Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Ideální dávka octa
Kolik octa bychom měli společně s jídlem konzumovat, abychom se cítili sytěji a zmenšili nárůst krevního cukru, inzulínu a triglyceridů?
Při konzumaci octa společně s jídlem snižujeme nárůst krevního cukru, inzulínu a triglyceridů. A zdá se, že to funguje zvláště dobře u těch, kteří trpí inzulínovou rezistenci a jsou tedy na cestě k cukrovce 2. typu.
Není divu, že konzumace jídla s octem byla používána jako lidový lék na léčbu cukrovky předtím, než byly vynalezeny léky. Mnoho kultur využilo tuto skutečnost a kombinovalo ocet s jídlem s vysokým glykemickým indexem. Příkladem je bílá rýže v Japonsku používaná při výrobě sushi (s rýžovým octem). Dále třeba namáčení chleba do balzamika ve Středomoří, nebo kváskové chleby rozšířené napříč Evropou. Ty způsobují nižší nárůst krevního cukru a inzulínu. To stejné můžete udělat i s obyčejnými vařenými bramborami. Brambory necháte vychladnout, přidáte ocet a vyrobíte bramborový salát.
Přidáním octa na bílý chléb nejen snížíte krevní cukr a inzulínovou odezvu, ale zároveň zvýšíte sytost jídla – pocit plnosti po jídle. Pokud sníte tři krajíce bílého chleba, můžou vás docela zasytit, ale za méně než dvě hodiny jste nejen opět hladoví, ale jste ještě hladovější, než jste byli před konzumací chleba. Jestliže si však dáte stejné množství chleba společně s trochou octa, cítíte se dvakrát sytěji. Dokonce i po dvou hodinách se cítíte skoro stejně plně, jako byste zrovna snědli tři krajíce samotného chleba.
Toto pozoruhodné zvýšení a prodloužení sytosti však vyžadovalo skoro dvě polévkové lžíce octa. To je hodně octa. Ukazuje se ale, že už malé množství octa – dvě čajové lžičky společně s jídlem – mohou významně snížit hladinu cukru v krvi po jídle z rafinované mouky. V tomto případě šlo o pečivo zvané bagel a džus. Můžete si k tomuto jídlu tedy udělat malý salát s octem nebo si ocet dokonce přidat do čaje s citrónem – jsou to jen 2 čajové lžičky. Nebo se zbavte bagelu s džusem a dejte si místo toho prostě ovesnou kaši s bobulovitým ovocem.
Co když budete konzumovat ocet každý den po celé měsíce? Výzkumníci z Arizony randomizovali prediabetiky k dennímu vypití láhve s nápojem vyrobeným z jablečného octu – půl láhve při obědě a druhou půlku při večeři, nebo do skupiny užívající tablety s jablečným octem. Ty považovali za kontrolní placebo, protože láhev obsahovala 2 lžíce octa, zatímco dvě tablety vydaly za pouhou jednu třetinu čajové lžičky za den. Takže prakticky srovnávali účinnost 40 plných lžic octu s 2 lžícemi octa po dobu 12 týdnů. Stalo se tohle. Ve skupině pijící octový nápoj poklesly během jednoho týdne krevní cukry nalačno. Jak významný je pokles o 16 bodů? Jednoduchý zásah do stravy, lžíce octa dvakrát denně, pak fungoval lépe než nejčastěji užívané léky, jakými jsou Glucophage a Avandia.
Tento účinek octu je zvláště pozoruhodný, když porovnáte jeho cenu, dostupnost a toxicitu s běžnými farmaceutickými léky. Je o mnoho bezpečnější, levnější a účinnější. Není divu, že je v léčbě užíván od starověku. Zajímavé je, že i malé množství octa ve formě pilulky se zdálo být nápomocné. To je úžasné. A ne, studie nebyla financována firmou vyrábějící ocet.
Co dlouhodobé užívání octa, u těch, kterým by mohl pomoci nejvíce – u diabetiků? Byli randomizováni do jedné ze tří skupin: 1) Dvě lžíce octa dvakrát denně s obědem a večeří. 2) Dvě nakládané okurky denně, které obsahovaly asi polovinu lžičky octa. 3) Pilulka s octem dvakrát denně. Tato byla ještě menší, než ta předtím, obsahovala pouze 1/16 čajové lžičky octa. Nebyl jsem překvapen, že pilulka nezabrala, ale nakládané okurky také ne. Možná, že lžička denně diabetikům nestačí?
Bez ohledu na to samotný ocet působil ještě obdivuhodněji. Diabetici byli totiž většinou dobře kompenzovaní, tedy pod kontrolou léků, přesto se projevil dodatečný prospěšný účinek octa.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- C S Johnston, A M White, S M Kent. Preliminary evidence that regular vinegar ingestion favorably influences hemoglobin A1c values in individuals with type 2 diabetes mellitus. Diabetes Res Clin Pract. 2009 May;84(2):e15-7.
- C S Johnston, A M White, S M Kent. A preliminary evaluation of the safety and tolerance of medicinally ingested vinegar in individuals with type 2 diabetes. J Med Food. 2008 Mar;11(1):179-83.
- C S Johnston, C M Kim, A J Buller. Vinegar improves insulin sensitivity to a high-carbohydrate meal in subjects with insulin resistance or type 2 diabetes. Diabetes Care. 2004 Jan;27(1):281-2.
- P Mitrou, E Petsiou, E Papakonstantinou, E Maratou, V Lambadiari, P Dimitriadis, F Spanoudi, S A Raptis, G Dimitriadis. Vinegar Consumption Increases Insulin-Stimulated Glucose Uptake by the Forearm Muscle in Humans with Type 2 Diabetes. J Diabetes Res. 2015;2015:175204.
- C S Johnston, I Steplewska, C A Long, L N Harris, R H Ryals. Examination of the antiglycemic properties of vinegar in healthy adults. Ann Nutr Metab. 2010;56(1):74-9.
- E Ostman, Y Granfeldt, L Persson, I Björck. Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2005 Sep;59(9):983-8.
- M Leeman, E Ostman, I Björck. Vinegar dressing and cold storage of potatoes lowers postprandial glycaemic and insulinaemic responses in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2005 Nov;59(11):1266-71.
- M Sugiyama, A C Tang, Y Wakaki, W Koyama. Glycemic index of single and mixed meal foods among common Japanese foods with white rice as a reference food. Eur J Clin Nutr. 2003 Jun;57(6):743-52.
- M Maioli, G M Pes, M Sanna, S Cherchi, M Dettori, E Manca, G A Farris. Sourdough-leavened bread improves postprandial glucose and insulin plasma levels in subjects with impaired glucose tolerance. Acta Diabetol. 2008 Jun;45(2):91-6.
- C Johnston, S Quagliano, S White. Vinegar ingestion at mealtime reduced fasting blood glucose concentrations in healthy adults at risk for type 2 diabetes. Journal of Functional Foods. 2013 Oct;5(4):2007-2011.
Image thanks to Andreas Levers via Flickr