
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Vystavení pesticidům a vrozená vada, hypospadie, u vegetariánů
Jakou roli hraje vegetariánská strava a biopotraviny v prevenci nebo podpoře vrozené vady zvané hypospadie?
S radostí vám představuji Dr. Kristine Dennis, naši novou vedoucí výzkumnou vědkyni, která pro nás vyhledává a píše nová témata videí, a jak dnes uslyšíte, některá také namlouvá. V tomto videu se Kristine ponoří do spojitosti mezi vegetariánským stravováním a vrozenou vadou zvanou hypospadie. Společně zjistíme, jestli spojení obstojí ve světle nového výzkumu.
V roce 2000 vyšla studie, podle které vegetariánská strava v těhotenství byla spojena s hypospadií, což je specifická vrozená vada penisu. Autoři nadnesli, že to může být větším vystavením fytoestrogenům, které najdeme v sójových potravinách. Když se však podíváme globálně, tato vada má neobvykle vysoký výskyt v Severní Americe a Evropě, ale je extrémně vzácná v zemích jako je Japonsko, které má nejvyšší příjem sóji na osobu na celém světě. V Japonsku je dokonce nízký příjem sójových fytoestrogenů u matky spojován se zvýšeným rizikem hypospadie, takže sója působí spíše ochranně.
Jestli sójové výrobky nejsou těmi narušiteli hormonů, co jiného ve vegetariánské stravě by mohlo být? Práce s pesticidy je spojena s vyšším rizikem vady, mohlo by tedy nízké vystavení pesticidům u konzumentů většího množství ovoce a zeleniny, jakými jsou vegetariáni, pomoci vztah objasnit? Když randomizujete lidi k rostlinnější stravě středomořského typu, můžete pozorovat velký nárůst množství pesticidů proudících tělem. Když však lidé jedí středomořskou stravu s bio ovocem a zeleninou, vystavení pesticidům poklesne o 90 %.
Snižuje tedy konzumace biopotravin během těhotenství riziko hypospadie? Zřejmě ano, snižuje riziko na polovinu, zejména když si vybíráte bio zeleninu a mléčné výrobky. Nicméně jediná další studie zkoumající vliv biopotravin na hypospadii nalezla riziko spojené pouze s konvenčními mléčnými výrobky s vysokým obsahem tuku.
A není to všechno nebo nic. I když budou jen dvě třetiny ovoce a zeleniny bio, znatelně vám to sníží vystavení pesticidům. Nicméně přínosy konzumace i konvenčně pěstovaných plodin pravděpodobně překonají jakékoliv možné riziko vystavení pesticidům. Obavy z požití reziduí pesticidů by vás nikdy neměly odrazovat od konzumace ovoce a zeleniny. Jen ve Spojených státech amerických při sečtení všech smrtelných rakovin, mrtvic, infarktů a dalších úmrtí, kterým mohlo být zabráněno prostým navýšením konzumace ovoce a zeleniny, dojdeme k takřka 450 000 úmrtím ročně. Taková může být síla ovoce a zeleniny. Mohlo by jednou z mála nevýhod být riziko hypospadie?
Navzdory hojné konzumaci rostlinných potravin mohou být vegetariáni vystaveni konvenčním pesticidům méně, ale to proto, že si častěji vybírají bio výrobky. Výzkumníci vzali v potaz pouze pesticidy z rostlinných potravin, nikoli z živočišných. A dokonce i u konvenčních insekticidů mají hlavní podíl na vystavení reziduím živočišné potraviny. Navíc vytrvalé pesticidy jako organochlorové pesticidy typu DDT jsou koncentrovány zejména v rybách a jiném mase a mléce. Není tedy překvapením, že krev striktních konzumentů rostlinné stravy je ve výsledku značně méně znečištěná. Nemusí to však být jen nižším příjmem. Strava bohatá na vlákninu zvětší objem stolice, naváže na sebe pesticidy a vyplaví je z těla.
Nakonec tak záležitost s hypospadií může být jen dalším příkladem zbytečné paniky jako u mrtvice. Dr. Greger tehdy vypracoval celou sérii pokrývající možná vysvětlení, proč studie nalezla vyšší výskyt mozkových mrtvic u vegetariánů, ale poté půl tuctu dalších studií nalezlo plošně spíše nižší výskyt mrtvic.
