Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Tloustne se po avokádu?
Studie financované Avocado Board naznačují, že avokádo může pomoci s hubnutím, otázkou však je, s čím to srovnávali?
Jaké jsou účinky avokáda na metabolický syndrom, což je souhrn různých rizikových faktorů: vysoká hladina cukru v krvi, vysoká hladina triglyceridů, vysoký krevní tlak a obezita, které následně způsobují cukrovku a srdeční onemocnění? Používání avokáda je spojeno nejen s lepší kvalitou stravy a příjmu živin, ale i s nižším rizikem vzniku metabolického syndromu. Lidé, kteří jedli avokádo, měli o polovinu nižší riziko metabolického syndromu.
Studie byla ale financována společností pro prodej a propagaci avokáda, takže je velmi důležité pečlivě prozkoumat výsledky této studie. Data pocházela z časových snímků z průřezové studie, ve které asi 17 500 lidí odpovídalo na otázku, zda v posledních 24 hodinách alespoň dvakrát jedli avokádo. Dvě procenta odpověděla kladně. Zdravotní záznamy několika set lidí, kteří uvedli, že nedávno jedli avokádo, tak byly porovnávány se zdravotními záznamy 17 000 osob, které uvedly, že avokádo nejedly. Podíl lidí s metabolickým syndromem ve skupině těch, kteří avokádo jedli, byl poloviční ve srovnání s těmi, kteří avokádo nejedli. Navíc byli také štíhlejší, měli menší obvod pasu a nižší tělesnou hmotnost. Přitom mezi oběma skupinami nebyl rozdíl v příjmu kalorií.
Autoři to považovali za záhadu, ale zkoumali pouze to, kolik kalorií lidé přijali pouze v den průzkumu, ne v průběhu delší doby. Myslím, že už tušíte, jak ti lidé mohli zhubnout. Avokádo, stejně jako ostatní ovoce, tvoří většinou voda, a pak obsahuje vlákninu, která nemá žádné kalorie. Takže když si na bagetu namažete smetanový sýr, pak bude mít dvakrát tolik kalorií, než když na ni namažete avokádo. To nás přivádí k důležité myšlence. Možná ti, kteří jedí avokáda, mají tendenci celkově jíst zdravěji. Myslím tím, že když si budete na toast mazat avokádo, možná si budete mazat méně másla nebo margarínu.
A opravdu: ti, kteří jedli avokádo, také uváděli, že konzumovali více ovoce a zeleniny a méně přidaného cukru. Není divu, že byli zdravější. Jak se ostatně objevilo i v názvu této studie: „Používání avokáda je spojeno s lepší kvalitou jídelníčku.“ Takže to vlastně znamená, že ti, kteří jedí zdravěji, bývají také štíhlejší a mají nižší riziko onemocnění. Hm… A to by mohlo být zčásti proto, že jedli avokáda, anebo to nemuselo s avokádem vůbec souviset, nebo to mohlo být dokonce navzdory avokádu. To nezjistíte, dokud to nevyzkoušíte.
Jaký je účinek avokáda na tělesnou hmotnost? Z některých studií je naprosto zřejmé, že extrakt z avokáda působil snižování tělesné hmotnosti. Tato studie se však týkala hmotnosti potkanů, a šlo o výtažek z listů avokáda. Kdo jí listy avokáda? No, v Nigérii se používá jako prostředek proti vysokému tlaku čaj z listů avokáda. Ale účinkuje to vůbec? Výzkumní pracovníci to zkoušeli na pacientech s vysokým tlakem. Zdá se, že listy avokáda „mají toxický účinek na játra, který může způsobit poškození jater.“ Tedy ano, myslím, že se to sice teoreticky dá použít při léčbě hypertenze, ale pouze pokud vám nevadí, že si tím poškodíte játra. Ne, díky.
Existují nějaké studie zabývající se vztahem avokáda k tělesné hmotnosti člověka? Před 50 lety, v roce 1960, vznikla studie zabývající se avokádem a cholesterolem, ve které zkoumané osoby nepřibraly, i když kromě běžné stravy konzumovaly avokádo. Odkaz na tuto studii jsem nalezl v ročence společnosti California Avocado Society, kde si postěžovali, jak obtížné je „zaujmout ženu v domácnosti“ všemi nepojmenovanými výhodami konzumace avokáda.
