Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Všeho s mírou? I srdečního onemocnění?
Zdravotnické autority zřejmě přijaly blahosklonný postoj a myslí si, že veřejnost neunese pravdu a bude raději, když se jí vědecké poznatky přetlumočí trochu „naředěné“.
Co když nebudeme chtít mít jen nízké riziko infarktu, ale nechtěli bychom mít žádné?
Jedním velkým úskalím je, že vláda a národní zdravotnické organizace přijaly blahosklonný názor, že veřejnost nemůže unést celou pravdu a raději uslyší vědecká fakta poněkud „zředěná.“ Jak psal dr. Esselstyn v časopise Cleveland Clinic Journal of Medicine: „Pokud jde o snížení cholesterolu, střídmost zabíjí.“
I kdyby si všichni Američané udržovali svůj celkový cholesterol pod 5,1 mmol/l, u miliónů z nich by se vyvinula ischemická choroba srdeční. Silné důkazy hovoří pro to, že musíme svůj celkový cholesterol udržet pod 3,8 mmol/l, abychom mohli porazit ischemickou chorobu srdeční, našeho největšího zabijáka. O jaké důkazy se jedná?
V mnoha kulturách je koronární onemocnění prakticky neznámé, když mají zdejší obyvatelé celkové hladiny cholesterolu pod hodnotou 3,8 mmol/l. U nás v USA proběhla slavná Framingham Heart Study. Jen málo z jejích účastníku s hladinami cholesterolu pod 3,8 mmol/l onemocnělo srdečním onemocněním a nikdo z nich kvůli němu nezemřel. Zde jsou údaje z 26 let sledování účastníků Framingham Heart Study. Zde vidíme hladiny cholesterolu lidí, kteří prodělali infarkt, a hladiny cholesterolu u lidí bez infarktů. Protože nyní víme, že 35 % infarktů se přihodí lidem s celkovou hladinou cholesterolu mezi 3,8 mmol/l a 5,1 mmol/l. Je-li cílová úroveň stanovena na pouhých 5,1 mmol/l, máme zaručeno, že milióny lidí zemřou na ischemickou chorobu srdeční.
Nemůžeme nadále dopouštět, aby přední veřejné a soukromé organizace, zaměřené na zdraví, doporučovali veřejnosti dietní plán, který zaručuje, že miliony lidí zahynou na tu stejnou nemoc, které měly směrnice zabránit.
S nedostatkem vlákniny a antioxidantů, společně s důrazem na živočišné bílkoviny a tuky a velmi silnou tvorbu volných radikálů je americká strava do značné míry zodpovědná za naši hořkou sklizeň chronických chorob. Pokud epidemii ischemické choroby srdeční přirovnáme k požáru a cholesterol a tuky k palivu, American Heart Association v podstatě doporučila pouhé snížení přívodu tohoto paliva. Jediným přijatelným řešením je úplné přerušení dodávky paliva – snížení hladiny cholesterolu na úroveň, která dokáže zabránit ischemické chorobě srdeční.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- C B Esselstyn Jr, In cholesterol lowering, moderation kills. Cleve Clin J Med. 2000 Aug;67(8):560-4.
- C B Esselstyn Jr. Foreword: Changing the Treatment Paradigm for Coronary Artery Disease. Am J Cardiol. 1998 Nov 26;82(10B):2T-4T.
- C B Esselstyn Jr. More than coronary artery disease. Am J Cardiol. 1998 Nov 26;82(10B):5T-9T.
- W P Castelli. Lipids, risk factors and ischaemic heart disease. Atherosclerosis. 1996 Jul;124 Suppl:S1-9.
Images thanks to Nathan Adams via Flickr.