Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Vysoký tlak může být otázkou volby
Konzumace stravy s dostatečně nízkým obsahem sodíku (soli) může zabránit zvyšování rizika hypertenze s tím, jak stárneme.
Prvních 90 % našich dějin jsme jedli stravu obsahující méně než čtvrtinu lžičky soli denně, protože prvních 90 % našich dějin jsme jedli většinou rostliny. Tisíce let jsme žili bez slánky, a tak naše těla se solí dobře hospodařila. To bylo v pořádku, dokud jsme ovšem neobjevili, že sůl by mohla být používána ke konzervování potravin. Bez možnosti chlazení to pro lidskou civilizaci byla velká výhoda. Samozřejmě to mohlo vést k celkovému zvýšení krevního tlaku, ale koho to zajímá, pokud je alternativou zemřít hlady, protože se veškeré vaše jídlo zkazí. Ale kam nás to dovedlo teď, když už nemusíme žít z nakládaných okurek a sušeného masa?
Jsme geneticky naprogramováni ke konzumaci desetiny množství soli, než aktuálně přijímáme. Dokonce i řada diet s omezením soli jí stále ještě obsahuje příliš mnoho. Proto je důležité pochopit, co znamená pojem „normální“, pokud jde o sůl. Mít „normální“ příjem soli může vést k „normálnímu“ krevnímu tlaku, což může přispět k našemu úmrtí na nějakou „normální“ příčinu, jako je srdeční infarkt nebo mrtvice.
Lékaři bývali vyučováni, že „normální“ systolický krevní tlak je přibližně 100 plus věk. Systolický krevní tlak představuje ono vyšší číslo; a skutečně, jedná se o tlak, se kterým se rodíme. Miminka začínají s krevním tlakem kolem 95 na 60. Ale pak, jak rosteme, těch 95 může vzrůst na 120 v našich dvaceti, pak na 140 v našich 40 (oficiální hranice pro vysoký krevní tlak), a jak stárneme, nadále stoupat. To bylo považováno za normální, protože krevní tlak, jak stárneme, roste u každého. A pokud je to normální, pak infarkty a mrtvice jsou také normální, protože riziko začíná stoupat, jakmile se začneme dostávat nad hodnotu 100, již jsme měli jako miminka. Ale jestliže je krevní tlak nad 100 spojen s onemocněním, možná by měl být považován za abnormální, snad způsobený naším neobvykle vysokým příjmem soli – desetkrát větším, než na jaký je naše tělo dimenzováno. Kdybychom možná jedli přirozené množství soli, náš krevní tlak by se s věkem nenavyšoval, a my bychom byli chráněni.
Samozřejmě, že k otestování této teorie musíte najít populaci v moderní době, která nepoužívá sůl a nejí zpracované jídlo, či jídlo z restaurací. Kvůli tomu byste museli jít hluboko do deštného pralesa Amazonky. Seznamte se s lidmi z kmene Yanomamo. Jedná se o kulturu lidí, žijících bez soli. Byl zde zaznamenán nejnižší příjem soli v dějinách, tedy nejnižší příjem pro náš živočišný druh. Co se tedy děje s jejich krevním tlakem? Začínají s krevním tlakem kolem 100 na 60 a končí s tlakem kolem 100 na 60. Ačkoli je jejich strava popisována jako strava s nedostatkem soli, je to, jakoby říkali, že mají stravu nedostatečnou na piškoty plněné krémem. Zdá se, že jsou to oni, kdo přijímají normální množství soli, a to evidentně vede k normálnímu krevnímu tlaku. Padesátníci mají krevní tlak dvacetiletých. Procento testované populace s vysokým krevním tlakem? Nula. Zatímco kdekoliv jinde v Brazílii může být zasaženo až 38 % populace. Yanomamové pravděpodobně reprezentují poslední lidskou ukázku toho, jaký má vliv příjem soli na krevní tlak.
Ale podívejme se, roli mohly hrát i další faktory: Yanomamové neužívali alkohol, měli vysoký příjem vlákniny, jedli rostlinnou stravu, hodně se hýbali, obezita u nich neexistovala. Existuje řada populací na rostlinné stravě, které přijímají málo soli a s věkem nezažívají žádný nárůst krevního tlaku. Tak jak poznáme, co přesně je na vině? V ideálním případě bychom provedli intervenční proces. Představte si, že byste vybrali lidi, kteří doslova umírají, protože jejich vysoký tlak je mimo kontrolu. Jde o tzv. maligní hypertenzi, kdy můžete oslepnout z krvácení do očí, ledviny přestávají fungovat, srdce selhává… A pak byste jim sebrali léky na vysoký tlak, takže by je nepochybně čekala jistá smrt. Potom byste je převedli na jídelníček s příjmem soli na úrovni Yanomamů, tj. příjmem soli normálním pro lidský druh. Kdyby místo úmrtí odešli vyléčeni ze své hypertenze, bylo by to asi hodně přesvědčivé.
