Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Virus hepatitidy E ve vepřovém mase
Objev infekčního viru hepatitidy A v maloobchodním vepřovém mase může pomoci vysvětlit domnělou spojitost mezi selháním jater a konzumací vepřového masa.
Pravděpodobně jste už slyšeli o hepatitidě (žloutence) A, kterou můžete chytit na cestách do zemí třetího světa. Poté jsme objevili hepatitidu B, která se často přenáší sexuálně. Později jsme objevili hepatitidu C, kterou můžeme dostat pícháním si drog. Takto by vaše játra vypadat neměla. Nyní se zabýváme hepatitidou E, jejíž způsob přenosu byl právě odhalen.
Úryvek z letošního z článku od CDC: „Spousta masa, hodně nemocí.“ Nyní je nám známo, že hepatitida E je takzvaná zoonóza, onemocnění přenášející se mezi zvířaty a lidmi. Prasata přitom slouží jako zásobárny viru hepatitidy E.
Všechno to začalo před lety, když japonští vědci spojili infekci hepatitidou E s konzumací grilovaných vepřových jater. Šli do obchodů s potravinami a zakoupená vepřová játra otestovali. Důkazy o přítomnosti viru skutečně našli – ve 2 % masa. Pouhá přítomnost viru nemusí ale nutně znamenat, že je také infekční. Američtí vědci proto zkusili nakoupit v amerických obchodech s potravinami a virus našli ve více než 10 % maloobchodního masa. Byla to první zpráva, která dokazovala, že běžně dostupná prasečí játra z obchodů s potravinami obsahují infekční virus hepatitidy E.
Výsledky této studie vyvolávají další obavy týkající se veřejného zdraví, bezpečnosti vepřového masa a rizika infekce hepatitidou E. Jenže pouhá přítomnost infekčního viru v maloobchodním mase ještě neznamená, že vir dokáže přežít tepelnou úpravu. Naneštěstí to vypadá, že nějaké viry pravděpodobně přežijí teploty uvnitř masa typické pro „krvavé“ tepelné úpravy. Dobře, ale kdo by jedl vepřová játra? Co další výrobky z prasat?
Letos se uskutečnil rozsáhlejší průzkum prasečích tkání. A virus byl skutečně nalezen v krvi zvířat. Máme tedy podezření, že by se mohl dostat prakticky do jakékoliv části zvířete. Ve skutečnosti je možné, že poměrně vysoká míra vystavení zjištěná u obvyklých dárců krve ve Spojených státech a dalších zemích může být následkem toho, že tito lidé konzumují vepřové maso kontaminované virem hepatitidy E.
Vědci se proto rozhodli provést srovnání mezi zeměmi: úmrtnost na jaterní onemocnění ve vztahu ke konzumaci vepřového masa. Pro kontrolu se nejprve podívali na úmrtnost na jaterní onemocnění a na konzumaci alkoholu v různých zemích. Víme totiž, že alkohol je pro játra toxický. A skutečně našli jasnou souvislost: v zemích s nejvyšší spotřebou alkoholu bývala nejvyšší úmrtnost na jaterní onemocnění. Nic překvapivého. Pak se podívali na vepřové maso a našli ještě těsnější korelaci. Míra úmrtnosti na selhání jater ještě více odpovídala konzumaci vepřového masa v daném státě než konzumaci alkoholu.
Jen aby teď vegetariáni příliš nezpyšněli, je důležité vědět, že jakmile je někdo infikován skrz vepřové maso, může infekci přenést na další lidi prostřednictvím svých fekálií. Takže pokud žijete s někým, kdo má rád vepřové maso opečené ve středu do růžova, ujistěte se, že si tento člověk po použití toalety vždy umývá ruce.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Teo CG. Much meat, much malady: changing perceptions of the epidemiology of hepatitis E. Clin Microbiol Infect. 2010 Jan;16(1):24-32.
- Yazaki Y, Mizuo H, Takahashi M, Nishizawa T, Sasaki N, Gotanda Y, Okamoto H. Sporadic acute or fulminant hepatitis E in Hokkaido, Japan, may be food-borne, as suggested by the presence of hepatitis E virus in pig liver as food. J Gen Virol. 2003 Sep;84(Pt 9):2351-7.
- Feagins AR, Opriessnig T, Guenette DK, Halbur PG, Meng XJ. Detection and characterization of infectious Hepatitis E virus from commercial pig livers sold in local grocery stores in the USA. J Gen Virol. 2007 Mar;88(Pt 3):912-7.
- Emerson SU, Arankalle VA, Purcell RH. Thermal stability of hepatitis E virus. J Infect Dis. 2005 Sep 1;192(5):930-3.
- Leblanc D, Poitras E, Gagné MJ, Ward P, Houde A. Hepatitis E virus load in swine organs and tissues at slaughterhouse determined by real-time RT-PCR. Int J Food Microbiol. 2010 May 15;139(3):206-9.
- Dalton HR, Bendall RP, Pritchard C, Henley W, Melzer D. National mortality rates from chronic liver disease and consumption of alcohol and pig meat. Epidemiol Infect. 2010 Feb;138(2):174-82.
Image thanks to U.S. Department of Agriculture via flickr