Je pravda, že se tělesná hmotnost při konzumaci avokáda příliš neměnila, v uvedené studii však avokádo do stravy pouze nepřidávali, nahrazovali jím část spotřeby živočišných tuků. Když nehradili sádlo avokádem, není divu, že lidé nezaznamenali přírůstek tělesné hmotnosti. Jednomu zkoumanému člověku do stravy avokádo ale jen přidali. Na počátku vážil 70 kg, a po třech týdnech přidávání avokáda nebyl zaznamenán žádný nárůst hmotnosti. OK, takže možná avokádo dokáže do té míry zasytit, že když ho přidáte do své stravy, prostě přirozeně začnete jíst méně jiných věcí. Ale to se nedozvíme, dokud to nevyzkoušíme.
Randomizovaná kontrolovaná studie hodnotila vliv konzumace avokáda na pocit sytosti a následný příjem kalorií. Přidání půlky avokáda na oběd zvýšilo pocit sytosti a snížilo pocit hladu. Ale no tak, vždyť do stravy přidali dalších 112 kalorií jídla; žádný div, že ti lidé měli menší hlad. Otázkou je, zdali se cítili méně hladoví do té míry, že by při večeři snědli o 112 kalorií méně, a tím kompenzovali zvýšený příjem u oběda? Odpověď zní: Ne. Ve skutečnosti vůbec nejedli výrazněji méně.
A co v delším časovém údobí? V této studii po dobu 6 týdnů přidávali lidem jedno celé avokádo k jejich každodenní stravě. Nezjistili žádný významný přírůstek hmotnosti. Vítězoslavně tak prohlásili, že vyvrátili mýtus, že po avokádu se tloustne. Ale bylo to tady jako v předchozí studii se sádlem. Ano, přidali avokádo, ale odstranili stejné množství tuku v podobě margarínu, majonézy a oleje. To je jistě zdravá změna, tím myslím, když odstraníte něco nezdravého a přidáte výživnou potravinu s vlákninou; pokud je ale příjem i výdej kalorií stejný, pak není divu, že se neprojeví žádný rozdíl v tělesné hmotnosti. Ve skutečnosti by tak člověk mohl dokonce dojít k závěru, že po avokádu se tloustne stejně jako po margarínu, majonéze či olejích, pokud tedy zkonzumujete stejné množství tuku.
Možná, že naši ženu v domácnosti avokádo nezaujalo proto, že měla určitou představu o tom, jak by měla být postavena seriózní vědecká studie.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Fulgoni VL, Dreher M, Davenport AJ. Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008. Nutr J. 2013;12:1.
- Dreher ML, Davenport AJ. Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(7):738-50.
- Yasir M, Das S, Kharya MD. The phytochemical and pharmacological profile of Persea americana Mill. Pharmacogn Rev. 2010;4(7):77-84.
- Brai BIC, Odetola AA, Agomo PU. Effects of Persea americana leaf extracts on body weight and liver lipids in rats fed hyperlipidaemic diet. African Journal of Biotechnology Vol. 6 (8), pp. 1007-1011, 16 April 2007.
- Olaniyan MF. Effect of Liquid Extract of Pear Avocado Leaf (Persea americana) on Plasma Levels of Aminotransferases, Cholesterol and Total Bile Acids in Hypertensive Patients. American Journal of Medicine and Medical Sciences p-ISSN: 2165-901X e-ISSN: 2165-9036 2014; 4(3): 87-91.
- Okoli RI, Aigbe O, Ohaju -Obodo JO, Mensah JK. Medicinal Herbs Used for Managing Some Common Ailments among Esan People of Edo State, Nigeria. Pakistan Journal of Nutrition Year: 2007 | Volume: 6 | Issue: 5 | Page No.: 490-496.
- Wien M, Haddad E, Oda K, Sabaté J. A randomized 3×3 crossover study to evaluate the effect of Hass avocado intake on post-ingestive satiety, glucose and insulin levels, and subsequent energy intake in overweight adults. Nutr J. 2013;12:155.
- Pieterse Z, Jerling JC, Oosthuizen W, et al. Substitution of high monounsaturated fatty acid avocado for mixed dietary fats during an energy-restricted diet: effects on weight loss, serum lipids, fibrinogen, and vascular function. Nutrition. 2005;21(1):67-75.
- Tabeshpour J, Razavi BM, Hosseinzadeh H. Effects of Avocado (Persea americana) on Metabolic Syndrome: A Comprehensive Systematic Review. Phytother Res. 2017.
- Grant WC. Influence of avocados on serum cholesterol. Proc Soc Exp Biol Med. 1960;104:45-7.
Motion graphics by Avocado Video