Přichází doktor Walter Kempner a jeho dieta sestávající z rýže a ovoce. Pacienti přišli s krevním tlakem 210 na 140, který poklesl až na 80 na 60. Jak bylo možné ospravedlnit, že pacientům odepřel všechny moderní léky a léčil je pouze stravou? Tyto léky nebyly totiž ještě vynalezeny – bylo to v roce 1940. Nebyla to ale pouhá dieta s extrémně nízkým obsahem soli, ale přísně rostlinná dieta s extrémně nízkým obsahem tuku, bílkovin a kalorií.
Není pochyb o tom, že Kempnerova rýžová dieta dosáhla pozoruhodných výsledků. Dr. Kempner je nyní připomínán jako osoba, která demonstrovala bez jakéhokoli stínu pochybností, že vysoký krevní tlak může být často snížen stravou s nízkým obsahem soli. Před čtyřiceti lety bylo uznáno, že důkazy jsou velmi dobré, ne-li přesvědčivé, a že dostatečně velké snížení soli ve stravě by vedlo k prevenci základní hypertenze – tj. narůstání krevního tlaku s věkem, a jejímu vyléčení, jako jednoho z hlavních problémů zdravotnictví.
Vypadá to, že před čtyřmi desetiletími jsme věděli, jak toto zastavit. Kolik lidí od té doby zemřelo? Dnes vysoký krevní tlak zabíjí až 400 000 Američanů ročně. To je 1000 zbytečných úmrtí každý den.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- SS Lim, T Vos, AD Flaxman, et al. A comparative risk assessment of burden of disease and injury attributable to 67 risk factors and risk factor clusters in 21 regions, 1990-2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2012 Dec 15;380(9859):2224-60.
- MR Law, CD Frost, NJ Wald. By how much does dietary salt reduction lower blood pressure? III--Analysis of data from trials of salt reduction. BMJ. 1991 Apr 6;302(6780):819-24.
- LJ Appel, CA Anderson. Compelling evidence for public health action to reduce salt intake. N Engl J Med. 2010 Feb 18;362(7):650-2.
- K Bibbins-Domingo, GM Chertow, PG Coxson, A Moran, JM Lightwood, MJ Pletcher, L Goldman. Projected effect of dietary salt reductions on future cardiovascular disease. N Engl J Med. 2010 Feb 18;362(7):590-9.
- J Mancilha-Carvalho Jde, NA Souza e Silva. The Yanomami Indians in the INTERSALT Study. Arq Bras Cardiol. 2003 Mar;80(3):289-300.
- JJ Mancilha-Carvalho, DE Crews. Lipid profiles of Yanomamo Indians of Brazil. Prev Med. 1990 Jan;19(1):66-75.
- WJ Oliver, EL Cohen, JV Neel. Blood pressure, sodium intake, and sodium related hormones in the Yanomamo Indians, a "no-salt" culture. Circulation. 1975 Jul;52(1):146-51.
- SK Ha. Dietary salt intake and hypertension. Electrolyte Blood Press. 2014 Jun;12(1):7-18.
- R Friedman, J Iwai. Hypertension--salt poisoning? Lancet. 1978 Sep 9;2(8089):584.
- RJ Suckling, FJ He, ND Markandu, GA MacGregor. Dietary salt influences postprandial plasma sodium concentration and systolic blood pressure. Kidney Int. 2012 Feb;81(4):407-11.
- K Mezue. The increasing burden of hypertension in Nigeria - can a dietary salt reduction strategy change the trend? Perspect Public Health. 2014 Nov;134(6):346-52.
- WC Roberts. High salt intake, its origins, its economic impact, and its effect on blood pressure. Am J Cardiol. 2001 Dec 1;88(11):1338-46.
- GA MacGregor, ND Markandu, FE Best, DM Elder, JM Cam, GA Sagnella, M Squires. Double-blind randomised crossover trial of moderate sodium restriction in essential hypertension. Lancet. 1982 Feb 13;1(8268):351-5.
- F Delahaye. Should we eat less salt? Arch Cardiovasc Dis. 2013 May;106(5):324-32.
- ED Freis. Salt, volume and the prevention of hypertension. Circulation. 1976 Apr;53(4):589-95.
- DS Celermajer, B Neal. Excessive sodium intake and cardiovascular disease: a-salting our vessels. J Am Coll Cardiol. 2013 Jan 22;61(3):344-5.
- M Hanson, P Gluckman, D Nutbeam, J Hearn. Priority actions for the non-communicable disease crisis. Lancet. 2011 Aug 13;378(9791):566-7.
- W Kempner. Treatment of heart and kidney disease and of hypertensive and arteriosclerotic vascular disease with the rice diet. Ann Intern Med. 1949 Nov;31(5):821-56, illust.
- G Danaei, EL Ding, D Mozaffarian, B Taylor, J Rehm, CJ Murray, M Ezzati. The preventable causes of death in the United States: comparative risk assessment of dietary, lifestyle, and metabolic risk factors. PLoS Med. 2009 Apr 28;6(4):e1000058.
- CJ Murray, C Atkinson, K Bhalla. The state of US health, 1990-2010: burden of diseases, injuries, and risk factors. JAMA. 2013 Aug 14;310(6):591-608.
Images thanks to lbokel via Pixabay.