Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Záchvaty u kojenců a spirulina
Kontaminace spirulinových doplňků stravy toxiny z modro-zelených řas (sinic) vzbuzuje obavy ohledně bezpečnosti.
Hned první den svého života bylo dítě hospitalizováno kvůli záchvatům. Vědci dospěli k závěru, že na vině je spirulina, kterou jeho matka užívala počínaje čtvrtým měsícem těhotenství. Již jsem hovořil o jaterních a nervových toxinech přítomných v mnoha doplňcích se spirulinou, nicméně prodejci se zapřísahají, že spirulina tyto toxiny sama nevytváří. A mohou mít pravdu.
Pokud však spirulina nevytváří toxiny, jak je možné, že je opakovaně v doplňcích se spirulinou nacházíme? Zdá se, že jde o kontaminaci spiruliny modrozelenou řasou vytvářející toxiny.
Pokud se podíváte například na nové hodnocení bezpečnosti spiruliny od US Pharmacopeia, tak v něm stojí, že současné důkazy nenaznačují vážné riziko nebo jiné obavy týkající se veřejného zdraví, pokud je spirulina správně identifikována, zpracována a používána. Jenže to je ten problém. Když sklízíte spirulinu z otevřeného jezera, nemáte tušení, jaké další řasy ve sklizni nakonec skončí.
Vědci uvádějí všechny možné nežádoucí účinky pozorované u lidí užívajících spirulinu. Tyto problémy připisují kontaminujícím toxickým látkám z jiných řas, než je spirulina, které se v přípravku nacházejí. Víme o nich, že jsou toxické pro játra a způsobují rakovinu. Takže dokud nebude každá várka spiruliny procházet nezávislým testováním, což by si pravděpodobně žádná společnost nemohla dovolit, i nadále doporučuji, aby se lidé konzumaci výrobků se spirulinou vyhýbali.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- G. Moulis, A. Batz, G. Durrieu, C. Viard, S. Decramer, J.-L. Montastruc. Severe neonatal hypercalcemia related to maternal exposure to nutritional supplement containing Spirulina. Eur. J. Clin. Pharmacol. 2012 68(2):221 - 222
- R. J. Marles, M. L. Barrett, J. Barnes, M. L. Chavez, P. Gardiner, R. Ko, G. B. Mahady, T. L. Dog, N. D. Sarma, G. I. Giancaspro, M. Sharaf, J. Griffiths. United States pharmacopeia safety evaluation of spirulina. Crit Rev Food Sci Nutr 2011 51(7):593 - 604
Images thanks to Music4thekids via Wikimedia