Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Změna našich chuťových buněk
Během několika týdnů zdravějšího stravování si naše chuťové buňky začnou zvykat na jídlo s nižším obsahem soli, cukru a tuku a takové pokrmy nám začnou chutnat více než předtím.
Jak překonáme vrozenou touhu po soli, cukru a tuku? Nyní již máme vědecké důkazy k podpoře tvrzení, že po několika týdnech snížené konzumace nezdravých potravin a živočišných výrobků se naše chutě začnou měnit. Domníváme se, že lidé skutečně mohou mít chuť na tučné jídlo, stejně jako na sladké, kyselé a slané. Lidé na nízkotučných dietách po čase začnou mít potraviny s nízkým obsahem tuku rádi více a tučné potraviny méně.
Naše jazyky se skutečně mohou stát citlivějšími na tuk přijímaný v jídle. A čím citlivější je náš jazyk, tím méně jíme másla, masa, mléčných výrobků a vajec. Pokud je vnímání tučné chuti otupěno, máme sklony si tuku dopřávat příliš. Takoví lidé většinou jedí více kalorií, tuku, mléčných výrobků, masa a vajec. Také oni sami na sobě nosí více tuku. A tato změna vnímání, znecitlivěné vnímání tučného, může proběhnout během pár týdnů.
Když lidem nasadíte dietu s nízkým obsahem soli, během několika týdnů u nich začne obliba nesolené polévky stoupat a slaná polévka jim bude chutnat stále méně. Vaše chutě se fyzicky mění. Pokud necháte účastníky, aby si svou polévku solili sami, tak čím déle budou na stravě s nízkým obsahem soli, tím méně si ji budou solit. Dokonce i s polovičním množstvím soli polévku vnímali dostatečně slanou. Kontrolní skupina měla ráda velmi slanou polévku. Ti, kteří měli omezený příjem soli ze stravy, vnímali běžně slané pokrmy jako příliš slané a upřednostňovali méně solenou polévku.
Lidé by měli být ujištěni, že jejich nová strava se pro ně bude postupně stávat přijatelnější, protože jejich chuť na slané se bude snižovat. Čím déle jíme zdravé jídlo, tím více nám chutná.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- J. E. Stewart, L. P. Newman, R. S. J. Keast. Oral sensitivity to oleic acid is associated with fat intake and body mass index. Clin Nutr 2011 30(6):838 - 844.
- M. K. Spill, L. L. Birch, L. S. Roe, B. J. Rolls. Hiding vegetables to reduce energy density: An effective strategy to increase children's vegetable intake and reduce energy intake. Am. J. Clin. Nutr. 2011 94(3):735 - 741.
- A. D. Blatt, L. S. Roe, B. J. Rolls. Hidden vegetables: An effective strategy to reduce energy intake and increase vegetable intake in adults. Am. J. Clin. Nutr. 2011 93(4):756 - 763.
- R. D. Whitehead, D. Re, D. Xiao, G. Ozakinci, D. I. Perrett. You are what you eat: Within-subject increases in fruit and vegetable consumption confer beneficial skin-color changes. PLoS ONE 2012 7(3):e32988.
- I. D. Stephen, V. Coetzee, M. L. Smith, D. I. Perrett. Skin blood perfusion and oxygenation colour affect perceived human health. PLoS ONE 2009 4(4):e5083.
- O. Genschow, L. Reutner, M. Wänke. The color red reduces snack food and soft drink intake. Appetite 2012 58(2):699 - 702.
- J. E. Stewart, R. S. J. Keast. Recent fat intake modulates fat taste sensitivity in lean and overweight subjects. Int J Obes (Lond) 2012 36(6):834 - 842.
- R. M. Tucker, R. D. Mattes. Are free fatty acids effective taste stimuli in humans? Presented at the symposium The Taste for Fat: New Discoveries on the Role of Fat in Sensory Perception, Metabolism, Sensory Pleasure and Beyond held at the iNstitute of Food Technologists 2011 Annual Meeting, New Orleans, LA, June 12, 2011. J. Food Sci. 2012 77(3):S148 - S151.
- J. S. Litt, M.-J. Soobader, M. S. Turbin, J. W. Hale, M. Buchenau, J. A. Marshall. The influence of social involvement, neighborhood aesthetics, and community garden participation on fruit and vegetable consumption. Am J Public Health 2011 101(8):1466 - 1473.
- R. D. Whitehead, G. Ozakinci, I. D. Stephen, D. I. Perrett. Appealing to vanity: Could potential appearance improvement motivate fruit and vegetable consumption? Am J Public Health 2012 102(2):207 - 211.
- C. A. Blais, R. M. Pangborn, N. O. Borhani, M. F. Ferrell, R. J. Prineas, B. Laing. Effect of dietary sodium restriction on taste responses to sodium chloride: A longitudinal study. Am. J. Clin. Nutr. 1986 44(2):232 - 243.
- F. G. Grieve, M. W. V. Weg. Desire to eat high- and low-fat foods following a low-fat dietary intervention. J Nutr Educ Behav 2003 35(2):98 - 102.
Images thanks to GordonMcDowell and Toenex via flickr. Thanks also to Ellen Reid and Shane Barrett for their Keynote help.