Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Která semínka jsou lepší: chia nebo lněná?
Jaký účinek mají chia semínka na hubnutí, krevní cukr, cholesterol, krevní tlak a zánět?
Semínka chia jíme už více než 5000 let. Historicky to byla jedna z hlavních plodin pěstovaných na západní polokouli. Mají výjimečně vysoký obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselin, stejně jako lněná semínka; oboje je ale lepší je rozemlít. Dokonce, ani když lidé jedli dvě polévkové lžíce celých chia semínek po dobu 10 týdnů, nevedlo to k žádné změně v hladinách omega-3, ale stejné množství mletých chia semínek vedlo k významnému nárůstu hladin omega-3 s krátkým i dlouhým řetězcem v krvi. Zdá se však, že to nemělo vliv na zánětlivé faktory nebo faktory rizika onemocnění. Žádná změna tělesného tuku, hladiny cukru v krvi, cholesterolu, krevního tlaku, C-reaktivních proteinů nebo jakéhokoliv jiného markeru zánětu.
Jedna dřívější studie údajně vykazovala významné snížení hladiny C-reaktivních proteinů (indikátor zánětu organismu) v porovnání s kontrolní skupinou, ale pokud se podíváte na data, je to pouze proto, že u skupiny užívající placebo došlo k výraznému zhoršení; tato skupina užívala místo toho několik polévkových lžic pšeničných otrub. Takže to neznamená, že by se stav skupiny užívající chia výrazně zlepšoval, stav kontrolní skupiny se prostě jen výrazně zhoršil.
Kdykoli se zdá, že vědci zveličují své výsledky, je to vždy varování a měli bychom zjistit, kdo je financuje; tihle ale nezveřejnili nic, co by naznačovalo střet zájmů. O pět let později však vyšla najevo pravda. Studii ve skutečnosti financovala firma, která chia semínka prodávala. Dále vedoucí výzkumného týmu podal patent na použití chia semínek k léčení nemocí. Proč to nebylo uveřejněno? Protože politika časopisu ohledně střetu zájmů zjevně výslovně nevyžadovala zveřejnění takových informací.
Nakonec se však na patent pozapomnělo, pravděpodobně proto, že následné studie nenalezly žádný významný přínos pro snížení tělesné hmotnosti, hladiny cukru v krvi, cholesterolu, krevního tlaku nebo zánětů, a to ani, když zkoumané osoby jedly čtvrt šálku chia semínek denně po dobu tří měsíců. Původní studie ukázala významný pokles krevního tlaku, přičemž tyto výsledky byly přebírány jinými výzkumníky, i když semínka chia nebyla účinná tak jako mleté lněné semínko.
Hlavním důvodem, proč upřednostňuji lněná semínka před semínky chia, je jejich obsah lignanu, který je cca 15násobný oproti ostatním semenům. A to včetně sezamových semínek a semínek chia, což by mohlo pomoci vysvětlit protirakovinné účinky lněného semínka při prevenci i pro zvýšení šance na přežití.
Chia semínka jsou však určitě lepší než vejce a olej. Když smícháme jeden díl chia semínek a 9 dílů vody a necháme je odstát, vznikne chia gel, který může být použit jako náhražka vajec nebo oleje při pečení.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Borneo R, Aguirre A, León AE. Chia (Salvia hispanica L) gel can be used as egg or oil replacer in cake formulations. J Am Diet Assoc. 2010 Jun;110(6):946-9.
- Nieman DC, Cayea EJ, Austin MD, Henson DA, McAnulty SR, Jin F. Chia seed does not promote weight loss or alter disease risk factors in overweight adults. Nutr Res. 2009 Jun;29(6):414-8.
- Toscano LT, da Silva CS, Toscano LT, de Almeida AE, Santos Ada C, Silva AS. Chia flour supplementation reduces blood pressure in hypertensive subjects. Plant Foods Hum Nutr. 2014 Dec;69(4):392-8.
- Nieman DC, Gillitt N, Jin F, Henson DA, Kennerly K, Shanely RA, Ore B, Su M, Schwartz S. Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation. J Altern Complement Med. 2012 Jul;18(7):700-8.
- Loreto AM, Cobos A, Diaz O, Aguilera JM. Chia Seed (Salvia hispanica): An Ancient Grain and a New Functional Food. Food Reviews International Vol. 29 , Iss. 4,2013.
- Vuksan V, Whitham D, Sievenpiper JL, Jenkins AL, Rogovik AL, Bazinet RP, Vidgen E, Hanna A. Supplementation of conventional therapy with the novel grain Salba (Salvia hispanica L.) improves major and emerging cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: results of a randomized controlled trial. Diabetes Care. 2007 Nov;30(11):2804-10.
- Statement of Clarification re: Vuksan V, Whitham D, Sievenpiper JL, Jenkins AL, Rogovik AL, Bazinet RP, Vidgen E, Hanna A. Supplementation of conventional therapy with the novel grain Salba (Salvia hispanica L.)improves major andemerging cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: results of a randomized controlled trial. Diabetes Care 2007;30:2804–2810
- Nemes SM, Orsat V. Evaluation of a Microwave-Assisted Extraction Method for Lignan Quantification in Flaxseed Cultivars and Selected Oil Seeds. Food Analytical Methods June 2012, Volume 5, Issue 3, pp 551–563.
- Rodriguez-Leyva D, Weighell W, Edel AL, LaVallee R, Dibrov E, Pinneker R, Maddaford TG, Ramjiawan B, Aliani M, Guzman R, Pierce GN. Potent antihypertensive action of dietary flaxseed in hypertensive patients. Hypertension. 2013 Dec;62(6):1081-9.
Image credit: Kristina DeMuth. Image has been modified. Video credit: Julien Herman