Původní studie hypospadie zkoumala zhruba 50 případů. O dvanáct let později vyšla studie zkoumající 1 250 případů a nenalezla žádné zvýšené riziko mezi matkami vegetariánkami.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- North K, Golding J. A maternal vegetarian diet in pregnancy is associated with hypospadias. The ALSPAC study team. Avon longitudinal study of pregnancy and childhood. BJU Int. 2000;85(1):107-113.
- Springer A, van den Heijkant M, Baumann S. Worldwide prevalence of hypospadias. J Pediatr Urol. 2016;12(3):152.e1-7.
- Michikawa T, Yamazaki S, Ono M, et al. Isoflavone intake in early pregnancy and hypospadias in the Japan Environment and Children’s Study. Urology. 2019;124:229-236.
- Messina M, Mejia SB, Cassidy A, et al. Neither soyfoods nor isoflavones warrant classification as endocrine disruptors: a technical review of the observational and clinical data. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022;62(21):5824-5885.
- Das D, Dutta HK, Borbora D, Brahma RC, Das JM. Assessing the relationship between hypospadias risk and parental occupational exposure to potential endocrine-disrupting chemicals. Occup Environ Med. 2023;80(2):93-96.
- Hemler EC, Chavarro JE, Hu FB. Organic foods for cancer prevention–worth the investment? JAMA Intern Med. 2018;178(12):1606-1607.
- Rempelos L, Wang J, Barański M, et al. Diet and food type affect urinary pesticide residue excretion profiles in healthy individuals: results of a randomized controlled dietary intervention trial. Am J Clin Nutr. 2022;115(2):364-377.
- Brantsæter AL, Torjusen H, Meltzer HM, et al. Organic food consumption during pregnancy and hypospadias and cryptorchidism at birth: the Norwegian Mother and Child Cohort Study (MoBa). Environ Health Perspect. 2016;124(3):357-364.
- Christensen JS, Asklund C, Skakkebæk NE, et al. Association between organic dietary choice during pregnancy and hypospadias in offspring: a study of mothers of 306 boys operated on for hypospadias. J Urol. 2013;189(3):1077-1082.
- Curl CL, Porter J, Penwell I, Phinney R, Ospina M, Calafat AM. Effect of a 24-week randomized trial of an organic produce intervention on pyrethroid and organophosphate pesticide exposure among pregnant women. Environ Int. 2019;132:104957.
- Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, et al. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality—a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017;46(3):1029-1056.
- Baudry J, Rebouillat P, Allès B, et al. Estimated dietary exposure to pesticide residues based on organic and conventional data in omnivores, pesco-vegetarians, vegetarians and vegans. Food Chem Toxicol. 2021;153:112179.
- Vanacker M, Quindroit P, Angeli K, et al. Aggregate and cumulative chronic risk assessment for pyrethroids in the French adult population. Food Chem Toxicol. 2020;143:111519.
- Fromberg A, Granby K, Højgård A, Fagt S, Larsen JC. Estimation of dietary intake of PCB and organochlorine pesticides for children and adults. Food Chem. 2011;125(4):1179-1187.
- Arguin H, Sánchez M, Bray GA, et al. Impact of adopting a vegan diet or an olestra supplementation on plasma organochlorine concentrations: results from two pilot studies. Br J Nutr. 2010;103(10):1433-1441.
- Moser GA, McLachlan MS. Partitioning of polychlorinated biphenyls and hexachlorobenzene into human faeces. Chemosphere. 2002;46(3):449-457.
- Ocagli H, Berti G, Rango D, et al. Association of vegetarian and vegan diets with cardiovascular health: an umbrella review of meta-analysis of observational studies and randomized trials. Nutrients. 2023;15(19):4103.
- Carmichael SL, Ma C, Feldkamp ML, et al. Nutritional factors and hypospadias risks. Paediatr Perinat Epidemiol. 2012;26(4):353-360.
Nejnovější videa

Zlaté vs. hnědé lněné semínko: které má více prospěšných účinků?

Je jedno vejce denně příliš mnoho?

Dieta při divertikulóze: měli bychom se vyhýbat ořechům, semínkům a popcornu?
