhani, M. F. Ferrell, R. J. Prineas, B. Laing. Effect of dietary sodium restriction on taste responses to sodium chloride: A longitudinal study. Am. J. Clin. Nutr. 1986 44(2):232 - 243.
- F. G. Grieve, M. W. V. Weg. Desire to eat high- and low-fat foods following a low-fat dietary intervention. J Nutr Educ Behav 2003 35(2):98 - 102.
- B. Wansink, K. van Ittersum, J. E. Painter. How descriptive food names bias sensory perceptions in restaurants. Food Qual Prefer. 2005 16(5):393-400.
- B. Wansink. Changing eating habits on the home front: Lost lessons from World War II research. J Public Policy Mark. 2002 21(1):90-99.
- B. Wansink, S.-B. Park. Sensory suggestiveness and labelling: Do soy labels bias taste? J Sens Stud. 2002 17(5):483 - 491.
Images thanks to celeste343 via flickr and Nomadic Lass. Thanks to Ellen Reid and Shane Barrett for their Keynote help.