Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Šok – zpochybňování účinnosti a bezpečnosti probiotik
Při určitých zdravotních problémem mohou doplňky stravy s probiotiky naopak uškodit.
Když si doma vyrábíte kyselé zelí, nemusíte přidávat žádné bakterie k nastartování procesu kvašení, protože bakterie produkující kyselinu mléčnou jsou na listech zelí již přítomny. Byly tam už v době, kdy zelí rostlo na poli. Tato informace nám naznačuje, že syrové ovoce a zelenina by mohly být nejen zdrojem prebiotik – vlákniny, ale také nových probiotik.
Vědci od té doby pracují na charakterizaci těchto bakteriálních společenstev a našli dvě zajímavé věci. 1) Společenství na různých druzích plodin se od sebe výrazně lišila. Takže stromové ovoce na sobě nese jiné bakterie, než zelenina při zemi, a zdá se, že hrozny a houby mají svůj vlastní malý svět. Pokud by se prokázalo, že jsou pro nás tyto bakterie prospěšné, o to víc by to podtrhlo nejen důležitost konzumace většího množství, ale také větší pestrosti druhů ovoce a zeleniny, které bychom měli sníst každý den. 2) Našli významné rozdíly ve složení mikrobiálního společenství mezi konvenčními a ekologickými plodinami. To nám zdůrazňuje rozdílný potenciál bakterií na konvenčních a ekologicky pěstovaných plodinách při ovlivňování lidského zdraví; jen nevíme, jakým směrem. Výzkumníci rozdíly v bakteriálních společenstvích bio a ne-bio plodin doopravdy našli. My ovšem o těchto organismech nemáme tolik informací, abychom mohli rozhodnout, které z nich jsou pro nás zdravější.
A co probiotické doplňky? Mluvil jsem o možných přínosech probiotik, ale zdá se, že máme co do činění se zkreslováním při zveřejňování informací o probiotikách ve vědecké literatuře. S tímto jevem se u farmaceutických společností setkáváme často, a to když platí, že sponzor doplňku rovná se výrobce doplňku, jenž si platí svůj vlastní výzkum probiotik. Stává se, že nepříznivé výsledky vůbec neohlásí, nezveřejní, jako kdyby se studie nikdy neuskutečnila. Takže my, lékaři, vidíme jen ty pozitivní výsledky.
Použitím okázalých statistických technik odborníci odhadli, že až 20 nevyhovujících studií se prostě vypařilo. A dokonce i ve studiích, které byly publikovány, a jejichž autoři byli sponzorování třeba přímo výrobcem jogurtů, zůstávaly konflikty zájmů často neohlášeny.
Existují také obavy ohledně bezpečnosti. Přezkoumání vládní Agentury pro výzkum a kvalitu ve zdravotnictví došlo k závěru, že strádáme nedostatkem posudků a systematických hlášení o nežádoucích účincích zjištěných v intervenčních studiích s probiotiky. Takže zatímco dostupné důkazy z kontrolovaných randomizovaných studií nenaznačují zvýšené riziko pro širokou veřejnost, současná literatura není schopná odpovědět s jistotou na otázky týkající se bezpečnosti probiotik.
Tohle je studie, která lidi trochu vyděsila. Akutní pankreatitida, tedy náhlý zánět slinivky břišní je na vzestupu a v některých případech může až člověka ohrozit na životě; tj. když se bakteriím podaří překonat střevní bariéru a infikovat naše vnitřní orgány. Zdá se, že antibiotika nefungují, takže co probiotika? Zdálo se, že na potkanech fungují. Když jim způsobili zánět tím, že nařízli břišní stěnu a mechanicky poškodili slinivku, nejen, že poté podávaná probiotika nabídla silné důkazy o své účinnosti, ale zároveň nic nesvědčilo o škodlivých účincích. Takže to vyzkoušeli i u lidí. Polovina pacientů s pankreatitidou dostala probiotika, druhá polovina cukrovou tabletku. Během 10 dní v probiotikové skupině míra úmrtnosti ve srovnání s placebem vystřelila nahoru. Pacienti užívající probiotika umírali dvakrát častěji. Proto není dobrý nápad brát probiotika při akutní pankreatitidě. Navíc již dále nemohou být považována za zcela neškodná.
Vědci byli kritizováni za to, že pacientům nic takového neřekli; neupozornili je na rizika ještě předtím, než se do studie přihlásili. (Účastníkům bylo řečeno, že probiotika mají za sebou dlouhou historii bezpečného užívání bez známých nežádoucích účinků). Vědci na tuto kritiku reagovali tvrzením, že až do této studie jsme žádné nežádoucí účinky probiotik neznali.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Leff JW, Fierer N. Bacterial communities associated with the surfaces of fresh fruits and vegetables. PLoS One. 2013;8(3):e59310.
- Million M, Raoult D. Publication biases in probiotics. Eur J Epidemiol. 2012 Nov;27(11):885-6.
- Investigators: Hempel S, Newberry S, Ruelaz A, Wang, Z, Miles JNV, Suttorp MJ, Johnsen B, Shanman R, Slusser W, Fu N, Smith A, Roth B, Polak J, Motala A, Perry T, Shekelle PG. Safety of Probiotics to Reduce Risk and Prevent or Treat Disease. Evidence Reports/Technology Assessments, No. 200.
- Besselink MG, van Santvoort HC, Buskens E, Boermeester MA, van Goor H, Timmerman HM, Nieuwenhuijs VB, Bollen TL, van Ramshorst B, Witteman BJ, Rosman C, Ploeg RJ, Brink MA, Schaapherder AF, Dejong CH, Wahab PJ, van Laarhoven CJ, van der Harst E, van Eijck CH, Cuesta MA, Akkermans LM, Gooszen HG; Dutch Acute Pancreatitis Study Group. Probiotic prophylaxis in predicted severe acute pancreatitis: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet. 2008 Feb 23;371(9613):651-659.
- [No authors listed] Expression of concern--Probiotic prophylaxis in predicted severe acute pancreatitis: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet. 2010 Mar 13;375(9718):875-6.
- Gooszen HG; Dutch Pancreatitis Study Group. The PROPATRIA trial: best practices at the time were followed. Lancet. 2010 Apr 10;375(9722):1249-50.
- Besselink MG, Timmerman HM, Buskens E, Nieuwenhuijs VB, Akkermans LM, Gooszen HG; Dutch Acute Pancreatitis Study Group. Probiotic prophylaxis in patients with predicted severe acute pancreatitis (PROPATRIA): design and rationale of a double-blind, placebo-controlled randomised multicenter trial [ISRCTN38327949]. BMC Surg. 2004 Sep 29;4:12.
- Tarasenko VS, Stadnikov AA, Nikitenko VI, Kubyshkin VA, Valyshev AV. Experimental validation of efficiency of probiotics in combined therapy of destructive pancreatitis. Bulletin of Experimental Biology and Medicine February 2000, Volume 129, Issue 2, pp 176–178.
- Hooijmans CR, de Vries RB, Rovers MM, Gooszen HG, Ritskes-Hoitinga M. The effects of probiotic supplementation on experimental acute pancreatitis: a systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2012;7(11):e48811.
- Viali B, Minervini G, Rizzello CG, Spisni E, Maccaferri S, Brigidi P, Gobbetti M, Di Cagno R. Novel probiotic candidates for humans isolated from raw fruits and vegetables. Novel probiotic candidates for humans isolated from raw fruits and vegetables.
Icons created by Laymik, Tinashe Mugayi, Nikita Kozin, and Tomas Knopp from The Noun Project. Image credit: Kristina DeMuth. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.